Wiskunde buiten!

Rekenen, sorteren, ordenen, meten, vormen, patronen en andere ontdekkingen in de buitenlucht. Mooi weer, dus tijd om buiten te spelen. Het klaslokaal mag al eens leeg blijven. Buitenspel biedt heel wat speel- en ontdekmogelijkheden, ook op vlak van wiskunde. Wie weet nodigt de buitenspeelomgeving in en om jouw school wel uit tot wiskundig spel? Kijk eens met een wiskundebril naar buiten en zie en creëer ontdekmogelijkheden.

Pimp de buitenspeelomgeving

Waarom zou de buitenspeelomgeving niet even divers en rijk kunnen zijn als de binnenspeelomgeving? Om genoeg speel- en ontdekmogelijkheden te bieden is het belangrijk dat kinderen toegang hebben tot allerlei vind- en gerecycleerde materialen: stukken boomstam, stenen, fietsbanden, zand, water, keitjes, takken, schelpen, bakjes en mandjes, planken en vele andere sensorische materialen. Zorg voor potjes, manden, buizen, schepjes, een kruiwagen, maatbekers, lepels… om het handelen met de materialen te stimuleren. Plaats oude tafeltjes en of kastjes buiten om werkruimte te creëren. Al gauw zal er winkelspel of kokeneteke-spel ontstaan waarbij de wiskundekansen voor het grijpen liggen.

‘Prulletjes’ verzamelen

kastje

vindmateriaal.png

Buiten liggen vaak heel wat ‘prullaria’ voor het rapen: blaadjes, veertjes, keien, denappels, bloempjes… Kleuters houden ervan om deze spulletjes te verzamelen, te tellen, te ordenen of te sorteren volgens een eigenschap. Dit handelen met prulletjes biedt heel wat kansen voor de ontwikkeling van het getalbegrip, het classificeren en het seriëren. Bied mandjes, potjes en pannetjes aan waar de kinderen hun gevonden schatten in kunnen opbergen. Je kan ook potjes voorzien met getalbeelden en/of cijfers.

Vormen en patronen verkennen en representeren

Ga eens op zoek naar de vormen en patronen buiten. Je kan de kinderen er ook op uit sturen met afbeeldingen van vormen en patronen: kunnen zij deze buiten terugvinden? Oudere kleuters kunnen vormen en patronen tekenen of zelf leggen met vindmaterialen.

stenengras.png

Gebruik ook ‘wiskunde-materiaal’ buiten

Het aanbieden van wiskunde-materiaal buiten zet de kinderen aan tot het wiskundig verkennen van de wereld rondom hen.

Enkele ideetjes:

 • Gelamineerde kaarten met getalbeelden, cijfersvier.png
 • Een gelamindeeerde kaart met 10 lege hokjes (om op te vullen met allerlei materiaal)
 • Sorteerbakjes, eventueel met verschillende vakjes om te vullen
 • Een oud dam- of schaakbord
 • Hoepels
 • Een getallenlijn getekend met krijt
 • Een raster getekend met krijt
 • Dobbelstenen met dominobeelden of cijfers
 • Draairadjes
 • Een weegschaal
 • Een zelfgemaakte lintmeter met kleurstroken van gelijke lengte: hoeveel stroken passen er rond de boomstam?weegschaal.png
 • Een plastic schakelketting: hoeveel schakels passen er rond de boomstam?
 • Een klembord om te tekenen, notities te maken

 

 

 

Laat de ontdekkingen en vragen nu maar komen…

Vanuit een rijke speelleeromgeving komen de wiskundige vragen en ontdekkingen vanzelf. Het is aan de kleuterleraar om in te spelen op wat de kinderen observeren, vragen en ontdekken.

Bronnen:

 • McLennan D. (2017). Math Learning—and a Touch of Science—in the Outdoor World. Teaching Young Children, 10 (4).
 • Hennger, M. (1993). Enriching the outdoor play experience. Childhood Education. Association for childhood education international, 70 (2).

Eerder verschenen op Kleutergewijs over buiten spelen:

 

6 gedachtes over “Wiskunde buiten!

 1. En ook nog: met de Ipad of de klascamera foto’s maken met 4 paardenbloemen, of 6 madeliefjes, of twee klaprozen, of … in de buitenkeuken met receptkaarten waarop aantallen ‘ingredienten’ staan, toversoep koken en in de vijzel wonderzalfjes stampen. Ik heb er zelf ook zin in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.