Nieuwjaar, tijd voor een ‘doelgerichte’ balans….

Het nieuwe jaar komt er steeds met rasse schreden aan. Naar jaarlijkse gewoonte blikken we terug op het voorbije jaar en kijken we uit naar de nieuwe mogelijkheden die 2017 ons biedt.

Naast een persoonlijke balans kunnen we ook professioneel een balans opmaken. Voor vele leerkrachten die laatste balans: “Waaraan heb ik al gewerkt met mijn kleuters en welke doelen wil ik nog nastreven?”

Nieuwe plannen, eindtermen en doelen

Op beleidsniveau is men volop in ontwikkeling: nieuwe eindtermen en ontwikkelingsdoelen zijn in de maak, het katholiek onderwijs is bijna klaar met hun ZILL-leerplanconcept (Zin in Leren, Zin in Leven). Het GO!-onderwijs werkt hard verder wordt aan enkele nieuwe leerplannen.

Sinds dit jaar werk ik samen met een collega-lerarenopleider een project rond leerplannen uit. We stellen ons daarbij de vraag welke de verwachtingen zijn in het werkveld omtrent leerplangebruik, maar ook hoe wij onze studenten hier het best op kunnen voorbereiden.

Voor een beginnende leerkracht lijkt het me niet simpel als je in verschillende netten vervangingen doet. Vanuit de lerarenopleiding is het geen gemakkelijke opdracht om onze studenten hier op voor te bereiden. Ze kunnen namelijk in elk net terechtkomen.

1, 2, 3, …

Neem nu de decretale ontwikkelingsdoelen rond getallen (wiskundige initiatie). Wanneer we ons laten leiden door de decretale ontwikkelingsdoelen en de doelen van het gemeenschapsonderwijs  is het streefdoel resultatief tellen tot 5. Het ontwikkelingsplan stelt resultatief tellen tot 10 voorop. Het onderwijssecretariaat van steden en gemeenten vermeldt als extra doel het lezen en schrijven van cijfersymbolen. Op zich zou je als leerkracht de accenten van elk net moeten kennen, maar dat is een heel huzarenwerkje om alle doelen van elke leergebied te vergelijken.

1 + 1 + 1 = 1?

In het kader van ons project voerden we reeds een aantal gesprekken met enkele onderwijspartners: de inspectie, verschillende begeleidingsdiensten en directies uit verschillende netten.  In elke van deze gesprekken komen we al snel tot één algemene bedenking: “Waarom werken alle netten niet samen zodat het voor leerkrachten en studenten makkelijker wordt om ermee te werken? Willen we niet allemaal goed onderwijs nastreven?”
Het zou alleszins heel wat tijd en geld besparen en leiden tot meer efficiëntie. Ik hoor sommigen al denken: Hoe zit het dan met onze eigenheid? Worden we dan niet allemaal dezelfde, saaie, grijze scholen? Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Ook dan kan elke school zijn eigen accenten leggen. Misschien worden scholen hierdoor zelfs meer aangemoedigd om een duidelijk standpunt in te nemen? Gelijk wordt de pedagogische onderwijsvrijheid nog meer nagestreefd en kunnen de ouders een bewustere schoolkeuze maken.

Wat denken jullie hierover?

Zouden jullie het een voordeel vinden als alle leerplannen meer op elkaar afgestemd zouden worden, of vinden jullie het een must dat elk net zijn eigen visie en doelstellingen expliciteert?

Hoe zit dit buiten het Vlaamse onderwijslandschap? Hoe gaat Nederland aan de slag met zijn onderwijsdoelstellingen? Hoe werken onze collega’s  in Wallonië?

Graag jullie reactie.

 

Meer weten?

http://www.onsonderwijs.be/

http://www.hildecrevits.be/nl/tags/eindtermen

http://www.katholiekonderwijs.vlaanderen/artikels-%E2%80%98zin-leren-zin-leven%E2%80%99

http://pro.g-o.be/pedagogische-begeleiding/basisonderwijs/leerplannen-basisonderwijs

http://www.ovsg.be/leerplannen/basisonderwijs

3 gedachtes over “Nieuwjaar, tijd voor een ‘doelgerichte’ balans….

