Op het potje! Zindelijkheidstraining in de kleuterklas?

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Leren plassen op het potje? Dat moet de juf maar doen! Hoe sta jij tegenover zindelijkheidstraining in de kleuterklas? Na het lezen van een bevraging van kleuterleidsters (Kaerts et al), merk ik op dat deze vraag veel voer voor discussie is.

Daarbij las ik in dat onderzoek dat ouders steeds later beginnen met zindelijkheidstraining in vergelijking met pakweg 50 jaar geleden. Dit voelen de kleuteronderwijzers ook zo aan in hun eigen klasje, wat vaak enige frustratie met zich mee brengt. De helft van de ondervraagde kleuteronderwijzers ervaren extra werkdruk door problemen met onzindelijke kleuters. Kleuteronderwijzers zijn bezorgd over de kwaliteit en kwantiteit van hun pedagogische taken in de klas. Dit dreigt op een helling te komen staan door de vele natte broeken van kleuters, en de tijd die de kleuteronderwijzers moeten spenderen aan het leren plassen op het potje. door onzindelijke kleuters.

Verder vinden kleuteronderwijzers dat ouders steeds gemakzuchtiger omgaan met zindelijkheidstraining van hun kleine ukkepuk. Dit krijgt volgens hen te weinig aandacht in de thuissituatie van het kind. Dit lijkt mij ook logisch gezien de verwachtingen van onze maatschappij (vb. beide ouders die steeds vaker voltijds aan het werk zijn en dergelijke)

Dus vandaar nogmaals mijn vraag: Hoe sta jij tegenover zindelijkheidstraining in de kleuterklas? Kan deze taak worden doorgeschoven naar de kleuteronderwijzers? Of hebben de ouders deze verantwoordelijkheid?

Het is een vraag die ik mij nog steeds stel….

Leestip:

Klik om toegang te krijgen tot bevraging%20kleuterleidsters%20zindelijkheid.pdf

Bron:

Kaerts, N. Van Hal, G. Van Nijnen, K. Vermandel, A. Wyndaele J.J. Bevraging van kleuterleidsters over zindelijkheid. Tijdschrift voor geneeskunde (66). 2010. p 1-5.

51 gedachtes over “Op het potje! Zindelijkheidstraining in de kleuterklas?

  1. Als kleuterleider in spé vind ik persoonlijk zelf dat je de zindelijkheid niet kan forceren. De druk op deze kinderen ligt al zeer hoog op jonge leeftijd. Ze moeten zindelijk zijn, ze moeten op tempo kunnen werken, ze moeten dit, ze moeten dat, … Geef hen gewoon de tijd en heb geduld. De zindelijkheidstraining van een peuter moet leuk zijn. Het is best dat dit door ouders en kleuteronderwijzers samen gebeurd.

    Als het kind er niet klaar voor is, moet je dit niet dwingen maar proberen aan te moedigen. Elk kind is anders en uniek. Ze zijn nog volop in ontwikkeling (niet iedereen ontwikkelt op hetzelfde tempo en niveau). Denk maar aan het praten, lezen en rekenen op latere leeftijd. (gebeurt ook niet op één, twee, drie). Hiervoor is de term differentiatie zeer belangrijk.

    Het is tijd voor redelijk ouderschap en onderwijs in de maatschappij. Ik wil hiermee bedoelen dat alle hulp van de ouders welkom zijn en kinderverzorging een grote hulp is. Maar kinderen forceren daar help je niemand mee. Zeker de kinderen niet en daar draait het toch om.

    Like

  2. Persoonlijk vind ik dat ouders meer hun verantwoordelijkheid moeten opnemen omtrent de zindelijkheidstraining van hun peuter. Het is maar al te makkelijk om deze taak door te schuiven naar de kleuteronderwijzer. Wanneer de KO steeds natte broeken, pampers, … moet vervangen gaat dit ervoor zorgen dat ze minder tijd heeft om (spel)impulsen bij de andere peuters te geven, wat een activiteit, … niet altijd ten goede komt.

    Ik vind dus dat zindelijkheidstraining thuis moet gebeuren en niet in de kleuterklas.

    Like

    • Ik ben het helemaal met je eens Lise.
      Als de KO steeds natte broeken moet vervangen dan heeft ze weinig tijd voor de andere kleuters om mee te spelen, impulsen te geven, activiteiten te begeleiden, … . Toch zeker als er geen extra hulp mee in de klas staat die eventueel kan instaan voor de zindelijkheidstraining is dit voor de KO alleen onmogelijk om die broeken te vervangen en om al de andere kleuters in het oog te houden.
      Ik deel dus je mening dat zindelijkheidstraining thuis moet gebeuren en niet in de klas.

      Like

  3. Voor kleuteronderwijzers is het niet gemakkelijk om steeds met nog niet zindelijke kinderen bezig te zijn. Het neemt inderdaad veel tijd in beslag en wanneer kun je dan aan andere ontwikkelingsdomeinen werken? Langs de ene kant zou het makkelijker zijn wanneer kinderen al zindelijk zouden zijn als ze in de kleuterschool starten. Dit bespaart veel praktisch werk dat vervangen kan worden door andere zaken. Langs de andere kant is die zindelijkheid ook gewoon een deel van de ontwikkeling. En aangezien elk kind anders groeit, kan je dit moeilijk forceren. Er valt dus ook geen specifieke leeftijd op te plakken.

    Het is bijgevolg voor mij moeilijk om hier een kant te kiezen. Daarom denk ik dat een middenweg het meeste zal opleveren.
    Ouders spelen een belangrijke rol hierin. Kinderen moeten van thuis uit voldoende gestimuleerd worden. Het is zeker niet de taak van de school, alleen. Deze samenwerking en communicatie zal alleen maar een positiever en sneller resultaat opleveren in de zindelijkheidstraining.

    Like

  4. Ik vind het persoonlijk wél een meerwaarde wanneer een peuter zindelijk is wanneer hij of zij naar school gaat, omdat dit praktisch gezien voor de KO handiger is + je zo meer tijd hebt om met de groep leuke en klassikale activiteiten te doen.
    Ik vind dat het de taak is van de ouders om dit proces op te starten, al kan je het kind enkel uitnodigen en niet dwingen hierin, als KO vind ik dat je de taak hebt de kleuter ervaring te helpen opdoen hierin en deze te ondersteunen in het gehele proces. Voor mij persoonlijk is het niet erg wanneer een kind in de peuterklas niet zindelijk is omdat elk kind anders is en je niet van iedereen kan verwachten op hetzelfde moment volledig zindelijk te zijn. Communicatie tussen ouder en de KO en van beide kanten evenveel input in dit proces de basis.

