Bouwen. Hoe leer je dat?

Heb je je al eens afgevraagd hoe het bouwen zich bij kinderen ontwikkelt? Wij zijn voor ons afstudeerproject op zoek gegaan naar de ontwikkelingslijn van het bouwen. Een inspirerende groeilijn vonden we in A constructivist approach to block play in early childhood. De 7 stappen van de groeilijn kunnen jullie helpen om het spel in de bouwhoek te observeren en gerichte impulsen en materialen aan te bieden. Bij elke stap formuleerden we enkele praktijktips.

Stap 1: dragen van blokken

De kinderen nemen de blokken vast, lopen ermee rond, verleggen ze van plaats en duwen gebouwen van anderen om.

Tips:

 • Kruiwagen en emmers aanbieden voor het verplaatsen van blokken
 • Zachte en grote blokken voor de veiligheid

Stap 2: stapelen

Stapel verticaal De fase wordt gekenmerkt door het herhalend stapelen van blokken: verticaal (torens) en/of horizontaal (rijen).

Tips:

 • Probeer ook eens met andere materialen te stapelen zoals bloempotjes, afwassponsjes, dozen…Horizontaal
 • Geef eens de opdracht: wie kan de hoogste toren bouwen? Wie kan de langste slang maken?

Stap 3: bouwen van bruggen

De kinderen experimenteren met het construeren van bruggen. Dit doen ze door twee blokken naast elkaar te zetten en een derde erop te leggen.

Tips:

 • Je kan materiaal aanbieden om onder de bruggen door te rijden (vb: auto’s).
 • Daag de kinderen eens uit om een brug te bouwen op een andere brug.
 • Ook hier kan je alternatieve materialen aanbieden om bruggen te bouwen (vb: plankjes, stukken karton, stokken …).

Stap 4: omheiningen

Kinderen spelen met blokken en plaatsen deze op een bepaalde manier waardoor er een gesloten ruimte ontstaat.Omheining

Tips:

 • Je kan de kinderen de opdracht geven om een hok te maken voor de dieren, om een gevangenis te bouwen voor de boef…
 • Voeg figuren toe om het bouwdoel duidelijk te maken (vb: dieren, mannetjes).

Stap 5: patronen en symmetrie

De bouwwerken worden complexer en bevatten patronen en symmetrie. De kinderen pakken niet lukraak het volgende blok dat voor handen ligt, maar gaan op zoek naar de specifieke blokken die zij nodig hebben voor hun constructie.

Tips:

 • Bied materialen aan die hetzelfde zijn. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide en degelijke blokkenset met vormen die meermaals terugkomen.1598980266_37eefd5b22_z
 • Haal er eens een spiegel bij. Bouwen op of tegen een spiegel laat de kinderen kennismaken met terugkerende patronen. Je kan de oudste kleuters uitdagen om het bouwwerk in de spiegel na te bouwen achter de spiegel.

Stap 6: vroege representatie

Torens, rijen, bruggen, omheiningen en patronen worden herhalend gebruikt in dezelfde constructies. De kinderen geven soms ook al een naam aan hun bouwwerk maar dan vaak zonder rekening te houden met de functie van hun bouwwerk.

Tips:

 • Als je vindt dat de kinderen klaar zijn voor stap 7, kun je de kinderen laten nadenken over de naam en de functie van hun bouwwerk.

Stap 7: late representatie

De kinderen beginnen te benoemen wat ze willen bouwen, voordat ze beginnen met bouwen. Dit geeft aan dat de kinderen van tevoren al hebben bedacht wat ze gaan bouwen. De kinderen beginnen ook realistische settings na te bouwen en zoeken naar manieren om hun gebouw herkenbaar te maken. Een huis krijgt bijvoorbeeld een schoorsteen en een kasteel krijgt kantelen. Het dramatisch spel met de gemaakte bouwwerken als setting begint het spel te domineren.

Tips:

 • Bied foto’s of boeken aan waaruit de kinderen inspiratie kunnen halen.
 • Bied wereldspelmateriaal (klein speelgoed) aan. Denk aan voertuigen (auto’s, vliegtuigen, treinen, boten, helikopters…), bomen, dieren, mensfiguren (Playmobil, Legofiguren, Barbie’s, houten poppetjes…), poppenkleren, poppenspulletjes, meubelen uit een poppenhuis…

Deze stappen zijn geen afbakeningen maar een doorgroeiende lijn. Dat betekent dat een kind dat in stap 3 zit nog steeds kenmerken van stap 2 of al kenmerken van stap 4 kan laten zien. Elk kind doorloopt dezelfde stappen. Het tempo waarop deze stappen worden doorlopen is voor iedereen verschillend. De volgorde is voor iedereen hetzelfde.

We hopen dat deze stappen en tips jullie kunnen inspireren om nog meer uit je bouwhoek te halen. Plaats gerust een reactie hieronder.

Deze groeilijn is slechts één element uit ons afstudeerproject. We experimenteerden ook met het bouwen met alternatieve materialen en met begeleid spel in de bouwhoek. Ons eindwerk kan je binnenkort hier vinden.

Gastbloggers: Sanne Kets en Anouk Sanders

Meer lezen:

Bron:

 • Wellhousen, K., & Kieff, J. (2001). A constructivist approach to block play in early childhood. Canada: Delmar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s