Wil je met onze blogberichten aan de slag in jouw team?

Wij stellen de volgende aanpak voor. Voel je vrij om je eigen alternatief uit te werken om de reflectie in jouw team te versterken met gebruik van onze blog. 

1. Verkennen

Formuleer een vraag die relevant is voor jouw praktijk (bv. Hoe goede gesprekken voeren met ouders?). Formuleer jouw vraag op een positieve manier i.p.v. te richten op wat er niet goed gaat. Gebruik blogberichten om achtergrondkennis op te doen over het centrale thema van jouw vraag (samenwerken met ouders) en verken subthema’s. 

2. Vertellen 

Verzamel jouw team. Vraag hen om concrete verhalen te delen over waardevolle ervaringen binnen het centrale thema (bv. verhalen over goede gesprekken met ouders die bijdroegen aan een goede samenwerking met ouders). Luister goed naar elkaar en zoek samen naar succesfactoren en persoonlijke kwaliteiten die de positieve ervaringen mogelijk maakten. Wat maakte de gesprekken goed en wat droeg bij aan de samenwerking?  

3. Verbeelden  

Creëer samen beelden van de ideale toekomst, gebaseerd op de beste ervaringen uit het verleden. Laat jullie fantasie de vrije loop: hoe ziet het ideaalbeeld eruit? Hoe zou de samenwerking tussen jullie en de ouders er dan uitzien? Wat zouden jullie doen en wat zouden jullie niet doen? Formuleer dit in korte en krachtige zinnen.  

Nu kan je jouw ideaalbeeld vergelijken met de aanbevelingen uit de blogberichten. Mogelijk is er sprake van overlap of misschien leidt dit tot aanpassingen van het ideaalbeeld.  

4. Vormgeven

Maak plannen om jouw ideaal te realiseren. Wie kan je hierbij betrekken? Welke middelen heb je in huis? Hoe kan je jouw werkwijze vernieuwen om jouw dromen waar te maken?   

5. Verwezenlijken

Tijd voor actie! Je bedenkt een eerste kleine concrete stap.  In beweging komen is belangrijker dan een stappenplan. Wanneer mensen in actie komen, ontstaat vanzelf zicht op verdere (nieuwe) mogelijkheden, dus je hoeft hier echt nog niet een heel plan uit te denken. 

6. Verantwoorden

Koppel nog even terug naar het initiële thema uit stap 1. Heb je een antwoord op het thema geformuleerd? En wat maakt dat je nu denkt dat dit antwoord kan werken?

7. En dan doen…  

Koppel nog even terug naar het initiële thema uit stap 1. Heb je een antwoord op het thema geformuleerd? En wat maakt dat je nu denkt dat dit antwoord kan werken?

Iedereen gaat met de eerste kleine concrete actie(s) aan de slag. Deel je ervaringen met elkaar, met een focus op positieve ervaringen, tijdens de lunch, bij de koffie, tijdens teamoverleg,… Uiteindelijk zet je de volgende kleine stap, en nog één, en nog één,… 

Dit blogbericht is gebaseerd op een artikel op EarlyYearsBlog.nl van Christel Elias, en werd door Jasmin Callaert (ODISEE) herwerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.