Over onze visie

Ben je een kleuteronderwijzer, of heb je een passie voor kleuteronderwijs? Dan heten we je welkom op deze blog!

Je vindt hier drie soorten blogberichten:

  • een bericht over onderzoek: we leggen de link tussen de dagelijkse klaspraktijk en wetenschappelijk onderzoek
  • een inspirerend voorbeeld: nieuwe inzichten en praktijken in het kleuteronderwijs
  • een reflectie: onze eigen bedenkingen naar aanleiding van een praktijkervaring (in het buitenland), een berichtje in de krant, …

Neen, dit wordt niet theoretisch! Blogberichten bevatten vaak een praktijktip, een reflectietip of een leestip. Regelmatig vragen we jouw reactie.

Diversiteit en sociale inclusie staan hoog op onze agenda. Om die reden bloggen we heel vaak over kleuteronderwijs voor kansarme kinderen, diversiteit waarderen als leerkracht, en kleuters leren om te gaan met diversiteit. Daarnaast beschrijven we ook hoe we het kleuteronderwijs in het algemeen zouden kunnen verbeteren, aangezien kansarme kleuters in het bijzonder profiteren van kleuteronderwijs van goede kwaliteit. Deze blogberichten krijgen binnenkort een apart logo, omdat ze geschreven worden in het kader van een Europees project.

De meeste bloggers zijn Vlaamse lerarenopleiders, maar daarnaast bloggen soms ook studenten of academische onderzoekers. Met deze blog willen wij kleuterleerkrachten(-in-opleiding) ondersteunen bij hun voortdurende zoektocht naar manieren om hun onderwijs te verbeteren en de onderwijscontext beter te begrijpen. Daar zijn we ook mee bezig, en we willen onze eigen zoektocht graag met jullie delen.

Een kleine waarschuwing. Deze blog vertegenwoordigt geen unieke stroming. De bloggers zijn het ook niet altijd helemaal met elkaar eens. Je zal elementen van verschillende benaderingen herkennen. We willen alles immers met een open geest verkennen. Dat gebeurt met aandacht en respect voor bevindingen uit het wetenschappelijk onderzoek. Geen plaats voor onderwijsmythes! Verder zijn we geen praktijkwebsite met kant-en-klaar lesmateriaal voor jouw thema, maar bieden we je wel heel wat tips om doelgericht te werken.

We streven ernaar om als groep alle ontwikkelingsgebieden evenwaardig te behandelen, maar zijn hiervoor afhankelijk van de interesses van onze bloggers. We zijn ons ervan bewust dat dit niet altijd lukt.

Een gedachte over “Over onze visie

  1. Sinds een half jaar volg ik de blogs van kleutergewijs. Ik geniet er enorm van.
    Zelf sta ik 4 dagen voor een kleutergroep in Nederland, begeleid kunst-educatieve projecten, geef af en toe een training en blog regelmatig over kunst en onderwijs. zie: http://www.hannekesaaltink.nl/category/blog/ op mijn website: http://www.hannekesaaltink.nl/
    Ik zag dat ik te laat was om me in te schrijven voor jullie ontmoetingsdag, jammer. Is er een andere manier om ervaringen uit te wisselen via blogs?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.