Als de poppen gaan dansen

Van het effect van handpoppen in de klas hoef ik jullie niet meer te overtuigen. Ze zijn alom tegenwoordig. De gekende ‘klaspop’ is een vaste waarde en heeft wel overal een plekje gekregen.

De pro’s

Remer en Tzuriel (2015) verwijzen in hun studie naar eerdere onderzoeksresultaten waar de effectiviteit van de handpop op drie aspecten werd aangetoond:

  • makkelijker kunnen overbrengen van informatie,
  • makkelijker communiceren,
  • grote overtuigingskracht om deel te nemen aan het aanbod.

 

De contra

‘Met groot enthousiasme wordt Archibald (een grote bruine beer) geïntroduceerd. Hij verovert onmiddellijk alle harten van de kleuters. Ook diegene waar ik minder aansluiting mee heb, nemen met alle gemak de beer in vertrouwen. Hij leeft sinds die dag mee met ons klasgebeuren. Maar organisatorisch kan hij soms een ‘last’ zijn. “Juf, we kunnen nog niet naar huis, want Archibald slaapt nog niet!”. Ik hoor in de verte al de bel en zie de ouders al aan het raam loeren. Ik merk dat de beer zijn bestaan na zoveel tijd zich vereenvoudigt tot een ochtend- en avondritueel.

 Daarnaast blijft hij inhoudelijk beperkt tot het aanwezig zijn en veiligheid bieden in de klas. Wat al heel wat is, maar waar ik misschien meer kan uithalen.’

 

Het evenwicht

Penny Russel van het Institute for Early Learning Through the Arts geeft aan dat handpoppen het best eenvoudig en binnen een veilige context kunnen worden gebruikt. Hij geeft daarbij ook aan verschillende poppen te gebruiken in plaats van alle druk op 1 pop te leggen. Dit zorgt niet alleen voor duidelijkheid bij de kinderen, maar organisatorisch of inhoudelijk gebruik je zelf de pop die je op dat moment wil gebruiken.

Een aantal mogelijke poppen die volgens Penny Russel best standaard in de klas aanwezig zijn:

  • De onwetende observator: bij deze pop ligt de nadruk vooral op inhoud. Hij volgt zwijgzaam een aantal activiteiten en stelt dan vragen aan de kleuters. “Wat deden jullie daar? Wat gebeurde er toen? Wat betekent …?” De onwetendheid van de pop helpt kleuters zelf hun handelingen en ervaringen te verwoorden. Een pluspunt hierbij is dat de kleuters hun woordenschat uitbreiden.
  • De empathie-ontwikkelaar: een verlegen popje duikt af en toe op. Kleuters moeten deze pop met kalmte en geduld behandelen. Deze pop heeft het moeilijk met regels en afspraken onthouden. Kleuters oefenen in het steunen en aanmoedigen van de pop. De pop maakt het oké om af en toe een fout te maken of de regels niet meer te weten. Daar herkennen kleuters zich in. Deze pop kan ook gedragsproblemen bespreekbaar maken.
  • De overgangbeheerder: voor opruimen, verplaatsingen naar refter of turnzaal, … naast het traditionele opruimlied kan de pop aankondigen wanneer het bijna tijd is. Hij kan instructies geven en duidelijke verplaatsingsregels opleggen.
  • De weetjes-pop: een nieuwe vriend met nieuwe kennis zorgt voor onmiddellijke aandacht. Een soort van “focussen”. Als kleuters vragen hebben of als je extra achtergrond wil meegeven, dan kan deze pop hen daarbij helpen. Extra tip: de pop gaat vaak op reis om nieuwe avonturen te vertellen, hij stuurt af en toe een kaartje. Extra extra tip: als de pop niet beschikbaar is, kunnen kleuters een briefje schrijven met een vraag (zo heb je zelf ook tijd om wat opzoekingswerk te doen).
  • De sociaal vaardige en beleefde pop: een vriendjesfee bewaakt de attitudes van de kleuters en helpt hen bij conflicten. Alsook het plaatsen van gevoelens en het aanleren van verwerkingsstrategieën en beleefdheidsregels (dankjewel en alsjeblieft). Voorbeeld: Als er bezoekers naar de klas komen, kan de vriendjesfee op voorhand even oefenen hoe we iemand verwelkomen.

 

Archibald krijgt een aantal vrienden. Suze houdt vast aan de veiligheid van Archibald die over haar schouder meekijkt als ze de puzzel maakt. Ramon heeft vooral nood aan Monkey. De aap die instaat voor de overgangen. Hij slingert van hoek naar hoek en helpt de kleuters met opruimen. Afhankelijk van waar hij hangt, weet Ramon waar hij naartoe moet als hij de instructie van de juf niet goed heeft gehoord. “Moesten we nu naar de kring of naar de deur?” Monkey toont de weg. En Seth die smult van de kennis van Wannes-weet-al. Hij is niet uit de schrijfhoek weg te slaan wanneer Wannes op reis is om hem allerhande vragen te stellen. We maken zelfs tijd om een e-mail te schrijven en leren een filmpje te versturen.

 De basisregel van Penny Russell blijft: “eenvoud en veiligheid”. Als kleuters een regel overtreden, hebben ze het maar met één pop moeilijk. De anderen blijven binnen hun domein aanmoedigen. Als alle karakters in één pop worden samengebracht, weten de kleuters niet meer op welk domein ze nu wel of niet goed bezig zijn, want dan krijgen ze zowel opmerkingen als aanmoedigingen van dezelfde pop. Dat kan voor verwarring zorgen. Ook niet elke kleuter heeft dezelfde noden. Als een kleuter naar één bepaalde pop grijpt, kunnen zowel jijzelf als de andere kleuters gericht helpen of sturing geven. Waren de domeinen samengebracht, dan heb je er nog het raden naar waarom de kleuter veiligheid zoekt bij die allesomvattende pop.

 

Aan de slag

Poppen tot leven brengen is geen evidentie. Jeff Dunham schudt de karakters uit zijn mouw. Maar zelf ben ik niet zo’n poppentalent. Onderstaand filmpje hielp me bij het zoeken van een stem voor de poppen. Door te variëren in een aantal aspecten zoals klankleur, snelheid, dynamiek, accent of ritme had ik al een aantal mogelijkheden.

https://www.youtube.com/watch?v=mx6vgbBOxSk

 

Meer info omtrent het uitwerken van strategieën

https://education.wolftrap.org/content/basic-puppetry-techniques

https://education.wolftrap.org/content/benefits-using-puppetry-classroom

 

Bronnen:

http://www.puppetsineducation.org/

Remer, R. , & Tzuriel, D. (2015). “I Teach Better with the Puppet” – Use of Puppet as a Mediating Tool in Kindergarten Education – an Evaluation. American Journal of Educational Research, 3(3), 356-365.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.