Rouwen door de ogen van de kleuteronderwijzer(es) … met oog voor zelfzorg

Een gastblog door kleuterjuffen Sarah Ben Acha en Kimberly De Coster op basis van hun scriptie (Odisee)

Er bestaat geen gruwelijkere pijn dan het verliezen van een kind. Nauwelijks kunnen mensen zich inbeelden wat een pijn ouders voelen in zo een situaties. Kunnen we ons inbeelden wat er gebeurt door de ogen van de kleuteronderwijzer(es) wanneer hij/zij een kleuter verliest in de klas ?

Elke dag worden ze geconfronteerd met het symbooltje van de kleuter, de naam, de talloze vragen van de kleuters, de zus/broer die op de speelplaats ronddwaalt, de knutselwerkjes die nog in de klas liggen, het speelgoed waarmee hij/zij graag speelde. Telkens staan de kleuteronderwijzers er om alle tranen op te vangen van de kleuters. Elke keer weer staan ze hen bij in moeilijke tijden.  Nu is het de beurt aan de kleuteronderwijzers om in de spotlights te staan. Het is hoog tijd dat er iemand voor hen gaat zorgen en hen gaat bijstaan in de meest donkere tijden.

Rouwen, een verhaal dat jij schrijft, leest, deelt, bewandelt…

Bij het schrijven van onze bachelorproef kwamen we in contact met kleuteronderwijzers die konden rekenen op de steun van hun omgeving en de school om de tragedie te verwerken. Anderen moesten zelf alleen een weg vinden om alles een plaats te geven in hun leven. Dit leidde tot depressies, eenzaamheid en een gevoel dat ze werden achtergelaten door hun team, hun school en de maatschappij.

My little box (to share)” is een rouwbox die is ontwikkeld naar de noden van de kleuteronderwijzers toe. In tegenstelling tot andere ‘rouwboxen’, hebben we de box ingedeeld in vijf delen naar verschillende stijlen van rouwverwerking.  Niet iedereen heeft baat bij de éne focus om ‘verdriet’ een plaats te geven.

  • Read and be free : Ben je wel eens benieuwd naar wat anderen, gespecialiseerd over rouwen denken? Lees je graag boeken en wil jij je hierin meer verdiepen? Boeken kunnen je helpen om je pijn te leren verwerken.
  • Create your story : De bedoeling is je emoties muzisch te uiten. Het zijn werkjes die kunnen helpen bij hun persoonlijk rouwproces. De werkjes kunnen gaan van kaarshouders, naar fotokaders die ook kunnen gebruikt worden in de klas.
  • Walk your story : Dit deel is vooral bedoeld voor de mensen die hun verdriet verwerken met behulp van wandelingen. Er zitten ook fietsroutes in als je het sportief wilt aanpakken.
  • Write your story : Gevoelens neerschrijven en je blootstellen op papier, dat is wat er gebeurt bij dit deeltje van de box. In dit deel leggen we vooral de nadruk op het woord ‘to share’.
  • Share your story : soms heb je nood aan psychologische ondersteuning en zoek je gespecialiseerde hulp.

De uitleg van wat in de box te vinden is, waarom deze benamingen gekozen werden en wat het doel hierachter is, kan je lezen in de bachelorproef zelf. De box groeit mee met de noden van de kleuteronderwijzers door de feedback die we van hen krijgen…

Een beetje zelfzorg voor de zorgende …  vergeet jezelf niet.

Graag nog wat leestips?

2 gedachtes over “Rouwen door de ogen van de kleuteronderwijzer(es) … met oog voor zelfzorg

  1. Hallo, ik stel me kort even voor. Ik ben Helene Poncelet. Schrijfster en illustratrice van het boekje ‘Kikker Cas in het ziekenhuis’. Sinds deze week ligt mijn tweede boek bij mijn uitgever. ‘Het grote verdriet van Kikker Cas’. Het zal een boekje worden om kinderen te helpen bij omgaan bij verdriet. Ik vind jullie mening heel belangrijk. Je mag me contacteren voor meer info…lijntjes@outlook.com

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.