    Like

  5. Ik vind dat zindelijkheidstraining toch grotendeels de verantwoordelijkheid van de ouders is, het is tenslotte hun kind. Maar je kan natuurlijk niet verwachten dat alle kleuters op 2,5 jaar zindelijk zijn. De ouders moeten het proces tot zindelijkheid starten, dit kan in samenwerking met de kleuteronderwijzer. Als kinderen van thuis uit gestimuleerd worden zal het voor de kleuteronderwijzer ook vlotter verlopen in de klas, en hoe sneller kleuters zindelijk zijn des te beter kan de kleuteronderwijzer ze begeleiden in hun leerproces i.p.v. dat ze onderbroken wordt door natte broeken.

    Like

  6. Ik vind dat de basis van zindelijkheidstraining thuis moet liggen. De ouders moeten er bewust mee bezig zijn en niet de ingesteldheid hebben van “hij/zij leert het wel op school.” Dat is fout, want een kleuter gaat niet daarvoor naar de klas. Je mag dit proces ook niet forceren. Iedere kleuter leert op zijn eigen tempo.
    Als de kleuter schoolrijp is en echt naar het school wil gaan. En zich thuis verveeld vind ik niet dat dit een reden mag zijn om de kleuter te weigeren. Het moet wel haalbaar blijven voor de kleuteronderwijzer en de andere kleuters. De kleuteronderwijzer moet elke kleuter individueel kunnen begeleiden en de aandacht geven die hij nodig heeft.
    Krijgt ze de hulp van bijvoorbeeld een kinderverzorgster vind ik het wel haalbaar. Is deze niet aanwezig vind ik het nog altijd geen reden om een kleuter te weigeren. De kleuter leert ook van de andere kinderen. Hij heeft behoefte aan voorbeelden. Hij/zij leert door imitatie. Imitatie van zijn klasgenootjes maar ook van zijn ouders. Dus de ouders spelen nog steeds de belangrijkste rol in dit proces.

    Like

  7. Ik kan me voorstellen dat het op bepaalde momenten frustrerend is wanneer er meerdere peuters in je klas zitten die nog niet zindelijk zijn. Je bent namelijk meer bezig met luiers te verversen dan met wat een kleuteronderwijzer(es) op dat moment zou moeten doen.
    Ik zou er zelf later geen problemen mee hebben of over maken wanneer een peuter in mijn klas nog niet zindelijk is, maar dan vind ik wel dat langs de kant van de ouders er ook ergens een motivatie aanwezig moet zijn om hun kind hier mee in te stimuleren.
    Uit ervaringen (vakantiejob kribbe) merk ik dat als ouders hun kind hierin stimuleren, de peuter ook minder moeite heeft om eens op het potje te gaan zitten of te blijven zitten. Ik leid hier zelf uit af dat peuters het echt wel nodig hebben om zowel op school als thuis te oefenen op de zindelijkheid, zodat ze hier vertrouwd mee geraken.
    Het draait hier dus niet om de taak van de leerkracht of de ouders, maar om de samenwerking tussen beide.

    Like

  8. Persoonlijk vind ik dat ouders het kind van thuis de aanzet moeten geven om het kind te stimuleren zindelijk te worden. Het lijk me zeker niet de bedoeling dat de zindelijkheidstraining volledig op de schouders van de kleuteronderwijzers terecht komt. Een samenwerking lijkt me ideaal.

    Het is natuurlijk niet de bedoeling de kleuter te forceren. Zindelijkheid hangt van kind tot kind af, bij de ene kleuter gaat dit vlotter dan bij een andere. Geef ze de tijd zindelijk te worden in een veilige omgeving waar het kind zich goed voelt. Maar kinderen school ontnemen omdat ze nog niet zindelijk zijn? Dat lijkt me niet de goede oplossing. Vaak kunnen medische/mentale of een achterstallige ontwikkeling van lichamelijke factoren een grote rol spelen bij zindelijkheid.
    Het is normaal dat er nog ongelukjes gebeuren, maar als meer dan de helft van de klas niet zindelijk is, wat gebeurt er dan met de voorziene activiteiten? De kleuteronderwijzer lijkt me dan niet echt meer een kleuteronderwijzer maar eerder een zorgende juf. Ze is dan meer bezig met verzorgen van de kleuters dan rijke activiteiten te bieden.

    Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat er voor een peuterklas een extra juf is die de zorgende taken (broekjes vervangen) van de kleuteronderwijzer overneemt, zodat de activiteiten van de kleuteronderwijzer niet ‘verloren gaan’.

    Like

  9. Het is leuk meegenomen als de peuters al zindelijk zijn. Maar dit wil niet zeggen dat alle kinderen al zindelijk moeten zijn. Ze ontwikkelen allemaal op een ander tempo en als je de peuters gaat forceren om zindelijk te worden gaat dit alleen maar nadelig uitlopen. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat de juf de zindelijkheidstraining moet opstarten. Hiermee moeten de ouders beginnen en dit doorgeven aan de juf zodat ze er samen aan kunnen werken en elkaar dagelijks op de hoogte houden.

    Like

  10. Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij beide ligt. Het is volgens mij zeer belangrijk dat de kleuterleidster en de ouders volgens hetzelfde systeem werken. De ouders nemen dus best het systeem van de school over . Ik vind het wel belangrijk dat ouders er thuis dan ook echt mee bezig zijn. Wanneer één van deze partijen er namelijk niet mee bezig is, zal het kind dit nooit leren.

    Like

  11. Ik vind zeker dat je een kind niet mag forceren om op het potje te gaan. Het ene kind is hier sneller mee weg dan het andere kind. Je moet als ouder je kind zeker stimuleren en helpen bij het proces. Maar dwingen helpt niet. Natuurlijk zijn er ook ouders die hier niet mee bezig zijn en die de taak aan de kleuterjuf geven. Daar ben ik helemaal niet mee akkoord. Als er in een klas 30 kleuters zijn waar er bijna geen enkele zindelijk is dan is de kleuterjuf heel de dag bezig met het verschonen. Zo gaat de kwaliteit van het onderwijs naar beneden. Maar de school mag zeker geen kleuters weigeren omdat ze niet zindelijk zijn. Ik vind ook dat er dan meer kinderverzorgsters moeten komen in de klassen. Als ik zie dat de ouders bezig zijn met de zindelijkheidstraining en hun best doen vind ik het niet erg dat er ongelukjes gebeuren. Maar met een pamper nog naar de klas komen vind ik niet kunnen.

    Like

  12. Persoonlijk vind ik dat ouders op voorhand al met de zindelijkheidstraining bezig moeten zijn. Ze moeten er alles aan doen om hun peuter zindelijk te krijgen voor de eerste schooldag. Voor mij kan het dus ook niet dat er een peuter naar school komt die nog helemaal geen basis heeft van de zindelijkheidstraining. Deze training kan namelijk heel wat tijdsverlies zijn in de kleuterklas. Tijd die de kleuteronderwijzer nodig heeft om het leerproces van de kleuters op gang te brengen.