 1. Ik zou dat een grote verbetering vinden, eindelijk duidelijkheid voor iedereen! Niet elke keer opnieuw andere leerplannen moeten onderzoeken van hoe het in die of die school moet, welke doelen ze gebruiken…
  Maar ik ben het aan de andere kant beu om constant nieuwe leerplannen voor mijn neus te krijgen! Al die verloren tijd die in dat zoeken naar juiste doelen kruipt! En als je de leerplannen van het GO bekijkt, moet je ze eerst 10 keer lezen voor je sommige doelen begrijpt! Waarom geen korte, duidelijke en voor iedereen begrijpbare doelen??? Pfff! Ik ben kleuterleidster geworden om met kinderen te werken en bezig te zijn, niet om secretaresse te spelen die alles op papier moet zetten!
  Een kleuterleidster die bezig is met haar kinderen, kent haar kinderen door en door zonder alles op papier te moeten noteren. Als je een klas binnenkomt, zie je meteen of alle kinderen zich goed voelen (wat voor mij nog steeds het belangrijkste is), ze met iets zinvol bezig zijn, ze kunnen experimenteren en exploreren, ze zelfstandig zijn en proberen probleemoplossend werken….
  Iemand die alles netjes opschrijft en van alles noteert, dat is een prima leerkracht (zeggen ze, denken ze… maar is dat ook zo?). Ik ben gelukkig als mijn kindjes gelukkig zijn en dan zijn de ouders ook gelukkig…
  Ik doe zoveel meer dan dat ik op papier schrijf, maar ik zie het nut er niet van om alles te noteren. Je kan dat ook niet, dus waarom dan? Alles wat je doet, heeft een doel en het ministerie en inspecties weten het toch allemaal zo goed hoe het moet… Toon het me dan aub eens in de praktijk, in een beperkte ruimte, beperkt materiaal (vaak spullen die ikzelf heb gekocht of van mijn eigen kinderen zijn of gekregen), 24 kleuters van 3 jaar, constant tussen het lawaai (nooit stilte bij die kleintjes). Mijn gezin komt vaak gek van me, constant bezig voor school, ’s avonds, in het weekend en ja, ook in de vakanties!
  Kinderen ontdekken, onderzoeken, leren constant als je maar bezig bent met hen kansen en mogelijkheden te geven, ernaar luistert en ermee praat én vooral als ze zich goed voelen en zich durven uiten bij je.
  Er zijn héél veel collega’s (veertigers en vijftigers) die gek worden van al dat papierwerk en gedoe met die leerplannen… Ze zorgen ervoor dat de mensen uit het onderwijs stappen, wij kleuterleidsters worden nog steeds ondergewaardeerd.
  Laat ons doen waar we voor gekozen hebben, na 20 jaar in het onderwijs weten we echt wel hoe het moet…
  Laat ons gerust met die constante vernieuwingen van de leerplannen en maak ze aub duidelijker!
  Voilà, efkes mijn hart kunnen luchten. 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Dag Inge
   Nadat ik je pleidooi heb gelezen hoef ik het niet meer uit te schrijven.
   Ik steun je helemaal .
   Waarom weer herschrijven van al die leerplannen ?
   Waarom weer zoveel tijd steken in het opzoeken,begrijpen etc van de ingewikkelde teksten.
   UIteindelijk moeten we het toch doen met de kleuters en het pottentieel dat we in de klas krijgen.
   We moeten kijken wat ze kunnen en kennen en daarmee verder werken wat de leerplannen ook schrijven .Je kan een kind niet leren lopen als het niet eerst heeft leren kruipen.
   Daarom wil ik pleiten om meer kindgericht te werken en niet leerplangericht .

   grtjs
   Rit

   Geliked door 1 persoon

 2. Dag Inge en Rit,

  bedankt voor jullie waardevolle reacties. Ik denk dat menig kleuteronderwijzer jullie mening deelt.

  Ik begrijp ook jullie frustratie over het vele planningswerk dat bij de job komt kijken waardoor jullie minder tijd hebben om echt te observeren en acties op te zetten in de kleuterklas.

  De nieuwe leerplannen en eindtermen zullen er hoe dan ook komen. Misschien hebben jullie wel waardevolle tips voor de auteurs: wat kan volgens jullie aangepast worden aan de huidige leerplannen/ ontwikkelingsdoelen?
  Wat kan men doen om het plannen efficiënter te laten verlopen?

  Ik kijk uit naar jullie reacties!

  Groetjes,
  Mieke Neven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.