Wij lossen het op! Engineering in 6 stappen

Hoe kunnen we het plastic uit het water halen? Hoe maken we een achtbaan in onze klas? Problemen oplossen met een ontwerp dat werkt. Daarvoor staat de ‘E’ van ‘engineering’ binnen STEM-onderwijs. De ingenieurs van morgen zetten hun eerste ontwerpstappen in de kleuterklas. Helemaal niet moeilijk. Met oudere kleuters kan je snel aan de slag met deze 6 stappen en de kant-en-klare lesideeën van Designed by Kids.

Engineering in 6 stappen:six steps of engineering

1. Wat is het probleem?  Eerst wordt het probleem speels voorgesteld: met materialen, door een handpop, vanuit een personage, vanuit een prentenboek…

Voorbeelden:

In de eerste stap verkennen en formuleren de kinderen het probleem: wat is precies het probleem dat we moeten oplossen? De kinderen kunnen hier ook al nadenken over de criteria waaraan een oplossing moet voldoen. Wat is er nodig? Wat moet het kunnen? Wanneer is de oplossing goed genoeg?

2. Plan: ideeën verzinnen en vervolgens selecteren. De kinderen verzinnen en selecteren ideeën om het probleem op te lossen. De ideeën kunnen uitgetekend worden op een grote flap.

3. Bouw het. Maak het! In deze stap worden de plannen omgezet in actie. De kinderen gaan zelf aan de slag met materialen.

4. Test de oplossing. Werkt het? In deze stap wordt het ontwerp getest. Voldoet het? Werkt het? Is het goed genoeg? Kan het beter? Kan het mooier?

5. Als het niet werkt: verbeter en probeer opnieuw. Wat is niet goed genoeg? Wat moet anders? Wat kan beter? Herneem stappen 1 tot 4 om te verbeteren.

6. Als het werkt: vertel aan een vriend hoe je het probleem oploste. De kinderen laten de oplossing zien aan anderen en vertellen hoe ze het probleem hebben aangepakt. In deze stap is het belangrijk dat de kinderen communiceren over hun ontwerp en proces.

 

Drama & engineering: een praktijkvoorbeeld

Je kan de ontwerpstappen ook verkennen via dramatisch spel. Bekijk hier een eenvoudig drama-lesidee:

Bron video: Wolf Trap Institute: Institute for Learning Through the Arts (2019). Using drama to explore the six steps of engineering. Geraadpleegd op 8 januari 2019, van https://education.wolftrap.org/content/using-drama-explore-six-steps-engineering

Dhr. en Mevr. Ongeluk probeerden een huis te bouwen, maar dat ging mis. Als het regent, worden ze nat. De kinderen formuleerden eerst het probleem: het huis heeft een binnenkant nodig met een dak, muren en een deur (criteria waaraan het ontwerp moet voldoen). In de bouwstap bouwden de kleuters met hun lichamen het huis: enkele handen werden het dak, iemand speelde de deur etc.

Het huis van Dhr. en Mevr. Ongeluk staat in brand. Hoe kunnen we de brand blussen? De kinderen besloten een brandweerwagen te bouwen. De criteria voor de brandweerwagen werden uitgetekend. Vervolgens speelden ze een brandweerwagen met hun lichamen en enkele open rekwisieten als kegels, houten spatels, etc.

 

Hip hop engineering

De hip hopster Paige Hernandez danst met kleuters de 6 ontwerpstappen. Zo worden ze op een speelse manier herhaald.

Bron video: Wolf Trap Institute: Institute for Learning Through the Arts (2019). Hip hop engineering. Geraadpleegd op 8 januari 2019, van https://education.wolftrap.org/content/hip-hop-engineering

 

Bij het ontwerpen wordt heel wat taal geleerd!

Ontwerpen met kleuters biedt veel taalkansen. Maatbegrippen (‘hoger’, ‘ver’, ‘hoe lang’), ruimtelijke begrippen (‘vooraan’, ‘bovenop’…) en rekentaal (‘meer’, ‘bij elk één’, ‘hoeveel’) krijgen meteen betekenis bij het maakproces.  Ook abstractere begrippen zoals bijvoorbeeld ‘probleem’, ‘idee’… komen spontaan aan bod. Het ontwerpen duwt je in de richting van actief-productieve gesprekken, wat een extra troef is, zeker voor de taalzwakke kleuters.

 

Uitproberen: kant-en-klare lesideeeën

 

Bronnen

Een gedachte over “Wij lossen het op! Engineering in 6 stappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.