    Het kan altijd zijn dat er peuters in de klas zitten die nog niet zindelijk zijn omdat hun lichaam hier nog niet klaar voor is, en daar heb ik dan alle begrip voor. Maar wanneer een peuter niet zindelijk is omdat de ouders hier geen tijd in willen steken en dit liever op de kleuteronderwijzer afschuiven, dan gaat mijn begrip hier wel wat weg bij.

    Like

  13. Alle opvoeders die in contact komen met het kind zijn verantwoordelijk voor de zindelijkheid van het kind.
    Het is niet de taak van de kleuteronderwijzer om aan zindelijkheidstraining te doen in de klas, wel om er een ritueel van te maken doorheen de dag in de klas en de peuters te stimuleren/helpen.

    De ouders zorgen ervoor dat het kind ‘zindelijk’ is als het voor het eerst naar school gaat.
    Ik weet ook dat niet elke peuter hier ‘op tijd’ klaar voor is en dat ongelukjes dus ook kunnen gebeuren.
    Als dit het geval is en de ouders samenwerken en goed communiceren met de kleuteronderwijzer kan dit opgelost worden en heeft de onderwijzer ook nog tijd voor de andere peuters.

    Like

  14. Persoonlijk vind ik dat ouders tegenwoordig misschien iets te gemakzuchtig zijn. Ik denk dat vroeger ouders veel meer moeite deden om het kind zindelijk te maken voor het naar school ging.Nu denken ouders vaak dat dit de taak is van de kleuteronderwijzer. Het gevolg hiervan is dat veel tijd gestoken wordt in het toiletbezoek, pampers verversen,… en die je anders zou kunnen opvullen met leuke activiteiten en impulsen.
    Het zou beter zijn als ouders al een basiszindelijkheidstraining zouden geven en dat de kleuterklas hierop een aanvulling en een verbetering is. Nu is het net andersom en verwachten ouders dat de kleuterjuf de kleuters zindelijk maakt.

    Like

  15. Persoonlijk vind ik de zindelijkheidstraining op de eerste plaats de taak van de ouders. Dit simpelweg aan de juf overlaten kan gewoonweg niet. Kleuterleidsters hebben hun handen zo al vol met allerlei andere zaken op een schooldag.

    Stel dat een peuter thuis al veel geoefend heeft met de ouders om op het potje te gaan, en toch zijn er nog wat moeilijkheden. Dan vind ik wel dat de juf hierbij wat kan helpen. Maar de juf moet deze training zeker niet overnemen of zelf beginnen, dit is de verantwoordelijkheid van de ouders! Alle kleuters ontwikkelen natuurlijk op een ander tempo, de ene zal al sneller zindelijk zijn als de andere. Ik vind dat wanneer je als ouder merkt dat je kleuter nog niet zindelijk is, dat je het instappen dan best uitstelt tot de volgende instapperiode zodat je nog even de tijd hebt om intensief de zindelijkheid te trainen met je kleuter. Want als een kleuterjuf meerdere peuters in de klas heeft die nog niet zindelijk zijn, zal ze meer bezig zijn met het verversen van pampers en natte broekjes. Zo heeft ze minder tijd om zich met de ontwikkeling van de kleuters op andere vlakken bezig te houden.

    Like

  16. De zindelijkheid van de kleuters speelt een positieve rol in de ontwikkeling van de kleuter en de activiteiten die je voorziet. Je hebt meer tijd om in te gaan op de behoeftes van de kleuters en bepaalde impulsen te geven. Het is helemaal niet erg als er af en toe eens een ‘accidentje’ gebeurd. Maar wanneer de helft van je klasje nog niet zindelijk is, doe je niets anders dan heel de dag broeken veranderen. Op deze manier kan je de kleuters niet voldoende begeleiden en weet je dus ook niet of ze wel ontwikkelen op het gewenste niveau.

    Like

  17. Kleuters ontwikkelen allemaal op een andere manier en een ander tempo. Hierdoor kan je niet verwachten dat elke kleuter zindelijk is op de moment dat hij/zij naar school komt. Voor kleuteronderwijzers kan het wel zeer vermoeiend zijn om steeds aandacht te moeten hebben voor de zindelijkheidstraining. Je moet constant activiteiten onderbreken of kan zelf sommige impulsen, activiteiten,… niet uitvoeren door de natte broeken, pampers,… Ik ben van mening dat ouders genoeg aandacht moeten besteden aan deze zindelijkheidstraining en hier de verantwoordelijkheid van dragen. Er zijn zeker altijd kinderen die hierin trager ontwikkelen en het is normaal dat je je kind dan soms niet kan laten wachten met te starten aan het onderwijs tot hij/zij zindelijk is daarom denk ik dat de scholen voor deze kinderen ook een oplossing moeten kunnen bieden. Ik ben ervan overtuigd dat kinderverzorgsters in de klas een hele grote hulp zijn voor de kleuteronderwijzers als zij dan constant bezig zijn met de zindelijkheidstraining van deze kleuters.
    En misschien is het wel een oplossing om een zindelijkheidsklas in te richten voor de kinderen die nog onzindelijk zijn. In deze klas kunnen al enkele activiteiten plaatsvinden maar dan meer met de nadruk op zindelijkheid. De kinderen die hier dan toch zindelijk zijn kunnen dan op bepaalde ‘overgangsmomenten’ naar het onthaalklasje gaan waar enkele zindelijke kinderen zitten zodat hier dan meer de nadruk kan gelegd worden op andere ontwikkelingen.

    Like

  18. Ik vind dat kleuters zindelijk moeten zijn voor ze naar de kleuterklas komen. Het is dus de taak van de ouders om hiervoor te zorgen. In de instapklas wordt heel vaak naar het toiletje gegaan, wat goed is, maar als er dan nog kleuters zijn met pampers, dan neemt dit wel heel veel tijd in beslag. Zo gaat er veel tijd om te spelen en te leren verloren. En dat zou ik jammer vinden!

    Like

  19. Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij de zindelijkheidstraining bij de ouders ligt. Het is als KO een hele opgave als je peuter nog niet zindelijk is. We kunnen er wel mee aan werken, zolang we ook nog andere dingen kunnen doen in de kleuterklas i.p.v. heel de tijd luiers te verversen of nieuwe broekjes aan te moeten doen.
    Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren, maar de ouders hebben zelf een hele grote verantwoordelijkheid in de zindelijkheidstraining van hun peuter.

