To pin or not to pin. Acht tips om Pinterest goed te gebruiken in het kleuteronderwijs

Kan Pinterest me helpen om BC’s grondiger, anders, creatiever, innovatiever uit te werken? Nu de online knipselmap aan een opmars bezig is om Google te evenaren als ideeën-zoekmachine, wordt deze vraag wellicht door menig kleuterleidster gesteld. Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Pinterest kan zeker helpen bij de brainstorm naar concrete activiteiten enerzijds of bij de zoektocht naar nieuwe invalshoeken binnen een B.C. anderzijds. Maar niet iedereen gebruikt Pinterest even efficiënt of komt na een avondje pinnen met betere ideeën voor de dag.

Wij verzamelden onze inzichten voor een beter Pinterestgebruik alvast in acht tips.

Tip 1: Investeer in goede zoektermen

Pinterest is te vergelijken met Google: typ eender welk woord in en je wordt overspoeld met suggesties. Wie snel het kaf van het koren wil scheiden en meteen op het juiste spoor wil zitten, kan dus maar beter gericht zoeken. Neem daarom vooraf de tijd om kernwoorden rond een thema te verzamelen. Denk ruimer dan alleen de naam van jouw BC. Focus nog niet meteen op concrete activiteiten voor in een kleuterklas, maar verken het thema eerst globaal. Zoekwoorden als ‘kleuters’ of ‘onderwijs’ kunnen later nog jouw zoektocht verfijnen.

Zoekwoorden voor BC ‘De post’ zijn in eerste instantie bijvoorbeeld: post, postbode, brief, postsorteercentrum, maar ook: wensen, briefpapier, filatelie, postduif, groeten, kalligrafie, enz. Bij het BC ‘Sporen’ kan je zoeken op: dierensporen, sporen in de natuur/sneeuw/zand, treinsporen, tracks, trails, fossiel, speuren, geheimschrift, druktechnieken, zwammen, geursporen, enz.

Soms geeft Pinterest ook zelf ideeën om te verbreden of verengen. Zo vonden we onder meer volgende suggesties bij onze zoektocht naar ‘tracks + animal’:

zoektermen

Extra tip: Zoek ook eens in een vreemde taal zoals Engels of Frans.

Tip 2: Beperk je niet tot BC’s

zelfredzaamheidMaak per ontwikkelingsdomein of ontwikkelingsdoel een bord aan waarop je algemene ideeën of werkvormen verzamelt die niet gebonden zijn aan een thema.  Als je een bepaald doel wil vooropstellen, vind je hier inspiratie voor een geschikte werkvorm, die je vervolgens vertaalt naar jouw thema. Klasorganisatie, zorg voor kleuters, vakoverschrijdende eindtermen en ontwikkelingsdoelen, welbevinden, omgaan met ouders, tussendoortjes, zelfredzaamheid, enz. kunnen interessante borden zijn. Je kan ook pinnen over zaken op schoolniveau. Populair in die zin zijn de borden over speelplaatsen.

Weetje: Wist je dat je een bord ook kunt verbergen? Zo kan je ideeën nog even voor jezelf houden.

Tip 3: Wees steeds kritisch

Het is niet omdat het op Pinterest staat, dat het een goed idee is. Het is gemakkelijk om urenlang te verdwalen op Pinterest, terwijl je tientallen ‘waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht’-trucs pint. Pin echter kritisch: bespaar je echt zoveel geld als de pin laat uitschijnen? Is het zelfgemaakte magische zand wel veilig voor kinderen? Heb je dat echt nodig in de klas? Enz.

opbergen pinterest

Stiften, kleurpotloden en wasco’s: we komen er in om. Deze pin belooft de oplossing: stiften in een aparte doorzichtige pot, de potloden in een andere pot et cetera. Lekker overzichtelijk en het ziet er ook nog gezellig uit! Pinnen dus!

In de werkelijkheid betekent dit opruimsysteem echter dat de blauwe wasco, die helemaal onderaan zit, er alleen maar uit komt als kleuters de (glazen!) bokaal helemaal uitschudden. Veel rommel, veel opruimwerk én kans op glasbreuk dus.

Bekijk elk idee vanuit je doelen en eventueel ook vanuit de beginsituatie van je kleuters (al kan je ook breed zoeken naar ideeën voor de volgende jaren).

Tip 4: Durf verder denken!

Gebruik Pinterest vooral als ideeënpoel van waaruit je start, maar waarop je ook verder bouwt. Zet de ideeën naar jouw hand! Steek liever tijd in het ontwikkelen van materialen die je voor meerdere doelen of meerdere thema’s kan inzetten, dan dat je massa’s materialen aansleept in de klas. Kwaliteit boven kwantiteit zorgt in dit geval voor minder overprikkelde kleuters en voor leerkrachten met meer (vrije) tijd.

De algemene pin van een knuffel op het bord ‘DIY – naaien’ wordt een knuffel voor het BC ‘De Dokter’ waarbij kleuters met klittenband pleisters kunnen kleven. Mogelijke doelen: fijne motoriek, sorteren op kleur en rollenspel (verzorgen). Door van de mond een opbergzak te maken, kunnen de pleisters netjes opgeborgen worden.

