Mindmapping met kleuters? Graag!

Gesprekken in de kring met kleuters worden zinvol ondersteund. Aan de slag gaan met de spontane nieuwsgierigheid en onderzoekende houding van waaruit jonge kinderen vragen stellen. Kleuters samenhang leren zien in verhalen en thema’s die in de klas worden uitgewerkt. En nog zo veel meer … Mindmapping, it is!

 

Aan de slag

Rianne Hofma en Chiel van der Veen (2014) ondervinden het in de praktijk door kinderen de inhoud van teksten, verhalen en gesprekken te laten visualiseren in een mindmap. Maar ook op basis van onderzoek blijkt dat visualiseren een positief effect heeft op verhaalbegrip bij kinderen (Förrer & Mortel, 2010; De Koning & Van der Schoot, 2013).

 

En nu jij: enkele tips

  • Een mindmap maken een gezamenlijk proces. Als juf of meester ben je de schakel tussen de informatie die de kinderen aandragen en de uitgewerkte mindmap. Door vragen te stellen kan je de wisselwerking tussen wat kinderen denken en de opbouw van de mindmap structureren.
  • Ga verder dan enkel woorden noteren, voeg de nodige tekeningen en afbeeldingen toe. Laat kleuters hun tekentalenten inzetten om beelden te geven aan de begrippen. Of laat de kinderen op basis van knip- en plakwerk voor de nodige visualisering zorgen.
  • Zorg ervoor dat de uiteindelijke mindmap goed zichtbaar blijft in de klasZo kunnen de kleuters ernaar teruggrijpen tijdens hun spel, bijvoorbeeld wanneer zij een verhaal naspelen en vertellen.
  • Probeer ook zelf een link te leggen naar de mindmap bij je begeleiding van de kinderen tijdens een activiteiten, zodat zij beetje bij beetje tot inzicht en overzicht komen van het onderwerp dat wordt uitgewerkt. De mindmap is een kapstok.

 

Videofragment: omdat visualiseren belangrijk is

In onderstaand videofragment zien we juf Ragna aan de slag gaan met mindmapping in de kleuterklas. Zij werkt vaak op deze manier, en ervaart een mindmap maken als erg waardevol. Volgens juf Ragna verhoogt het niet alleen de betrokkenheid tijdens het gesprek met de kinderen, maar zorgt deze manier van werken er ook voor dat de informatie van de kinderen zelf komt, en dus beter ‘in hun hoofd zit’.

 

Bronnen

Hofma, R, & Van der Veen, C. (2014). Leer kleuters mindmappen. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! In MeerTaal, nummer 2, jaargang 2, Van Gorcum: Assen.

http://www.mindmappenmetkleuters.nl

Videofragment via http://www.klasse.be opgevraagd via https://www.klasse.be/26356/mindmapping-ook-met-kleuters/

5 gedachtes over “Mindmapping met kleuters? Graag!

  1. De kleuterjuffen op onze school gebruiken de mindmap om een thema aan te brengen en zo de voorkennis van de kleuters te noteren. Daar uit vloeien vaak de activiteiten. De betrokkenheid van de kleuters vergroot en de kleuters grijpen vaak spontaan terug naar de mindmap en gebruiken de woordjes in andere mindmappen.

    Like

  2. Fantastisch filmpje!mooie actieve start van de dag..!mijn klas is echter wat groter en er zijn een aantal nt2 ers met weinig taalbegrip. Heeft iemand tips hoe zij bij een praatkring actief betrokken kunnen blijven?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.