    Like

  20. Zindelijkheidstraining moet naar mijn mening thuis gebeuren. Het is niet de taak van de kleuteronderwijzers om ieders kleine ukkepuk zinnelijk te maken. Kleuteronderwijzers moeten hierdoor te veel tijd spenderen aan het dagelijkse toiletmoment door door alle pampers te verversen en de peuters zinnelijk te maken. Hierdoor komt het eigenlijke werk van de KO in het gedrang. Zindelijkheidstraining kan zeer gemakkelijk thuis gestimuleerd worden door de ouders. Natuurlijk moeten de ouders wel tijd voor vrij maken. De KO kan dan optimaal haar lessen aanbieden en de ontwikkeling van de kleuters stimuleren.

    Ik ben er echter wel van bewust dat de zindelijkheid van kleuters niet kan en mag forceren. Maar men kan deze echter wel stimuleren door een beloningssysteem in te stellen.

    Like

  21. Ik ben ook van mening dat kinderen niet allemaal volgens eenzelfde stramien ontwikkelen, dus ook niet op vlak van zindelijkheid. Ik vind dan ook dat men geen kinderen zou mogen weigeren in scholen als het nog niet zo goed lukt (soms zijn er ook medische redenen aan verbonden trouwens).

    Een nauwe samenwerking tussen de ouders en de verzorgers in de school is wel een absolute must in het goed aanbieden van een zindelijkheidstraining. Om hierbij de “overload” van verzorgingstaken voor de kleuterjuf wat binnen de perken te houden, is een extra helpende hand van een kinderverzorgster een prima idee. Communicatie tussen alle partijen is van cruciaal belang zodat het kind overal consequent wordt ondersteund in het trainen van de zindelijkheid, wanneer hij of zij hiervoor klaar is.

    Like

  22. Het is een meerwaarde als de kleuters zindelijk zijn als ze naar school gaan want dan gaan de activiteiten van de kleuteronderwijzer niet verloren. Maar het is niet de bedoeling dat je de kleuters school ontneemt. Ze hebben evenveel recht om naar school te gaan dan kleuters die wel zindelijk zijn. Zindelijk worden hangt af van kleuter tot kleuter. De ene kleuter is er heel snel mee weg en de andere niet. Je moet dit als kleuterjuf leren respecteren. Je bent op dat moment misschien meer bezig met de broekjes te vervangen dan je echte taken als juf. Zindelijk worden is een proces dat de kleuter moet doorstaan en je moet als juf de kleuter hier goed in begeleiden. Natuurlijk moet je dit niet alleen doen maar de ouders moeten er ook aan meewerken. Als het kind enkel aan de zindelijkheid werkt op school gaat het heel lang duren. Wanneer ouders hier constant thuis mee bezig zijn gaat de keuter meer kans hebben om sneller zindelijk te worden. Volg dan als juf goed het proces op in het school en de thuissituatie om zo van alles een beter beeld te krijgen. Een goede oplossing zou zijn als er enkele dagen in de week in kinderverzorgster mee in de klas kan komen helpen. Ik ben afgestudeerd als kinderverzorgster en ik weet vanuit mijn stages dat dit voor een kleuterjuf een grote hulp is. Zij kan meer bezig zijn met haar activiteiten en tijd maken voor de kleuters individueel.

    Like

  23. Zindelijkheidstraining moet thuis gebeuren vind ik. Om de simpele reden dat een kleuterleid(st)er nog vele andere kinderen heeft om voor te zorgen. Stel je voor een klas waar de helft van de kinderen nog een pamper draagt, dan ben je veel tijd verloren met toiletbezoekjes en is er minder tijd voor leuke en leerrijke activiteiten… Vroeger was dit zelfs een voorwaarde om naar school te gaan! Ook ik denk dat veel ouders niet genoeg tijd besteden aan zindelijkheidstraining van hun kind en de taak doorschuiven naar de kleuteronderwijzeres. Natuurlijk vind ik het nog acceptabel dat er ongelukjes gebeuren in de klas, het is een leerproces waar vooral geen druk mag gelegd worden op het jonge kind. Het is namelijk ook zo dat wij in België vroeg starten met kleuteronderwijs en de keerzijde hiervan is dat het kind dus ook vroeger moet leren op het potje te gaan.

    Een zindelijkheidstraining moet grotendeels thuis gebeuren maar laten we niet vergeten dat een kind moet worden ondersteund door zijn ouders EN het schoolteam.

    Like

  24. Ik vind niet dat je kan verwachten als kleuterleidster van de 2,5 jarigen dat alle peutertjes zindelijk zijn. Niet alle kleuters ontwikkelen op hetzelfde tempo, het kan dus best zijn dat de zindelijkheidstraining bij de ene peuter wat langer duurt dan de andere. Dan heb je natuurlijk de extra taak om luiers te verschonen. Maar dat wil niet zeggen dat ik vind dat de ouders de zindelijkheidstraining volledig naar de kleuterleidster kunnen schuiven. Ik vind het heel belangrijk dat het kind voldoende gestimuleerd word door de ouders, en dat de ouders hier zeker en vast voldoende tijd in moeten steken. Wanneer het toch gebeurt dat de peuter nog niet zindelijk is kan de kleuterleidster samen aan deze zindelijkheid werken met de ouders aan de hand van een beloningssysteem, .. .
    Wanneer alle ouders ‘gemakzuchtig’ zouden zijn en het volledig doorschuiven naar de kleuterleidster kan je geen of vele minder kwaliteitsvol onderwijs aanbieden. Dan doe je de hele dag niets anders dan luiers verschonen en dit vooral wanneer je grote klassen hebt.

    Dus ik vind zeker dat peuters met een luier naar school mogen komen en dat de kleuterleidster de ouders verder kan ondersteunen in het zindelijkheidsproces maar de taak verschuiven naar de kleuterleidster kan en mag niet.

    Like

  25. Ik vind persoonlijk dat ouders meer hun verantwoordelijkheid moeten opnemen in verband met de zindelijkheidstraining van hun peuter. Het is natuurlijk zeer gemakkelijk voor ouders om deze taak door te schuiven naar de KO. Maar dit komt ten koste van de andere kleuters in de klas. Want als de KO heel de tijd broekjes en pampers moet verversen dan kan ze het spel bij da andere kleuters niet stimuleren. Ik begrijp wel dat als een kind problemen heeft met de blaas of andere afwijkingen waardoor dat de zindelijkheidstraining vertraagd wordt af en toe een ongelukje heeft als hij op school is.

    Maar ik vind dus dat de zindelijkheidstraining thuis moet gebeuren door de ouders en niet door de KO in de klas.

    Like

  26. Ik vind persoonlijk dat de ouders er toch werk van moeten maken om hun kind zindelijk te krijgen. Als ze hiermee bezig zijn verloopt het proces voor de kleuteronderwijzer veel makkelijker en staat ze niet de helft van de klas uren broeken te verschonen. Zo kan ze ook niets meer aanbieden naar de andere kleuters. Hiervoor kan ze hulp krijgen door een kinderverzorgster aan te nemen. De ouders begrijpen vaak ook niet de last die ze doorschuiven naar de KO en laten hun kind naar school gaan, zindelijk of niet.

