Lettergrepen in klank en beeld? Lieve Van Severen spreekt over Kaatje Klank op onze ontmoetingsdag

Onze spreekster Reinhilde Pulinx moet jammer genoeg haar lezing op onze ontmoetingsdag annuleren. Daarom geven we graag het woord aan dr. Lieve Van Severen, de schrijfster van ons meest populaire blogbericht tot nu over klappen in lettergrepen (13.000x gelezen).

Haar lezing gaat over:

Vind je het moeilijk om te beginnen met ontluikende geletterdheid omdat je het gevoel hebt dat jouw kleuters er nog niet aan toe zijn? Twijfel je over het belang van sommige activiteiten omtrent klankbewustzijn? Vraag je je af hoe je ook taalzwakkere en anderstalige kleuters mee op die ‘klankkar’ kan laten springen?
In deze lezing geeft Lieve Van Severen inzicht in recent wetenschappelijk onderzoek rond dit thema. Verder stelt ze het project Kaatje Klank voor. De methode ‘Kaatje Klank’ stimuleert op een muzische manier de luister- en spreekvaardigheden en het klankbewustzijn van vierjarige kleuters, als voorbereiding op het leren lezen in de lagere school. ‘Kaatje Klank’ onderscheidt zich doordat de methode gebaseerd is op de meest recente wetenschappelijke inzichten.

Parallel met deze lezing komt er ook nog een boeiende lezing over gedrag- en motivatieproblemen bij kleuters van professor J. Spilt van de KULeuven. Haar onderzoeksgroep heeft heel wat expertise over dit thema.

Hoe moeten leerkrachten omgaan met motivatie- en gedragsproblemen in de (kleuter)klas? Over deze vraag wordt al tientallen jaren nagedacht. Hoe komt het dan dat we hier nog steeds zo mee kunnen worstelen? In de lezing wil ik op twee zaken ingaan. Als eerste: hoe formuleren we complimenten (de praise paradox, Brummelman et al. 2016)? En als tweede: als we weten wat we niet moeten doen en óók weten wat we wel moeten doen, waarom is het dan toch vaak zo moeilijk om te veranderen?

Je kan nog altijd inschrijven voor onze dag tot en met zondag 29 mei.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.