Co-teaching. Samen sterk in de kleuterklas.

Met twee voor de klas staan, of anders gezegd, co-teaching. Waarom kiezen leraars hier steeds vaker voor? Is het ook haalbaar in de kleuterklas? En belangrijker nog: hoe begin je hieraan?

In een artikel op Klasse Online (Leemans, 2016) kon ik de ervaringen lezen van juf Ilse en juf Carla. Hun getuigenis prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Deze twee juffen durfden de uitdaging aan om samen aan de slag te gaan in één groot lokaal, met maar liefst 52 kleuters (instap- en eerste kleuterklas).

De voordelen

Een groot voordeel volgens de juffen: samenwerken zorgt dat ze zelf nog bijleren. Overleggen over thema’s en activiteiten zorgt voor leerwinst op niveau van de leerkrachten zelf. Juf Ilse en juf Carla geven tevens aan dat samen aan de slag gaan met de kinderen hen extra motiveert. Je hebt dag in dag uit een partner die je bijstaat op praktisch vlak en die mee denkt over de kleuterklaspraktijk. Het feit dat je met twee een oogje in het zeil kan houden biedt ook voordelen zo blijkt. Problemen bij kinderen worden sneller opgemerkt, en toezicht doen verloopt makkelijker (Leemans, 2016).

Ook voor de kinderen biedt co-teaching voordelen. De extra ruimte die een groot lokaal biedt, maakt dat er meer variatie mogelijk is in het aanbod dat voor de kleuters wordt voorzien. Vroeger was er in ieder lokaal een huishoek, een bouwhoek, enzovoort; nu is er maar één huishoek en één bouwhoek nodig. Daardoor komt er ruimte vrij voor andere hoeken in de klas, hoeken die misschien minder voor de hand liggend zijn. Of hoeken specifiek in functie van het thema dat wordt uitgewerkt. Een ander voordeel volgens juf Ilse en juf Carla is de kans die co-teaching biedt om meer op maat te werken van ieder kind. De juffen zijn immers altijd met twee in de klas, waardoor ze de aandacht over de kinderen kunnen verdelen (Leemans, 2016).

Een aantal van bovengenoemde voordelen worden tevens aangehaald in onderstaand videofragment, waar 3 leerkrachten in het lager onderwijs getuigen over hun eerste ervaring met co-teaching:

https://www.youtube.com/watch?v=_BKCur0DvRo

Een voorwaarde voor het welslagen van co-teaching is dat je dit kan doen met een collega waarmee je goed overeenkomt, en die een leerkrachtstijl heeft die in de lijn ligt van je eigen stijl van in de klas staan (Leemans, 2016).

Hoe begin je eraan? Een stappenplan.

Het leren kennen van elkaars leerkrachtstijl is tevens een tip die wordt meegegeven vanuit het voormalige Steunpunt Gelijke Onderwijskansen (GOK, 2009) wanneer het gaat om co-teaching in de praktijk. Volgende stappen worden vooropgesteld vanuit de GOK-tips om co-teaching in praktijk zoveel mogelijk kans tot slagen te geven:

Stap 1: Leer je partner kennen: een goede band met je partner, een goed gevoel bij je partner is belangrijk.

Stap 2: Bespreek jullie leerkrachtstijl: hoe staan jullie voor de klas, en wat vinden jullie daarbij essentieel?

Stap 3: Analyseer je eigen leerkrachtgedrag: welke zijn je eigen sterke en minder sterke punten als leraar? Vergelijk op welke vlakken jullie elkaar kunnen aanvullen, en probeer zo je rol in de klas te bepalen.

Stap 4: Bereid samen de lessen en activiteiten voor: zorg ervoor dat je het beiden eens bent over wat je met de kinderen in de klas zal zijn. Draag beiden de eindverantwoordelijkheid voor de geplande activiteiten.

Stap 5: Expliciteer de doelen van je activiteiten: overleg over wat je met de kinderen wil bereiken in de klas, alvorens de activiteiten voor te bereiden en uit te werken.

Stap 6: Blijf praten: neem voldoende tijd om te blijven communiceren en elkaar beter te leren kennen als collega en leraar. Probeer deze gesprekken open en eerlijk te voeren.

Stap 7: Experimenteer op jullie eigen niveau: durf experimenteren met nieuwe werkvormen, met mogelijkheden tot differentiatie. Bepaal samen het tempo en hoe ver je wilt gaan met het uitproberen van nieuwigheden.

Wat is jouw mening of ervaring?

Juf Ilse en juf Carla zijn overtuigd van de meerwaarde van co-teaching in de kleuterklas. Wat zie jij als meerwaarde van deze manier van werken? Of welke vragen stel jij jezelf nog? Wat leert je eigen ervaring met co-teaching jou en welke tips kan je collega-kleuterleid(st)ers nog meegeven?

Laat van je horen, ik ben razend benieuwd!

 

Meer lezen?