    Like

  27. Ik ben van mening dat de zindelijkheidstraining in de eerste plaats thuis moet gebeuren maar hierbij moet een goede samenwerking komen vanuit de school. Niet alle kleuters zijn namelijk “klaar” op 2.5 jarige leeftijd om al volledig zindelijk te zijn dus ik vind dit ook geen reden om kleuters nog niet naar school te laten gaan.
    Maar, zoals ik al eerder zei vind ik niet dat het de taak is van de kleuterjuf om dit te leren aan de kleuters! Dat blijft in de eerste plaats de taak van de ouders. Zij moeten hier voldoende tijd en geduld insteken hun kind voldoende stimuleren. Als ouders hier thuis niet constant, 7 op 7, mee bezig zijn kan een kind dit op school ook niet aan. Er komt dan ook nog eens bij dat wanneer een kind naar school begint te gaan, zijn wereld plots volledig verandert dus dat brengt nog meer spanningen mee waardoor ook die periode op vlak van zindelijkheid nog extra moeilijk wordt voor een kind.
    Wanneer de ouders hier thuis dus al een goede structuur in gevonden hebben voor het kind kan een kleuterjuf hierbij goed aansluiten zodat ook op school deze structuur blijft voor de kleuter.

    Like

  28. Ik vind dat ouders de verantwoordelijkheid moeten dragen bij de zindelijkheidstraining van hun kind, en niet de school/kleuteronderwijzer. Naar mijn mening kan het wel eens voorvallen dat er ongelukjes gebeuren in de klas, maar wanneer er kinderen in de klas zitten die nog helemaal niet zindelijk zijn, vind ik dat er gekeken moet worden naar de situatie in de klas: is er (vaak/altijd) een kinderverzorgster aanwezig?, hoeveel kinderen zitten er in de klas?, … om te bepalen of het kind naar school kan komen. Wanneer de kleuteronderwijzer haar pedagogische taken in de klas niet (goed) meer kan uitvoeren door de niet-zindelijke kinderen, moet er een duidelijke grens gesteld worden en moeten de niet-zindelijke kinderen eerst verder getraind worden voor ze in de kleuterklas kunnen functioneren. Anders kan er geen kwaliteitsvol onderwijs gegeven worden.

    Like

  29. Ik vind het belangrijk dat het zindelijkheidsproces van de kleuter in beide ‘kampen’ wordt gestimuleerd. De kleuters gaan er dus thuis mee aan de slag, maar ook in de kleuterklas. Het zindelijk worden van de kleuter vindt ik dus eerder een samenwerking tussen ouders en de leerkracht. (de kinderen zitten meerdere uren op school dan thuis)

    Wel vindt ik het ook belangrijk dat de leerkracht zich kan focussen op het pedagogisch bezig zijn met de kleuters, wat dus moeilijker wordt wanneer er veel onzindelijke kleuters zijn. Hiervoor vindt ik het een MUST en bijna een verplichting van elke school om een kinderverzorgster in te schakelen binnen de peuterklassen.

    Ook zou de school moeten naar buiten komen met een goed zindelijkheidsbeleid (dat de KO en de ouders een houvast geeft van waar zijn kind zich ergens situeert binnen het zindelijk zijn in vergelijking met leeftijdsgenoten) Binnen het zindelijkheidsbeleid staan ook tips, hulpmiddelen worden door school aangeboden (zindelijkheidstassen met: boekje, beloningssysteem in de vorm van een stickerkaart dat mee naar school kan worden genomen wanneer alle stickers geplakt zijn…)

    De ouders staan zo niet alleen in voor de zindelijkheidstraining, en de kleuters worden ook op school gestimuleerd waardoor ze sneller zindelijk zullen worden.

    Like

  30. De zindelijkheidstraining is niet altijd even makkelijk. Zowel ouders als de kleuteronderwijzer spelen hierbij dan ook een belangrijke rol. Zo vind ik dat deze training thuis begint. De ouders moeten de peuter namelijk elke dag in contact brengen met het ritueel ‘op het potje gaan’ en hen hierin zoveel mogelijk positief bevestigen. Toch draagt ook de kleuterjuf bij aan de zindelijkheidstraining. Peuters brengen namelijk het grootste deel van hun dag door in de klas. Het is dus onvermijdelijk dat de juf hen hierbij zal moeten ondersteunen. Opdat het klasgebeuren van de juf toch niet alleen uit het verversen van pampers zou bestaan, is het de taak van de ouders om hun eigen kind zo goed mogelijk te ondersteunen in de zindelijkheidstraining.

    Like

  31. Er zullen zeker ouders zijn die intensief bezig zijn met de zindelijkheid van hun peuter en bij deze peuters ga je vooral zien dat ze zindelijk zijn. Het ligt ook deels aan de ontwikkeling van het kind zelf dus het kan heel goed zijn dat dit nog niet zo is, ook al steken de ouders er zoveel moeite en tijd in. Het zal gebeuren wanneer het kind er klaar voor is. In deze situatie vind ik het normaal dat de kleuteronderwijzer zich hier ook mee moet bezig houden. Ze kan samen met de ouders hier dan verder aan werken.

    Langs de andere kant ga je ook ouders hebben die denken dat de kleuteronderwijzer dat wel zal aanleren aan hun kind. Deze redenering is helemaal fout. Doordat de ouders hier geen aandacht aan besteden ga je zien dat er veel meer peuters nog niet zindelijk zijn. Hier gaat de kleuteronderwijzer dus ook moeten inspringen, wat in de meeste gevallen voorkomen had kunnen worden.

    Door natte broeken gaan kleuteronderwijzers meer tijd moeten besteden aan het verversen van de kinderen dan aan het leren zelf. Hierdoor zullen de peuters toch al wat ontwikkelingskansen missen. Of er in ieder geval minder krijgen. Voor mij is het dubbel, wanneer de ouders er echt hun best voor doen maar het toch niet lukt vind ik het kunnen. Wanneer ouders er helemaal geen moeite voor doen dan vind ik dit onacceptabel. Het ligt dus aan de ouders zelf.

    Like

  32. Persoonlijk vind ik dat we de PEUTERS niet mogen forceren om op 2.5 jaar al zindelijk te zijn om dan naar een vreemd klasje te brengen met nog allemaal andere kinderen die ze niet kennen. Deze jonge kinderen ontwikkelen niet gelijk. Waarom zouden ze dan allemaal op dezelfde leeftijd zindelijk moeten zijn?