Creatiefzijn

Tip 5:  Maak foto’s van jouw activiteiten en pin ze!

Maak borden persoonlijker en sla foto’s van eigen activiteiten op. Zo bouw je stilaan een rijk archief uit waaruit je de komende jaren kunt putten.

Wil je dat jouw foto viraal gaat, laad de foto dan niet op als FOTO1234.img maar geef kernwoorden mee: lettermuur_kleuterklas.img. Op die manier wordt jouw foto gemakkelijker gevonden. Hetzelfde kunnen we trouwens zeggen over de begeleidende tekst: vermeld zoveel mogelijk kernwoorden. Voor langere teksten is op Pinterest geen plaats, daarvoor kan je het best een link leggen naar bijvoorbeeld een blogbericht.

Tip 6: Doe het huishouden: opruimen, selecteren, organiseren

Het aanbod is zo groot en rijk dat het verleidelijk is alles bij te houden. Bewaak het overzicht: twee keer dezelfde pin in dezelfde map opslaan, je zou niet de eerste zijn. Zorg meteen voor een goede structuur. Benoem borden zo concreet mogelijk, zodat je later snel pins kunt terugvinden. Jammer genoeg is het tot nu toe nog niet mogelijk om een soort boomstructuur in de mappen onder te brengen.

Kuis borden regelmatig op. Smaken, invalshoeken, ideeën, beginsituaties veranderen voortdurend. Soms kom je maanden later een idee tegen op één van jouw borden dat je nu niet meer aanspreekt, maar dat je er toen wellicht op plaatste vanuit een specifieke redenering.

Verlies je niet in de veelheid. Bedenk wat voor jou het beste werkt: veel borden met weinig pins of weinig borden met veel pins. Wees niet bang te schrappen.

Tip 7: Pinnen hoeft niet eenzaam te zijn

Je moet het warm water niet uitvinden. Houd andere pinners goed in de gaten. Zo kan je interessante borden van anderen volgen en spaar je een zoektocht uit. Op basis van jouw pins stelt Pinterest je trouwens ook borden en pinners voor.

Je kan jouw borden ook delen met collega’s binnen en buiten de school. Zo kunnen jullie samen op zoek gaan naar leuke ideeën. Voordeel is dat je snel een gevuld bord hebt. Nadeel kan zijn dat jouw visie op het gebeuren verschilt van die van je collega en je jouw draai niet vindt in zijn/haar ideeën. Het is dus belangrijk op zoek te gaan naar de juiste pinbuddy.

Netwerken, ideeën uitwisselen, leren van elkaar – Pinterest is zonder meer een vorm van social media!

Tip 8: Beperk je niet tot Pinterest!

Hoewel Pinterest een schatkamer vol ideeën is, is het ook niet meer dan dat. Het kan nooit de plaats innemen van een echte brainstorm. Daarvoor zijn verzamelingen van beelden en beeldfragmenten niet toereikend genoeg.

Wil je toch een digitale brainstorm maken waarin je niet alleen beelden verwerkt, maar ook tekst en onderliggende relaties, kan je Padlet.com overwegen, een virtueel prikbord waarbij je teksten, foto’s, geluidsfragmenten en websites op borden kunt opslaan.

Ons besluit?

Pinterest kan zeker een verrijking voor de onderwijspraktijk betekenen op voorwaarde dat je er wijs gebruik van maakt. Zet borden naar jouw hand en doe inspiratie op, maar blijf ook kritisch.

Volg je zelf nog interessante pinners, speel ons dan zeker hun naam door! Zo kunnen we elkaar helpen een rijk Pinterest-netwerk uit te bouwen.

Meer lezen over Pinterest?

 

Leen De Zutter en Dorien Van Rentergem

8 gedachtes over “To pin or not to pin. Acht tips om Pinterest goed te gebruiken in het kleuteronderwijs

 1. Ook altijd leuk als je de borden versleept zodat ze alfabetisch staan. Maakt het zoeken binnen borden van bepaalde personen gemakkelijker.

  Like

 2. Beste

  Ik ben het hiermee eens. Zelf vind ik het een erg interessante onderwerp om te bespreken. De meningen zijn verdeeld over het nut van de site Pintrest. Persoonlijk vind ik dat je op pintrest veel inspiratie kan opdoen. Het is een erg moderne, eigentijdse site, waar je leuke ideetjes uit kan putten. Maar aan deze site zijn valkuilen aan verbonden. Op de hogeschool hebben we geleerd dat er veel themaverpakkers zijn. Dit wil zeggen dat er veel activiteiten zijn die er mooi en leuk uitzien maar daarvan leren de kleuters niets. Het thema blijft op deze manier betekenisloos voor de kleuters.

