Staat de 18-jarige jongen buitenspel om kleuteronderwijzer te worden ?

Juf Thomàààààs ! Mogen we touwtrekken ?

Naar jaarlijks traditie verschijnen vlak voor de start van het nieuwe schooljaar in de media berichten over te weinig mannelijke leerkrachten in het onderwijs (http://www.knack.be/nieuws/lagere-scholen-zoeken-meester-video/video-iwatch-594457.html). We stellen vast dat in het lager onderwijs de verhouding mannen nog kleiner wordt tegenover het aantal vrouwen.  Maar in het kleuteronderwijs zijn ‘de meesters’ al helemaal witte raven.  Het gebrek aan (mannelijke) leerkrachten wordt hierbij al eens gelinkt aan de te vlakke loopbaan.  Dit zou versterkt worden door het feit dat voor 18-jarige jongens (‘mannen’ is toch wel een te groot woord voor deze ‘broekies’) het ‘zorgende’ aspect van onderwijs teveel afwijkt van wie ze willen, durven, mogen zijn. In september start het onderwijsdebat over een aantrekkelijke loopbaan in het onderwijs.  Misschien wordt het tijd om eens na te denken hoe we de helft van de wereldbevolking – mannen – warm kunnen krijgen voor een job in het onderwijs, ook in het kleuteronderwijs.

“Voor kindjes zorgen”… het cliché om vooral niet voor (kleuter)onderwijs te kiezen, terwijl één dagje in de kleuterklas dit beeld meteen naar de prullenbak zou gooien. Terwijl we misschien nood hebben aan mannen die als kleuter zelf niet altijd de liefste waren, niet in hun gekozen hoekje bleven, met de gekaapte alcoholstift de broek van hun vriendje inkleurden of  tijdens  het uurtje beweging voortdurend met alle materiaal aan de haal gingen, …  Mannen met een pittig kleuterklasverleden die ook al eens ‘kleuterklasregels’ met graagte aan hun laars lapten.  Maar hoeven we dan geen ‘zorgende’ leerkrachten (m/v) ?

Uiteraard wel, maar dit ‘zorgen’ mag men ook eens anders invullen. Zorgen kan ook betekenen dat de drukke jongens en meisjes de meer gedurfde duwspelletjes mogen spelen.  Eens een andere ‘figuur’ of ‘rolmodel’ brengt misschien andere interactiepatronen teweeg voor de drukke, potige stijl van de van zich afbijtende vierjarige.  Of de stille, verlegen meid die zich niet laat horen, maar wel nauw contact zoekt in de kring… wringen en trekken om naast ‘de meester’ te mogen zitten.  De ‘toestand’ is immers zo dat mannen in de kleuterklas een curiosum geworden zijn voor de uitermate nieuwsgierige kleuters.  Kleuters ontdekken maar al te graag dat je naast juffen ook een mannelijke variant hebt.  Net zoals ze ontdekken dat je naast streepjeskatten ook gevlekte katten hebt, er groene en gele kiwi’s bestaan, holle en bolle spiegels.  Mannelijke leerkrachten dus als rolmodel voor jongens én meisjes in de kleuterschool ?  Zeker en vast, zowel voor de kinderen met zorgen, als voor onze ‘zorgelozen’.

We zouden dan ook graag meer jongens/mannen zien starten én eindigen in de lerarenopleiding. Helaas moeten deze duizend vooroordelen overwinnen alvorens ze effectief starten aan de kleuteropleiding.  Stuur deze blog dus maar door naar elke 18-jarige (de mannelijke variant) die twijfelt om te kiezen voor kleuteronderwijs … en steek hem een hart onder de riem.  Wel graag die jongens ‘met pit én brains’ die graag met jonge kinderen aan de slag gaan.  De kinderen geboortejaar 2015 zullen je dankbaar zijn in 2018.  Een prettig gestoorde meester voor hen! Top!

Het aantrekkelijker maken van de loopbaan door meer mannen naar het basisonderwijs te leiden … welke juf kan daar wat op tegen hebben. Ik wens jullie vooral een aangenaam realistisch debat over de aantrekkelijkheid van onze verlengde loopbaan (maar laat dit niet enkel gevoerd worden door mannen) !

Filip Van Keer

Een gedachte over “Staat de 18-jarige jongen buitenspel om kleuteronderwijzer te worden ?

  1. Laat die mannen maar komen!
    Wij ontvangen ze met open armen… Maar ondertussen geven we onze kleuterjongens toch voldoende kansen om ook echt ‘jongen’ te zijn op school:modder kan en (spelend) vechten mag 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.