    Het is dan belangrijk dat de KO met de ouders goed communiceert over de zindelijkheid van het kind en hoe ze dit gaan ‘trainen’. Zowel de ouders als de KO kunnen het kind helpen, maar de grootste taak is bij de ouders

    Like

  33. Ik vind niet dat een kleuter zindelijk moet zijn als hij of zij naar de kleuterklas gaat maar ik vind wel dat ouders genoeg moeite moeten doen om hun kleuter zo snel mogelijk zindelijk te maken. De school waar ik nu stage volg werkt volgens de methode dat alle peuters die niet zindelijk zijn in de namiddag naar huis moeten gaan om daar samen met hun ouders te werken aan de zindelijkheid van het kind. Ik vind dit een zeer goed idee, dit motiveert de ouders ook. En zo hebben alle kleuters de kans om naar school te gaan (zindelijk of niet) en heeft de KO in de namiddag tijd om pedagogisch met de kleuters bezig te zijn zonder onderbroken te worden voor het verversen van Pampers.

    Like

  34. De ouders moeten thuis de moeite doen om hun kinderen een zindelijkheidstraining te geven. Ze moeten hun kind stimuleren en zorgen dat het kind positieve ervaringen opdoet. Ze mogen niet gedwongen worden om op het potje te gaan. Sommige kinderen zijn er sneller mee weg dan andere kinderen. De ouders mogen er niet vanuit gaan dat de kleuterjuf verantwoordelijk is voor de zindelijkheidstraining. Kleuters moeten van mij niet zindelijk zijn als ze naar de klas komen.

    Like

  35. Ik vind dit een moeilijk onderwerp..
    Langst de ene kant vind ik dat kleuters (zo goed als) zindelijk moeten zijn als ze naar school komen. De KO moet de kleuters helpen en begeleiden om helemaal zindelijk te worden. Het is niet haar taak om dit op te starten en al haar tijd hier in te steken. een pamper verversen duurt niet zo lang, maar als je dit bij een halve klas moet doen, heb je niet veel tijd meer over voor andere activiteiten.
    Langst de andere kant vind ik 2,5 jaar ook wel jong om al helemaal zindelijk te zijn. Het zijn nog maar peuters die nog volop in hun ontwikkeling zitten.

    Like

  36. Volgens mij is dit de taak van de ouders, je kan niet van een KO verwachten dat ze al haar peuters zindelijk gaat maken. Wanneer er problemen zouden zijn met de zindelijkheid zal dit moeten opgelost worden door samenwerking tussen de school en de ouders onderling. De KO kan bijdragen tot de zindelijkheid maar het is zeker niet de bedoeling dat zij deze taak helemaal op haar neemt. Kinderen die niet zindelijk zijn zijn niet welkom in de klas en zullen nog een half jaartje moeten wachten. Of tot de tijd dat ze wel zindelijk zijn.

    Like

  37. Persoonlijk vind ik, als mama van een zoontje van 2 jaar en als kleuterjuffrouw in spé, dat je als ouder wel al moet starten met de zindelijkheidstraining van je kind.
    Zodat het kind grotendeels zindelijk is wanneer het kan starten in de kleuterklas.
    Ik vind dat ouders zich er wel mee moeten bezig houden en er voldoende tijd moeten aan spenderen.
    Verder vind ik dat scholen kinderen die niet zindelijk zijn niet mogen weigeren.
    Als het kind er nog niet klaar voor is, kan je het kind niet gaan dwingen.
    Dit zou wel eens in de verkeerde richting kunnen uitdraaien.
    Kinderen van deze leeftijd zijn nog in volle ontwikkeling. Ze staan al voldoende onder druk, door alle nieuwe dingen die ze moeten leren en door de leerdoelen die ze moeten halen.
    Dus een kind gaan forceren om op tijd zindelijk te zijn, is echt een slecht idee.

    Like

  38. Volgens mij zijn de ouders in eerste instantie verantwoordelijk voor het zindelijk worden van hun kind. Toch mogen ze hun kinderen niet dwingen om op het potje te gaan. Volgens Koen Lowet, een klinisch psycholoog werkzaam in het MultiDisciplinair Centrum voor Ontwikkeling (MUDICO), zijn sommige kleuters nog niet klaar om zindelijk te worden wanneer ze naar de kleuterklas gaan. Hij vreest dat als je de zindelijkheidstraining gaat forceren, de kleuters bang zullen worden van het potje en er niet meer op zullen willen gaan.

    Naar mijn mening kunnen ouders hun kind wel aansporen om op het potje te gaan maar zeker niet dwingen. Het is aan te raden om met de zindelijkheidstraining te starten voor aanvang van de schoolperiode zodat het kind reeds zindelijk is. Ik vind dat de leerkrachten de ouders moeten ondersteunen in de ontwikkeling van het kind. Wanneer een ouder bezig is met zindelijkheidstraining vind ik dat de leerkrachten daarin mee moeten gaan. Volgens mij moeten de ouders en de leerkrachten samen bespreken wat ze kunnen doen om de zindelijkheidstraining optimaal te laten verlopen. Zo kunnen consequent dezelfde stappen worden gezet. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat de ouders met de leerkracht afspreken dat ze het kind geen luier meer aan doen. Met andere woorden vind ik dat de zindelijkheidstraining van kinderen een gedeelde verantwoordelijkheid is.

    Ikzelf vond het niet erg om luiers te vervangen in de peuterklas of om de kinderen op het potje te zetten. Het gaf me de kans om een beter contact met de kinderen te leggen en hen beter te leren kennen.

    Ik kan wel begrijpen dat wanneer een kleuterjuf/meester een groot aantal peuters heeft in haar/zijn klas en deze peuters nog niet zindelijk zijn, dit heel belastend kan zijn wanneer zij/hij geen ondersteuning krijgt van een zorgleerkracht.

    Bron: Nn. (2014). Geef kleuters tijd om zindelijk te worden. Gevonden op 27/03/2015 op het internet: http://www.klasse.be/ouders/37044/geef-kleuters-tijd-om-zindelijk-te-worden/

    Like

  39. Op zindelijkheid staat geen specifieke leeftijd. Zindelijkheid is een deel van de ontwikkeling, je kan het niet forceren. Daarom vind ik niet dat een school van ouders en kinderen mag verwachten dat peuters zindelijk zijn als ze naar school komen.

    Als de tijd voor een kind nog niet rijp is heeft het geen zin om het kind te gaan forceren. We leerden in onze cursus van psychosociale ontwikkeling dat dit net omgekeerd kan werken. Peuters die nog niet klaar zijn om zelfstandig op het potje te gaan en toch geforceerd worden gaan er vaak veel langer over doen dan peuters die er wel klaar voor zijn. Ze kunnen zo ook een afkeer krijgen van op het potje gaan.

