Peuters en kleuters zijn dol op tablets, maar hoe leren ze ermee?

Er zijn al heel veel educatieve apps op de markt, vooral voor de leeftijdsgroep van 2 tot en met 5. Onderzoekers onderzochten onlangs in hoever peuters en kleuters woordjes leren in een zelfontwikkelde interactieve app. We geven jullie enkele opvallende resultaten mee:

Peuters leren weinig door hun gebrekkige zelfsturing

Zelfs tweejarigen steken iets op uit een educatieve app gericht op woordenschat, maar vier- en vijfjarigen leren veel beter woordjes. De onderzoekers verbinden dit resultaat met het spelgedrag van de kinderen: door hun gebrekkige zelfsturing hebben peuters de neiging om te pas en te onpas met hun vinger op de tablet te drukken, zelfs tijdens een speluitleg wanneer het niet gevraagd wordt. Hierdoor letten ze niet meer op de taal bij het spel.

Waar de een baat bij heeft, stoort de ander

In een spelletje kan je iets veranderen door er met je vinger op te drukken (tappen) of het te verslepen naar een andere plaats. Voor sommige kleuters storen deze interactieve elementen, maar voor anderen helpen ze dan weer.

Meisjes leren over het algemeen meer wanneer ze voorwerpen mogen verslepen dan wanneer ze erop moeten drukken of gewoon kijken. Ook ervaren tabletgebruikers leren meer wanneer ze moeten verslepen. Jongens leren over het algemeen meer wanneer ze enkel kunnen kijken, en het scherm niet reageert op drukken of verslepen (tappen of draggen). Vermoedelijk heeft dit te maken met verschillen tussen jongens en meisjes in de ontwikkeling van hun fijne motoriek (slepen is moeilijker) en hun zelfsturing (ze zijn gewoon om veel te drukken en dit leidt af van de inhoud).

Aanbevelingen

Gebruikers zouden op maat van het kind moeten kunnen kiezen of het kind gewoon kijkt en luistert, kan drukken of verslepen. Spelletjesontwikkelaars zouden interactieve elementen moeten inzetten in functie van het doel van het spelletje.

Een uitgebreide beschrijving van het onderzoek in het Engels vind je hier.

Referentie:
Russo-Johnson, C., Troseth, G., Duncan, C., & Mesghina, A. (2017). All Tapped Out: Touchscreen Interactivity and Young Children’s Word Learning. Frontiers in Psychology, 8.

 

 

2 gedachtes over “Peuters en kleuters zijn dol op tablets, maar hoe leren ze ermee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.