Steunpunt Gelijke Onderwijskansen (2009), via http://www.steunpuntgok.be/dmp/printflo/content/36/46/secundair_onderwijs/materiaal/start.aspx: ‘Eén is maar alleen: de voordelen van co-teaching’ en ‘Hoe begin ik aan co-teaching?

Bronnen

Leemans, L. (2016). ‘Altijd met twee voor de klas.’ In Klasse Online. Opgevraagd via https://www.klasse.be/35242/altijd-twee-klas/

Steunpunt Gelijke Onderwijskansen (2009). Hoe begin ik aan co-teaching? Opgevraagd via http://www.steunpuntgok.be/downloads/goktip_co_teaching_praktisch.pdf

You Tube Videofragment ‘Co teaching sample’. Opgevraagd via https://www.youtube.com/watch?v=_BKCur0DvRo

12 gedachtes over “Co-teaching. Samen sterk in de kleuterklas.

 1. Persoonlijk vind ik dit een goed idee, toch heb ik een paar bedenkingen. Ook al kom je overeen met elkaar en sluiten jullie lerarenprofielen aan, jullie zijn nog steeds een eigen persoon met een eigen mening. Zo is er minder houvast voor de kleuters dan wanneer je alleen als juf voor de klas staat. Dan zijn het steeds dezelfde regels.
  Als er een leerkracht ziek valt, staat de andere er in het ergste geval alleen voor. Wanneer er een invalleerkracht komt, dan hebben ze opeens even drie juffen. Dit zijn weer nieuwe regels en afspraken waaraan ze moeten wennen.
  Volgens mij is dit toch moeilijk voor de kleuters en brengt dit minder structuur en houvast dan bij één juf.

  Like

 2. Ik vind co- teaching een heel goed/leuk idee. Er zijn inderdaad veel voordelen aan verbonden maar we mogen ook de nadelen niet vergeten. Bij twee leerkrachten krijg je te maken met andere normen en waarden. Deze moet je goed op elkaar afstemmen zodat de kinderen een ongeveer gelijke structuur aangeboden krijgen. Dit maakt het voor de kinderen makkelijker om zich bij beide leerkrachten goed te voelen. Dit is volgens mij haalbaar en kan leuk en vooral leerrijk zijn zowel voor de kleuters als de leerkrachten. Het kan dus uitgroeien tot een win-winsituatie, al zal goede communicatie een heel belangrijke rol blijven spelen.

  Like

 3. Co-teaching vind ik echt een top idee. Ik ben zelf nog studente en studeer voor kleuterjuf. Ik heb ondertussen al ervaren dat één dagje in de kleuterklas, meerdere dagen voorbereiding vraagt. De docenten maken ons warm om veel samen te werken. Meerdere handen, maken het werk lichter. Je kan je voorbereidingstijd efficiënter gebruiken en jezelf daardoor ook beter verdiepen in een activiteit. Bovendien, een gedachtewisseling met twee over één activiteit, levert vaak boeiende en unieke ideeën op. Daarnaast kan je ook eventuele kosten delen, samen op zoek gaan naar goedkoop of kosteloos materiaal en het gebruik van het materiaal met elkaar delen.

  Like

 4. Ik vind dit een zeer interessant onderwerp en zie er zeker de meerwaarde van in. Er zijn wel enkele belangrijke aspecten waar je bij co-teaching rekening mee moet houden. Zo zal je veel samen moeten werken en rekening moeten houden met je collega. Je zal ook samen met je collega de waarden en normen die jij belangrijk vindt moeten overlopen, zodat jullie uiteindelijk tot eenzelfde lijst met waarden en normen komen. Bij elke juf moeten dezelfde regels gelden, zo is er een duidelijke structuur en gaan de kleuters zich bij elke juf thuis voelen. Als de juffen een duidelijke en open communicatie hebben moet dit zeker lukken.

  Like

 5. Eén van de belangrijkste dingen van co-teaching is voor mij toch het op één lijn zitten met je collega, een goede samenwerking, een eerlijke en open werkrelatie. Je kan de waarden en normen die je als juf wilt meegeven aan de kleuters samen brengen. Persoonlijk vind ik het leuker om samen ideeën uit te werken. Als je het aan mij vraagt ben ik wel voorstander. Deze manier van werken kan ook voor oudere leerkrachten een ideale oplossing zijn want hoe je het ook draait of keert het blijft een beroep waar je alle dagen de nodige energie voor nodig hebt.

  Like

 6. Ik vind Co-teaching erg nuttig! Zelf ben ik een kleuterjuf in opleiding en door Co-teaching toe te passen kan je extra ingaan op de noden van de kleuters. Als leerkracht heb je ogen op je rug nodig. Je moet een goede klasverrijking hebben en inspelen op de kleuters. Door per twee in de klas te staan kan je goed overleggen en de juiste thema’s kiezen. Zoals ze zeggen samen sta je sterk, dit is ook zo in het onderwijs. Per twee heb je meer ideeën en kan je je thema’s optimaal uitdiepen. Ik ben daarom zeker een voorstander van Co-teaching en ik zou er zeker achter staan om het toe te passen in het onderwijs. Want vele handen maken licht werk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.