    Daarnaast vind ik niet dat het enkel de taak van een kleuteronderwijzer is om de zindelijkheid te trainen. Ik merk zelf in mijn stageklas dat er vaak veel tijd gaat naar het verversen van een natte broek. Hierdoor heeft de kleuteronderwijzer minder tijd om met andere kinderen bezig te zijn en impulsen te geven. Ik vind het daarom belangrijk dat de zindelijkheidstraining langs twee kanten gestimuleerd wordt. Ik denk dat het belangrijk is dat de kleuteronderwijzer en de ouders samen werken om het kind zindelijk te krijgen. Door een samenwerking heeft het kind zowel thuis als in de klas hetzelfde ritueel of systeem. Hierbij is het belangrijk dat het kind positief gestimuleerd wordt. Zo’n samenwerking kan het kind maar ten goede komen.

    Like

  40. In mijn opleiding als kleuterleidster hebben we uiteraard het onderwerp ‘zindelijkheid’ al besproken. Hierbij leerden we dat kinderen in een normale ontwikkeling rond ongeveer 24 maanden klaar zouden moeten zijn om te starten met zindelijkheidstraining. Dit wil zeggen dat een kind gemiddeld nog ongeveer 6 maanden de tijd heeft om deze vaardigheid te ontwikkelen, voor het naar school kan. Je kan natuurlijk niet verwachten dat het bij elk kind even vlot zal verlopen, want elk kind ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo.

    Het feit dat kinderen steeds later zindelijk worden is volgens mij enerzijds te wijten aan de steeds comfortabeler wordende luiers, waardoor de zindelijkheid vertraagd wordt. En anderzijds de (soms) verminderde inspanning van de ouders omtrent deze vaardigheid. Ik begrijp zeker dat ouders vandaag de dag niet altijd evenveel energie hebben nadat ze er beiden een drukke werkdag hebben opzitten. Maar ze zouden wel moeten beseffen dat zindelijk worden een even grote mijlpaal is in het leven van een kind, als leren zitten, leren stappen, leren fietsen,… Zulke grote stappen wil je toch niet aan anderen overlaten?

    Akkoord, zindelijkheid hoort voor een deel bij het takenpakket van kleuteronderwijzers, maar het mag zeker niet één van de hoofdtaken worden. Het kan niet de bedoeling zijn dat leerkrachten dagelijks nog veel broekjes moeten verschonen, laat staan dat ze de zindelijkheidstraining nog moeten opstarten.
    Natuurlijk kunnen er altijd nog ongelukjes gebeuren, maar als dit keer op keer hetzelfde kleutertje overkomt, kan dit toch wel als vervelend worden beschouwd. Zowel voor het kind, dat misschien net zo fijn aan het spelen is, als voor de leid(st)er. Naar mijn mening gaan er telkens veel leerkansen verloren voor de ganse klas, wanneer een broekje moet verschoond worden. Iets wat zeker nadelig is voor de reeds zindelijke kleuters. Meer hulp van kinderverzorgsters zou zeker de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen, zo blijft er meer tijd over voor de kleuterleid(st)ers om te doen waar ze voor zijn opgeleid.

    Kinderen weigeren op school, omdat ze nog niet zindelijk zijn, zou naar mijn mening een slecht idee zijn. Zo worden ze ook geremd op andere vlakken (vb. sociale vaardigheden, taal- en wiskundige ontwikkeling,…) En het zou ook een hoge druk leggen bij de ouders. Hierdoor zal het kind naar grote waarschijnlijkheid ook geforceerd worden en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Er wordt nu al vanuit de samenleving een grote prestatiedrang opgelegd aan kinderen en ouders. Nog meer druk zou echt nefast zijn.

    Like

  41. Als kleuterleidster in wording vind ik het belangrijk dat peuters al zindelijk zijn voor ze zichzelf inschrijven in een school. Bij steeds meer scholen is dit dan ook een vereiste. Ik vind dat men dus ook peuters mag weigeren als ze nog niet zindelijk zijn tenzij hier medische redenen aan verbonden zijn.
    Naar mijn mening moet zindelijkheidstraining thuis gebeuren. Als leidster kan je deze extra verzorgende taak niet altijd in je schema opnemen. Ze vereist veel tijd en aandacht waardoor dat de kwaliteit van de andere activiteiten zal afnemen. Je zal vaak veel tijd moeten doorbrengen aan de toiletjes waardoor de leerrijke en ontwikkeling stimulerende activiteiten hierdoor minder lang of zelfs niet kunnen doorgaan.

    Like

  42. Zindelijkheidstraining zou niet iets mogen zijn dat de ouders zomaar aan de kleuterleidster overlaten. Het neemt veel tijd in beslag als je elke kleuter een nieuwe broek moet aan doen of luiers moet verversen. Het is daarom heel belangrijk dat de ouders aandacht besteden aan de zindelijkheid van hun kinderen zodat ze zo goed als droog zijn als ze naar school gaan. Als de kleuters zelfstandig naar het toilet kunnen gaan moet de leidster niet te veel tijd uitrekken hiervoor en kunnen de kleuters langer spelen en kan de leidster ook langer bezig zijn met een begeleide activiteit. Er kan af en toe wel eens een ongelukje gebeuren, maar dat is heel anders dan dat dit elke dag gebeurt.

    Like

  43. Je ziet het meer en meer dat er in de kleuterklassen kinderen zijn die nog niet zindelijk zijn. De juffen moeten steeds meer voor de zindelijkheidstraining opdraaien. Hierdoor kunnen ze niet “doorwerken” in de kleuterklas. Als ze een activiteit willen doen wordt dit onderbroken door “ongelukjes”. De juffen kunnen hun pedagogische taken niet volbrengen.

    Ze brengen hun tijd door aan het toiletje en niet aan de activiteiten die ze gepland hebben. Ik vind dit zeer spijtig, maar er zijn ouders die zich wel 100% inzetten en waar dit wel lukt. Soms is het kind er niet klaar voor. Hierdoor moeten goede afspraken gemaakt worden tussen de ouders en de juf. Zo heb je meer kans dat het kind zindelijk wordt.

    Op klassen zegt Professor Alexandra Vermandel (UAntwerpen) die al zeven jaar onderzoek doet naar zindelijkheid dat de ouders niet veel tijd hebben om met de kinderen bezig te zijn door hun werk. Hierdoor is het een catastrofe voor de kwaliteiten in de kleuterschool.

    Like

  44. Je kan niet verwachten dat elke 2,5 jarige zindelijk is, want iedereen ontwikkelt zich op een eigen tempo. Kleuters om die reden weigeren op school, zou hen -vooral door de prestatiedrang vanuit de samenleving- forceren in de ontwikkelen van de zindelijkheidstraining.

    Ik begrijp zeker dat ouders tegenwoordig niet altijd evenveel energie hebben, wanneer ze thuiskomen van een drukke werkdag. Maar ze moeten wel beseffen dat zindelijk worden een even grote mijlpaal is in het leven van een kind als leren stappen, leren fietsen,… Zulke grote stappen wil je toch niet aan anderen overlaten?

