Rekenknobbeltassen

Onze oud-studente Lotte Rommelaere maakte een eindwerk over wiskunde dat erg geapprecieerd werd door studenten en collega’s. Het was een slimme keuze om met verhalen te werken omdat ze daarmee aansloot bij onderzoek naar de ontwikkeling van rekentaal bij kleuters. Je kan mee genieten van haar werk, en bovendien zelf haar lesfiches uittesten. 

De rekenknobbeltas. Een creatieve werkvorm om op een speelse manier aan wiskundige tussendoortjes te werken. Leeg moment doorheen de dag? Met de rekenknobbeltas in de klas gebeurt dit niet meer. En dit is waar mijn bachelorproef over gaat.

Mijn inspiratie

Een rekenknobbeltas is vergelijkbaar met een verteltas maar de focus ligt hier meer op de wiskundige denkontwikkeling i.p.v. op de taalontwikkeling. Mijn idee om met rekenknobbeltassen te werken kwam er nadat ik ben gaan brainstormen over hoe ik wiskundige tussendoortjes op een creatieve en speelse manier kon verwerken, in een gemakkelijk bij de hand te nemen werkvorm. Ik wilde graag iets met prentenboeken doen nadat ik op de bron ‘Met rekenogen gelezen’ botste. Ik wou wiskundige tussendoortjes koppelen aan een leuk prentenboek.

Mijn idee kreeg nog meer vorm nadat ik enkele artikels had gelezen over hoe prentenboeken bijdragen aan de reken-wiskundige ontwikkeling van kleuters en hoe je aan wiskundige initiatie kan doen vanuit een prentenboek. Deze artikels kwam ik op het spoor toen ik aan het rondneuzen was op de blog ‘Kleutergewijs’.

Doel en werkwijze

Het was mijn doel om wiskundige tussendoortjes te koppelen aan leuke prentenboeken. Vandaar dat de werking van de rekenknobbeltas heel simpel is. Net zoals bij de verteltas vertrekt de rekenknobbeltas vanuit een goed prentenboek dat aan de kleuters wordt voorgelezen. Dit prentenboek sluit aan bij een bepaald thema.

Thema herfst, 3+

1001004002416924

Thema Pasen, 4+

666856070

Thema kapper, 5+

 

 

 

 

 

 

Als deze boeken voorgelezen zijn, kan je overgaan naar de wiskundige tussendoortjes. Voor elke rekenknobbeltas geldt hetzelfde principe. Een kleuter trekt een fiche waar het tussendoortje, de doelstellingen, de leeftijd en de benodigde materialen op staan beschreven. En de kleuterjuf of – meester neemt er vervolgens de spulletjes bij om het spel te spelen. Veel speelplezier verzekerd!

Mijn ervaring

De rekenknobbeltas van ‘De prinses met de lange haren’ werd bij een derde kleuterklas uitgetest. De kinderen reageerden enthousiast en vroegen naar meer spelletjes. Het goede nieuws is dat iedereen een dergelijke tas kan maken. Zo kunnen er heel wat prentenboeken gebruikt worden om een rekenknobbeltas te creëren. Er kruipt wel wat tijd in maar eens je een tas hebt, kunnen de tussendoortjes aangepast worden aan een ander thema.

Zelf proberen?

Hier vind je mijn lesfiches bij het boek ‘De prinses met de lange haren’.

Lotte Rommelaere, onder begeleiding van Annemie Merckx

2 gedachtes over “Rekenknobbeltassen

  1. Dit is op Blogcollectief Onderzoek Onderwijs herblogden reageerde:
    Een blog door een Vlaamse kleuterleerkracht over op een speelse manier aanbrengen van rekenbewustzijn bij kleuters. Het stuk verscheen op het blogcollectief Kleutergewijs, waarvan we regelmatig stukken herbloggen op ons blogcollectief. Het is een goed voorbeeld van de toepassing van eigen onderzoek in de onderwijspraktijk.
    Welke Nederlandse kleuterleerkracht volgt dit voorbeeld?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.