“Ga ik mijn juf dan niet meer zien?!” Contact houden met je kleuters in tijden van Corona

Een blogbericht op maandag… niet gebruikelijk, maar vermits we in een ongebruikelijke situatie terecht zijn gekomen, verschijnt er vandaag toch eentje. Eentje voor al die kleuterleraars (en andere onderwijsmedewerkers) die vandaag een stap in het duister zetten, die vandaag noodopvang dienen te voorzien maar niet weten wat er nu echt verwacht wordt of hoeveel kinderen er gaan zijn, die niet weten hoelang ze ‘hun’ kindjes niet gaan zien en toch benieuwd zijn hoe het met hen gaat…

In lagere en secundaire scholen zoeken leraren naar alternatieven om de gemiste leerstof toch aan hun leerlingen aan te bieden, maar wat ga jij doen met jouw klasje? Zet jij het contact met je kleuters in quarantaine voor 5 weken of zoek ook jij naar alternatieve manieren om af en toe eens contact te hebben?Ik help je graag mee nadenken over mogelijke manieren om toch af en toe eens van je te laten horen.

Enerzijds zijn er al heel wat bestaande initiatieven die je kan inzetten. Ik geef graag twee voorbeelden mee, maar er zijn er tientallen te vinden:

  • Youtube-kanaal KlasZiek:
    Een initiatief dat nu in volle Coronacrisis is opgericht. De oprichters van dit Youtube-kanaal roepen alle leraren en ouders op om mini-colleges te maken en online te plaatsen. De filmpjes worden geordend per leeftijd en thema. 
    Een jong initiatief waaraan nog veel groeikansen verbonden zijn. Je vindt het kanaal hier terug.
  • Online lesgeven aan kleuters: Tips van meester Sander.
    Degenen onder jullie die actief zijn op onderwijsgroepen op Facebook zijn Meester Sander zeker al eens tegen gekomen. Ook nu springt hij mee op de kar en verzamelde hij praktische tips rond online lesgeven aan kleuters. Je vindt ze via deze link.

Het bestaande aanbod brengt de kleuters misschien wat tijdverdrijf maar het directe contact met HUN juf of meester ontbreekt nog steeds. Net nu kleuters een periode meemaken waarin er heel wat onzekerheden zijn, ze ongerust of bang zijn… kan jij als leraar een geruststellend, vertrouwd baken zijn. Misschien is één van volgende ideeën wel een manier waarop jij af en toe nog eens iets van jou laat horen:

  • Naast bestaande Youtube-kanalen, kan je uiteraard ook een eigen kanaal aanmaken waarop je regelmatig een filmpje plaatst.
  • Misschien heeft jouw school wel een digitaal leerplatform dat je kan gebruiken in je communicatie met kleuters.
  • Als dit niet zo is, kan je bv. ook een eigen facebookpagina aanmaken.
  • Maak een blog: “Wat doet de juf/meester nu er geen les meer mag gegeven worden?”
  • Stuur een mailtje met een nieuwsbrief speciaal voor jouw kleuters. Werk met foto’s, pictogrammen…

Denk goed na over welk medium je kiest. Het leukst is natuurlijk dat de kleuters (of hun ouders uiteraard)zelf kunnen reageren. Zo blijf ook jij op de hoogte van het reilen en zeilen van jouw kleuters tijdens deze extra “vakantie”-weken.

Foto door Harrison Haines op Pexels.com

Oké, dit zijn verschillende kanalen, maar wat plaats je hier dan op?!

  • Als je een klaspop hebt, kan je deze op avontuur laten gaan. Denk even na over het thema waaraan je nu had gewerkt (bv. vaderdag, Pasen, kip & ei…) en bedenk een leuke impressie die de klaspop kan aanbrengen bij de kleuters. 
    Maak er een filmpje, stopmotion, fotodagboek… van en de kleuters kunnen samen met de klaspop op stap.
  • Naast een impressie rond het thema kan je ook activiteiten voorzien die de kleuters zelf thuis kunnen doen: eenvoudige knutselwerkjes, raadselspelletjes die je inspreekt, leuke (digitale) boeken…
  • Bundel enkele leerzame (gratis) apps die ouders kunnen installeren. Misschien gebruik je in de klas wel enkele apps die de kleuters kennen, maar de ouders niet. Zo breng je een stukje klas bij de kleuters thuis.
  • Bedenk challenges voor jouw klas: 
    Wie bouwt de hoogste toren? Wie bedenkt er de gekste turnhouding? Wie knutselt een mooi paasmandje? Wie verkleedt er zich het gekst? 
  • Bouw verder op de structuur die je hebt opgebouwd met de kleuters. Misschien kan je de liedjes van het morgenritueel inzingen zodat kleuters deze elke ochtend kunnen beluisteren. Of wie weet jij gebruik jij wel een grappig versje als je naar de toiletjes wandelt met je klas.

Een kleine bedenking: 
Dankzij al deze nieuwe digitale tools is het veel gemakkelijker geworden om zelfs in tijden van coronamaatregelen toch contact te houden met elkaar MAAR… vergeet hierbij de kansarme gezinnen niet uit het oog.
Bedenk goed of je wel van alle ouders een mailadres hebt om ze op de hoogte te kunnen brengen van je initiatieven. Als dit niet zo is, durf dan terug te grijpen naar de “old school”-methode. Wedden dat kleine Fien of Louis het superfijn vinden om een briefje van hun juf in de brievenbus te vinden? De mogelijkheden zijn iets minder ruim maar de verbondenheid tussen kleuterleraar en kleuter minstens even groot!

Beste kleuterleraren, jullie zitten momenteel in een moeilijke positie maar blijf onthouden: Jullie zijn graag gezien! Zorg goed voor jezelf en elkaar!

2 gedachtes over ““Ga ik mijn juf dan niet meer zien?!” Contact houden met je kleuters in tijden van Corona

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.