Anders-gelovig? Niet gelovig? En toch werkzaam in het katholiek basisonderwijs? Moet kunnen!

Almina en Guy

Wij stellen u eerst Almina voor. Ze volgde zowel haar basis- als secundair onderwijs in een katholieke school. Ook voor haar opleiding tot kleuteronderwijzer kiest ze voor een katholieke hogeschool. Almina is moslima en dus niet gedoopt. En dan is er nog Guy. Hij is wel gedoopt en ging tot nu toe steeds naar een katholieke school maar in de loop der jaren heeft hij zich meer en meer van het katholiek geloof afgekeerd. Guy ziet het echt niet zitten om godsdienst te geven. Dat wel doen als ongelovige vindt hij hypocriet.

Passen onze fictieve Almina en Guy in het katholiek basisonderwijs? Wij menen van wel. Omdat Almina en Guy steengoede leerkrachten zijn, vinden wij dat ook zij als volwaardige klastitularis een kans moeten krijgen in het katholiek onderwijs. Bovendien staan katholieke scholen als zogenaamde dialoogscholen open voor levensbeschouwelijke diversiteit.

Godsdienst via teamteaching

Ja maar, in het katholiek onderwijs wordt toch katholieke godsdienst gegeven, hoor ik u al opwerpen. En waar gaan we naar toe als die gegeven wordt door een anders- of een niet gelovige. Terecht! Godsdienst geven is geen neutrale, vrijblijvende aangelegenheid maar veronderstelt een (katholiek) gelovige basishouding. En die vind je niet terug bij Almina en Guy. Om ervoor te zorgen dat ook de kinderen uit hun klasje godsdienst krijgen, kan teamteaching in zijn verschillende vormen de oplossing bieden. Zo kunnen Almina en Guy op het moment dat de godsdienstige activiteiten in hun klasje aan bod komen, wisselen met een collega die deze activiteiten dan bij hen verzorgt, terwijl zij in de klas van de collega een andere activiteit op zich nemen. Maar ook andere vormen van teamteaching kunnen hier soelaas bieden.

Voorbereiding in de lerarenopleiding

Om deze manier van werken succesvol te laten verlopen is het essentieel dat Almina en Guy hierop in de lerarenopleiding goed voorbereid worden. Daarom werkten we in Odisee Aalst, opleiding kleuteronderwijs, in nauwe samenhang met Katholiek Onderwijs Vlaanderen het ‘Geïntegreerd Meersporencurriculum (GMc)’ uit. ‘Geïntegreerd’ betekent in dit verband dat studenten van alle levensbeschouwingen samen in de klas zitten. Zo kan de o zo belangrijke interlevensbeschouwelijke dialoog maximaal kansen krijgen. ‘Meersporen’ houdt in dat studenten in de loop van hun opleiding een keuze maken tussen 2 opties: ik kies ervoor om rooms-katholieke godsdienst te geven (optie 1) of ik kies ervoor om kinderen te begeleiden in hun levensbeschouwelijke groei zonder daarbij de specifiek godsdienstige activiteiten voor mijn rekening te nemen (optie 2). Deze laatste optie is bedoeld voor anders- en niet gelovige studenten.

Studenten moeten deze keuze maken na semester 3 (zowat de helft van de opleiding). Op die manier hebben we de tijd om hen goed voor te bereiden op deze keuze. Bovendien kunnen we hen in het vervolg van de opleiding competent maken om als leerkracht optie 1 of optie 2 te functioneren. Ook het aspect teamteaching komt in dit curriculum ruim aan bod.

Onze ervaringen na vier jaar werking

Een belangrijk pluspunt van het feit dat onze studenten een keuze moeten maken tussen optie 1 of optie 2 is dat ze veel bewuster gaan nadenken over hun eigen positie op levensbeschouwelijk vlak. Bovendien geeft deze keuze hen de mogelijkheid om op een geloofwaardige en consequente manier met een delicate materie als godsdienst en levensbeschouwing in hun beroepsleven om te gaan.

En toch zit er ook in dit verhaal een addertje onder het gras. Het aantal studenten dat immers voor een optie-2-traject kiest, blijft beperkt (elk jaar zo een 2 à 5 studenten op een groep van 60). De schrik om later als optie-2-afgestudeerde niet in het katholiek basisonderwijs terecht te kunnen, laat heel wat studenten met een optie-2-profiel toch voor optie 1 kiezen. Die schrik is begrijpelijk, al merken we de laatste jaren bij veel katholieke scholen een mentaliteitswijziging op dit vlak. En dit stemt ons hoopvol voor de toekomst!

 

Jan Blancke, lector Godsdienst Odisee Aalst opleiding kleuteronderwijs.

 

Wie meer wil lezen over het Geïntegreerd Meersporencurriculum verwijzen we graag naar volgende publicatie:

Peter Keersmaekers, Marc van Kerkhoven en Kris Van Speybroeck, Dialoogschool in actie, Mag ik er zijn voor u? Halewijn/VSKO/VVHO, 2013.

Een gedachte over “Anders-gelovig? Niet gelovig? En toch werkzaam in het katholiek basisonderwijs? Moet kunnen!

  1. Beste
    Ik heb uw artikel gelezen en ik kan er alleen maar op reageren dat ik het er volledig mee eens ben. Er zijn tegenwoordig ook veel meer kleuters die thuis anders- of niet-gelovig opgevoed worden maar wel naar een katholieke school gaan. Dit kan allemaal wel maar als leerkracht kan dit dan weer niet. Oke, in een katholieke school moet er godsdienst gegeven worden maar dat is maar een kleiner deel van het hele klasgebeuren. Een anders- of niet- gelovige kleuterleerkracht hoeft toch niet direct ‘ongepast’ te zijn voor het katholiek onderwijs? Daarom vind ik het principe van teamteaching de perfecte oplossing!

    Het feit dat studenten minder snel voor optie 2 kiezen kan ik begrijpen maar ik ben blij te horen dat er een mentaliteitswisseling is bij de katholieke scholen. Ik hoop mee dat hierdoor studenten in de toekomst meer kunnen kiezen voor een optie die gerichter is naar hun eigen positie op levensbeschouwelijk vlak.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.