    Akkoord, zindelijkheid hoort bij het takenpakket van kleuteronderwijzers, maar het mag niet één van de hoofdtaken worden. Dan zouden er telkens veel leerkansen verloren gaan voor de hele klas. Iets wat extra nadelig zou zijn voor de reeds zindelijke kleuters. Natuurlijk kunnen ongelukjes altijd nog gebeuren en daarom zou meer hulp van kinderverzorgsters de kwaliteit van het onderwijs zeker ten goede komen.

    Like

  45. CEMA Antwerpen en CEMA Gent besluiten dat de medische norm voor zindelijk te zijn rond de leeftijd van 3 à 4 jaar ligt. Terwijl de maatschappelijke norm 2.5 jaar is. Dit zorgt voor druk op de ketel, want kleuters moeten zindelijk zijn vooraleer ze naar school gaan.

    Naar mijn mening is het belangrijk dat ouders in eerste instantie kleuters helpen bij de zindelijkheidstraining en dat ze hiermee starten vanaf de leeftijd van 2 jaar. Hoe vroeger men start, hoe sneller men droog is. Ik vind dat ouders hier voldoende aandacht en tijd aan moeten besteden, want kleuterleidster hebben hier geen tijd voor. Zij hebben vaak al drukke dagschema’s die vol staan met ontwikkeling stimulerende activiteiten en hebben geen tijd om heel de dag door te besteden aan natte broeken van onzindelijke kleuters. Er kan natuurlijk altijd wel eens een ongelukje gebeuren, maar ik vind het niet de verantwoordelijkheid voor kleuterleidster om ervoor te zorgen dat kleuters zindelijk worden.

    Like

  46. Dit is een zeer moeilijk onderwerp. Ik denk dat het van kind tot kind afhangt. Sommige kleuters zijn hier op jonge leeftijd klaar voor, anderen niet. Als kleuterleidster is het niet makkelijk om bijvoorbeeld 30 onzindelijke kleuters te moeten begeleiden. Het wordt moeilijk om je activiteiten vlot te houden wanneer je een hele dag bezig bent met verschonen. Sommige ouders achten hun kindjes nog te klein voor potjes training, anderen verwachten dan weer teveel. Vandaar dat ik sterk overtuigd ben van het feit dat elk kindje hier op zijn/haar tijd pas klaar voor is. Misschien moet er bij de inschrijving van de kleuter vanuit de school meer info gegeven worden. De school zou hierbij kunnen verklaren aan de ouders waarom zindelijkheid zo belangrijk is. Bij deze uitleg kan ook verteld worden dat een ongelukje erbij hoort, maar dat de kleuter wel hoofdzakelijk droog dient te zijn. De school kan dus samen met de ouders werken aan de zindelijkheid van de kleuter. Op die manier krijgen de ouders misschien meer begrip voor de situatie van de kleuterleidster. Ikzelf zou afraden om het kind naar school te sturen met een luier. Uiteindelijk moet elk kind het toch leren. Ik vind het zeer belangrijk dat je juf duidelijk stelt dat een ongelukje helemaal niet erg is, het kindje mag uiteraard geen schrik krijgen. Potjes training moet een positief verhaal zijn, met enkel aanmoedigingen en blije momenten wanneer het lukt.

    Like

  47. Volgens mijn mening moet zindelijkheidstraining thuis gebeuren. De peuters zijn dan in hun vertrouwde omgeving. De ouders leren zo ook consequent omgaan met hun kind. Als je dit als ouder kunt verwezenlijken, geeft je dat een goed gevoel. Het nadeel is dat ouders enkel en alleen nog maar gefixeerd zijn op het zindelijk worden van hun peuter. Daardoor zijn ze niet meer met de totale ontwikkeling van hun kind bezig en kunnen zo in een negatieve spiraal komen.
    Als de kleuterleidsters dit nog moeten aanleren, kunnen ze minder met een groepje kleuters bezig zijn. De andere kleuters ontwikkelen zo ook minder snel. Het voordeel voor de kleuter is dat hij het kan leren van de anderen en daardoor sneller zindelijk zal zijn.

    Like

  48. In de stages afgelopen jaren heb ik vaak al gemerkt dat er veel ouders hun kind met een pamper naar school sturen. Of het kind heeft regelmatig nog ongelukjes. Met als gevolg dat de klasjuf veel werk heeft met het verschonen. Ik merk ook dat er dan veel kostbare tijd verloren gaat. Volgens mijn mening gebeurt zindelijkheidstraining zowel thuis en op school. De visie en werking over zindelijkheidstraining moet gelijk zijn bij de ouders en de klasjuf. Vaak gebeurt dit tijdens de week goed maar na het weekend en vakanties (bv: krokusvakantie) zijn de peuters niet meer droog. Vaak komt dit uit gemakzucht van de ouders. ‘We doen snel een pamper aan en dan kunnen we ergens naar toe, geen last met natte broeken en ongelukjes’. Hierdoor is het bij enkele peuters ‘up’ en ‘down’. Bij het instappen van een niet zindelijke kleuter zou je als KO moeten kijken hoever het kind al staat. Is hij klaar om zindelijk te worden? Zoja zou er een goede training moeten zijn in de klas én thuis. Zodat de tijd die de klasjuf er insteekt zinvol is na een periode.

    Like

  49. Het is mooi meegenomen wanneer de jongste kleuters al zindelijk zijn. Het bespaart de KO minder praktisch werk en tijd dat ze hierin moeten steken. Ik vind het belangrijk dat de ouders hier tijdig mee beginnen. De kleuterleidster kan op school dit proces verder ondersteunen en de kleuters verder zindelijk leren worden. Ik vind het dus wel belangrijk dat zowel de ouders als de KO hier aandacht aan besteden. Als de KO steeds natte broeken moet vervangen, gaat ze minder tijd kunnen steken in de andere kleuters, de activiteiten, het geven van impulsen, … . Zelf zou ik het niet erg vinden moest een peuter nog niet zindelijk zijn, omdat dit behoort tot de ontwikkeling. Elk kind leert en groeit op zijn eigen manier en dit kan je niet forceren. De extra hulp van de ouders of van een kinderverzorgster zijn dus altijd welkom.

    Like

  50. Ik vind het belangrijk dat hier thuis ook actief aan gewerkt wordt. natuurlijk kan je een peuter nier forceren om op het potje te gaan, daarom kan het zijn dat hij nog niet zindelijk is dat hij naar school gaat. Maar wel is het belangrijk dat hier thuis ook aandacht aan gegeven wordt en aangewerkt wordt. Het is belangrijk dat dit van twee kanten komt. Wanneer kleuteronderwijzers hier veel tijd aan moeten besteden gaat er veel tijd verloren in de klas.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.