Think – Plan – Do …

Goede voornemens, to do’s, wilde ideeën, … we maken dagelijks plannen maar krijgen ze niet altijd uitgevoerd. Dat geldt ook voor onze kleuters. Ze brengen iets mee naar school: een verhaal, een voorwerp. Met of zonder voorbedachte rade. Wat doe je er mee als leerkracht?

 

… leidt tot nieuwe organisatie

Leen Bollen bedacht een methodiek om meer diepgang te krijgen in de praatronde en van daaruit ervaringsgericht te werken.

https://www.youtube.com/watch?v=iJmW_-KN2S8&feature=youtu.be

Kleuters bepalen zelf of ze iets willen vertellen of tonen. Klt kiezen zelf of ze hun verhaal willen omzetten in een plan met acties. Uit ervaring blijkt 3x per week op deze manier werken het meest haalbaar.

 

… leidt tot waardevolle (leer)momenten:

 • Kinderen leren met een plan naar de klas komen. Daarbovenop worden ook ouders en opvoeders betrokken bij de klaswerking. Ouders kunnen meer diepgang geven over de context van wat de kleuter wil vertellen of tonen
 • Verhalen van kinderen krijgen echt een plaats. Kleuters worden niet alleen aangespoord hun verhaal zo duidelijk mogelijk te verwoorden maar ook te luisteren naar elkaar om te kunnen deelnemen tijdens het keuzemoment.
 • De ontluikende geletterdheid krijgt een boost want de leerkracht schrijft het plan op. Kleuters kunnen zelf ook tekenen maar ze ondervinden dat het schrijven helpt bij het omzetten van hun plan naar actie.
 • Op deze manier integreer je heel makkelijk kindinitiatief in je dagelijkse werking. Je kan daarin zelf bepalen of je een aantal mogelijkheden biedt of een hele week vorm geeft rond een thema dat de kleuters aanhalen.
 • Het “toonmoment” of reflectie nadien geeft kleuters de kans hun plan te evalueren maar ook omgaan met feedback. Het maakt het terugblikmoment “Wat heb jij gedaan?” veel rijker. Kleuters hoorden namelijk wat het plan was en kunnen nu zelf bekijken of dit plan geslaagd is.
 • Last but not least: samen een plan uitwerken of samen surfen op elkaars ideeën geeft een gevoel van verbondenheid en versterkt de fantasie. Deze succeservaringen en waardering leiden tot een beter welbevinden.

 

… leidt tot resultaten op lange termijn

Uit onderzoek naar uitstelgedrag van professor Dr. Gail Matthews werd bewezen dat 76% van de deelnemers hun doelen bereikt hadden door ze gedurende 4 weken op te schrijven. Er werden verschillende vormen van ‘goalsetting’ vergeleken nl enkel denken (1), uitschrijven (2), uitschrijven met concrete acties (3), uitschrijven met concrete acties en versturen naar een vriend (4), uitschrijven met concrete acties en wekelijkse reflectie doorsturen naar een vriend (5). Deelnemers uit groep 5 waren de grootste groep van de 76% die hun doelen bereikt. En laat dat nu net zijn wat Leen Bollen in het filmpje doet met haar kleuters.

Vroeg geleerd is oud gedaan want alles heeft te maken met de werking van onze hersenen geeft lifecoach Morrissey aan die verder werkte met het onderzoek. Als we denken over onze doelen kunnen ze vaag of onduidelijk blijven. Schrijven geeft een duidelijker beeld omdat we woorden kiezen die ons doel zo helder mogelijk omschrijven. Hoewel onze kleuters nog niet kunnen schrijven, leunt tekenen hier ook bij aan. Maar vooral het kunnen vertellen aan vriendjes en uitwisselen maakt het idee krachtiger en makkelijker om te zetten in actie.

Morrissey haalt ook aan “oefening baart kunst” want hoe meer je op deze manier werkt hoe hoger je niveau in helder denken wordt. Daarbovenop zie je doorheen de dag meer kansen in functie van het bereiken van je doel omdat je duidelijk je prioriteiten kent.

 

… aan de slag

Schrijf in onze reactie jouw plan van aanpak en wie weet …

 

 

Bronnen

Gouden lezerstip: Leen Bollen – Kleuterleidster Freinetschool De Klimboom-Balen, tweede kleuterklas

Matthews, G. (2015). Strategies for achieving goals, resolutions. University of California. Geraadpleegd via: http://www.dominican.edu.

Morrissey, M. (2016, 14 september). The power of writting down your goals and dreams. The Huffington Post. Geraadpleegd via http://www.huffingtonpost.com

2 gedachtes over “Think – Plan – Do …

 1. Wat een mooi voorbeeld van het werken met een plan! Vorige oktober kwam onze publicatie ‘Ik heb een plan’ uit. Daarin kan je lezen hoe je stapsgewijs kan overgaan tot het werken met een plan. Hoe kinderen (zoals hier mooi in het voorbeeld te zien is) uiteindelijk met plannen naar de klas komen of plannen uit hun spel halen. Gaandeweg leren sommige kinderen ook te plannen op langere termijn.
  De plannen geven veel zelfsturing en autonomie maar ook steeds meer houvast op de tijd.
  Het is een fijne manier om te werken, zeker voor kinderen die net iets méér willen: In plaats van ze steeds weer extra activiteiten aan te bieden brengen ze zelf hun plannen aan waarin ze (ev. samen met de juf) verdieping kunnen zoeken. Voor kinderen die heel graag structuur en overzicht hebben blijkt dit ook een houvast te zijn. Wie meer wenst te lezen: ‘Ik heb een plan!’ van Inne Jackers en Marieke Holvoet, uitgegeven bij Cego publishers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.