De sociale vaardigheden van een 5-jarige voorspellen zijn toekomst als jongvolwassene

Heb jij soms het gevoel dat je bij de kleuters uit jouw klas kan aflezen hoe het hen later vergaat? Een glazen bol heb je uiteraard niet, maar betekenisloos is hun gedrag geenszins. Een recente studie toont een verband tussen de sociale vaardigheden van 5-jarigen en hun welzijn als 25-jarige.

De studie van het Amerikaanse Fast Track project

De leerkrachten van deze 5-jarigen speelden een belangrijke rol in deze studie. Zij beoordeelden het sociale gedrag van hun leerlingen voor uiteenlopende aspecten zoals:

 • problemen met hun leeftijdsgenoten oplossen,
 • naar anderen luisteren,
 • materialen delen, …

Hun beoordelingen werden door de onderzoekers samengevat in een globale score van 0 (bijna geen positieve sociale vaardigheden) tot 4 (heel goed).

Vervolgens werden bijna 800 kleuters opgevolgd tot ze 25 jaar waren, voor wat betreft positieve (vb. een diploma) en negatieve levenservaringen (vb. een strafblad).

Met elke stijging van een punt in de score voor de sociale vaardigheden in de kleuterklas, steeg ook de waarschijnlijkheid van:

 • een diploma hoger onderwijs als jongvolwassene (dubbel zoveel kans)
 • een diploma hoger secundair onderwijs (54% meer kans)
 • een fulltime job met 25 jaar (46% meer kans)

Voor elke daling van een punt in de score voor de sociale vaardigheden in de kleuterklas, steeg de waarschijnlijkheid van:

 • plaatsing in een jeugdgevangenis (met 64% meer kans)
 • gearresteerd als jongvolwassene (met 67% meer kans)
 • recent alcoholmisbruik (binge drinking, met 52% meer kans)
 • marihuanagebruik (met 82% meer kans)

Wat moeten we hiermee?

Volgens de onderzoekers zijn de inschattingen van het sociale gedrag in de kleutertijd op zijn minst belangrijke indicatoren van het latere welzijn. Maar wie weet, kunnen we op basis van deze inschattingen de levensloop van de kinderen bijsturen.

Eens te meer een reden voor jullie om de sociale vaardigheden van de kleuters goed op te volgen én te trainen. Daarvoor sta je niet alleen: heel wat methodes blijken effectief om externaliserend of internaliserend probleemgedrag aan te pakken. Voor de Engelstalige wereld bestaat er een handige overzichtslijst van interventies bij kleuters met bewezen of onbewezen effect, waarop leken zoals jij en ik zich kunnen baseren om een methode uit te kiezen. In ons taalgebied zullen gespecialiseerde CLB-medewerkers wel weten welke Nederlandstalige methodes hiermee overeenkomen.

Bronnen

– De samenvatting van de studie in de nieuwsbrief van Center for Research and Reform in Education
– Jones, D. E., Greenberg, M., & Crowley, M. (2015). Early social-emotional functioning and public health: The relationship between kindergarten social competence and future wellness. American journal of public health, (0), e1-e8.

Noot: Het Amerikaanse onderwijssysteem zit wat anders in elkaar. Ik heb getracht de vertaling te maken. De 5-jarigen zaten daar in de ‘kindergarten’, dat is iets tussen onze 3de kleuterklas en 1ste leerjaar in.

Leestips

 • Een blog van Prof. Hilde Colpin over storend gedrag bij kleuters
 • De database van het NJI met effectieve interventies: voorlopig zijn er nog geen Nederlandstalige schoolgebaseerde interventies voor kleuters met sterke aanwijzingen van bewezen effectiviteit

Een gedachte over “De sociale vaardigheden van een 5-jarige voorspellen zijn toekomst als jongvolwassene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.