  Like

 3. Ik ben blij om deze blog te kunnen lezen. Ikzelf, als kleuterleerkracht in wording, maak ook veel gebruik van Pinterest. Met deze tips is het zeker haalbaar om mezelf nog verder te verdiepen in alle mogelijke activiteiten omtrent de kleuters die zich op Pinterest bevinden. Ik leer uit deze tips dat ik niet alle activiteiten of leuke ideeën die ik op Pinterest vind allemaal in hetzelfde bord moet plaatsen. Het is overzichtelijker dat ik deze sorteer op verschillende ontwikkelingsdomeinen of verschillende ontwikkelingsdoelen. Deze tips maken het mogelijk om alle knutseltechnieken of ideeën die ik zelf nog niet ontdekt heb naar boven te halen! Ik vind persoonlijk dat Pinterest een heel leerrijke website is waar veel waardevolle ideeën opstaan om deze in de kleuterklas uit te voeren. Door deze tips te lezen ben ik ook weer wat slimmer geworden. Wat ik zeker onthouden heb is dat wanneer je een foto van een geplande activiteit de virtuele wereld wil insturen, je dit beter kan opslaan onder de naam van de activiteit zelf. Deze blog is zeker bruikbaar als kleuterleerkracht, ook tip 8 is een hele belangrijke vind ik zelf. Je moet ook zelf durven nadenken over het voorbereiden en uitvoeren van een activiteit waar je zelf opgekomen bent. Zo kan je ook meerdere ideeën samenvoegen om uiteindelijk tot een mooie, leuke activiteit te komen. Enorm bedankt voor deze leerrijke en leuke blog!

  Like

 4. Ik vind het heel fijn om dit artikel te lezen.
  Ik, als toekomstige kleuterjuf, ben er heel dankbaar voor dat er een website als pinterest bestaat. Dit maakt het mogelijk om allerlei leuke ideeën met elkaar te delen.
  Bijna iedere kleuterjuf of kleutermeester zoekt wel eens op pinterest naar leuke activiteiten in zijn of haar thema. Dit zijn niet altijd goede activiteiten, al kunnen ze wel als inpiratiebron dienen om goede, ontwikkelingsstimulerende activiteiten te bedenken.

  Ik vind wel dat te veel juffen en meesters er zich te makkelijk van af brengen. Ze pinnen een aantal activiteiten en gebruiken ze in de klas zonder hierbij over de ontwikkeling van de kleuters na te denken. Hierdoor worden er vaak nutteloze activiteiten gegeven in de kleuterklas.

  De tip om zeer kritisch om te gaan met dingen die je vindt op pinterest, vind ik de belangrijkste tip uit dit artikel. Als je op pinterest rondkijkt, vind je heel wat goede en leerrijke dingen, maar ook heel wat waardeloze en onnuttige dingen. Hierin moet je dus kritisch selecteren wat goed en wat niet goed is voor je kleuters.

  Ook de eerste tip vind ik een hele leuke en nuttige tip! Wanneer je niet de juiste zoekterm ingeeft, vind je een heel beperkt aanbod. Wanneer je zelf eens goed gaat brainstormen over de mogelijke invalshoeken van je thema, vind je opeens heel wat nieuwe mogelijke zoektermen en een veel rijker aanbod op pinterest.

  Ik vond dit een heel nuttig artikel voor juffen en meesters die graag ideeën opdoen op pinterest. Ik kan mezelf helemaal vinden in de tips die gegeven worden en wil Leen De Zutter en Dorien Van Rentergem bedanken voor het nuttige artikel.

  Like

 5. Ik vond het een boeiend artikel om te lezen. Zelf maak ik veel gebruik van Pinterest. Voor vele kleuterleid(ers)sters is dit een handig hulpmiddel. De tips die worden vermeld in het artikel vind ik zeer praktisch. Zo kan je op een efficiënte en gemakkelijke manier gebruik maken van Pineterst. Ik vind het fijn dat je vermeld dat je de pins niet letterlijk moet overnemen. Maar dat je hier als leerkracht een eigen vertaling van kan maken. Zo kan je als onderwijzer op een betekenisvolle manier aan de ontwikkeling van de kleuters werken. In de toekomst zal ik zeker met deze tips aan de slag gaan.

  Like

 6. Dit is een zeer fijn artikel om te lezen en ben er dan ook helemaal mee eens.

  Ik zelf ben een kleuterleidster in wording en maak heel veel gebruik van Pinterest. Wat ik zo aangenaam aan Pinterest vind is dat je samen met anderen ideeën kan uitwisselen. Zo kan je je eigen idee nog concreter maken en ontwikkelingsstimulerend uitwerken naar de kleuters toe.

  Één van de tips die je aan bod laat komen is het kritisch omgaan met de ideeën op Pinterest. Ik ben het er helemaal mee eens dat je niet zomaar een idee moet pinnen om je bord vol te krijgen. Daarom is het zo belangrijk om je idee eerst met een kritische blik te kijken.

  Wanneer je je idee met een kritische blik bekeken hebt kan je nagaan of het al dan niet bruikbaar is om in de kleuterklas te gebruiken. Wanneer je denkt dat het zeker en vast bruikbaar is kan je er een eigen draai aan geven en er voor zorgen dat de activiteit de kleuters aantrekt en vooral de ontwikkeling van de kleuters stimuleert.

  Ik vond het een zeer nuttig en leerrijk artikel en heb er zeker en vast iets van opgestoken. Bedankt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.