Samen lezen, dieper lezen

Negen studenten kiezen ervoor om wekelijks naar een verhaal te luisteren, er van gedachten over te wisselen, het te associëren met persoonlijke ervaringen. Het worden intense momenten. Samen lezen we sterke verhalen in de Eglantierzaal met uitzicht op lucht, gras en bomen. Een rustige plek, ver van auditoria en drukke leslokalen.

Onze werkwijze

Een leesbegeleider leest een tekst voor, pauzeert na een interessante passage en nodigt de luisteraars uit om te reageren. Wie iets wil zeggen mag, wie dat liever niet doet, luistert naar wat anderen inbrengen. Gedachten, getuigenissen en interpretaties maken het lezen rijk en de beleving intens.

De sfeer is gemoedelijk, ongedwongen. Niemand heeft het gevoel te moeten presteren, iedereen mag deelnemen. Tussendoor een koekje, gedroogd fruit en een drankje.

En wat zeggen de deelnemers?

  • Ik lees nu op een andere manier. Ik kies mijn boeken zorgvuldiger. Geregeld lees ik een passage opnieuw en denk er langer over na.
  • Ik zal het samen lezen missen. Het is een moment waarop je tot rust kunt komen en toch intens bezig bent. Het accent ligt niet op presteren, wel op beleven.
  • Thuis lees ik het verhaal opnieuw. Dan komt het gesprek dat we errond gevoerd hebben weer in mijn gedachten. Vaak ervaar ik dan : ‘Inderdaad, zo kun je die passage ook interpreteren, ik had het anders opgevat.

Ook voor jullie leerkrachtenteam?

Vast en zeker doen. Selecteer een verhaal uit ‘Samen sterke verhalen vertellen’, nodig na schooltijd enkele geïnteresseerde collega’s uit en lees hen voor. Nodig ze uit om te vertellen wat zij bij het verhaal ervaren, denken, voelen. Met een drankje en een hapje wordt deze activiteit misschien wel een moment om op donderdagavond naar uit te kijken.

Lees meer:

http://readerjanedavis.wordpress.com

Samen sterke verhalen vertellen, Het mooiste uit de literatuur, gekozen door het Lezerscollectief , Lezerscollectief & uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, 2015

 

Nicole Janssens (ODISEE)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s