Modderdag

Op 29 juni is het internationale modderdag. Smodderen, vieze brouwsels maken, de aarde omwoelen, op blote voeten in de modder, aarde achter je oren,… De dag waarop het allemaal wél mag. In Nederland doen al zeker 83.000 kinderen mee en ook België raakt stilaan in de ban van modder.

Op de modderdag staat het buiten spelen in de natuur centraal. Jammer toch dat kinderen daar zo weinig de kans toe krijgen? Het spelen in de natuur heeft nochtans tal van voordelen: het verhoogt de concentratie, vermindert de stress en lokt creatiever spel uit. Natuurervaringen zorgen ervoor dat kinderen actiever zijn, zich minder snel depressief voelen en minder snel dik worden. Buiten spelen zorgt ervoor dat de symptomen verminderen bij kinderen met ADD en ADHD.

Modderbad, heksensoep, moddergrabbelen, modderkeuken, modderafdrukken…

Modder biedt rijke spelmogelijkheden en zintuiglijke ervaringen. Spelen met modder stimuleert de fantasie van kleuters: ze maken een heksenpap, een trollengrot of… Er zijn oneindig veel ontdekkingsmogelijkheden: Wat zit er onder de aarde? Hoe maken we het papje dunner? Kan deze hoeveelheid modder allemaal in dat bekertje? … Ook motorisch heeft modder heel wat te bieden: scheppen, gooien, glijden op het glibberig moddertapijt…

Niet aanmodderen: gewoon meedoen! Je kan je op de site van Modderdag aanmelden. Je vindt er ook leuke ideeën en praktisch-organisatorische tips om het moddergebeuren vlot te laten verlopen.

Gooi je modderideeën en -avonturen maar op ons reactievenster onderaan. We zijn benieuwd.

Meer lezen:

http://www.modderdag.nl/

Modderwijzer 2013

http://www.kindvannature.nl/bronnen/6/artikelen/2

Een modderkeuken maken

Smit H. (2012). Ieder kind naar buiten. Apeldoorn: Stichting Veldwerk Nederland.

Children, youth and environments center for research and design (2008). Benefits of nature for children. Denver: University of Colorado at Denver and Health Sciences Center.

5 gedachtes over “Modderdag

  1. Ik heb dit zelf al vaak gedaan op de scouts, zowel als lid en als leiding. Ik vind dit nog steeds super plezant, en de kinderen zeker. Waarom zouden kleuters dit dan minder plezant vinden. Het lijkt me alleen moeilijk om dit praktisch te organiseren, omdat je ze niet ‘vuil’ met de ouders kunt meegeven, wat op de scouts wel kan. Maar ik vind het zeker de moeite om te doen in mijn eigen kleuterklas later.

    Like

  2. Buiten spelen en je lekker vuil maken, zalig! Ik vind dat het buiten spelen niet enkel centraal moet staan op de internationale modderdag. Buitenspelen en ravotten zou terug meer moeten gebeuren, door onze hectische en drukke maatschappij wordt dit te weinig gedaan. Ik vind het jammer dat kinderen zo weinig buitenspelen. Buitenspelen biedt een tal van leerkansen en het stimuleert een tal van ontwikkelingsdomeinen. De zintuigen van de kleuters en ook van onszelf worden enorm geprikkeld. De fantasie van de kleuters wordt ook enorm gestimuleerd ze kunnen heel creatief en spontaan aan de slag met takken, blaadjes, water, zand… en voor je het weet hebben ze een heerlijke soep gemaakt of hebben ze een kamp gemaakt en zijn de mooie stenen die ze gevonden hebben hun schatkist en gaan ze de stenen van elkaar proberen te stelen. Ik merk ook aan mezelf dat als ik buiten ben gaan sporten of ben gaan ravotten op de Chiro mijn stress even weg is en er terug rust in mijn hoofd plaatsvind. Ik word er echt vrolijk van. Als ik later een eigen klasje heb staan buitenactiviteiten zeker op mijn agenda!

    Like

  3. Het is inderdaad een super leuke ervaring! Uit eigen ervaring weet ik, dat ik hier vroeger ook super hard door gefascineerd was. Onze tuin was de zoo en de poezen waren mijn koala’s die ik dagelijks moddersoep en modderballetjes voorschotelde. Ik kon mij er uren mee amuseren en fantaseerde zo over mogelijke beroepen. De ene dag was ik een verzorger in de dierentuin en de andere dag was ik een taartenbakker. Kinderen moeten ook zo’n fantasierijke momenten kunnen realiseren. Ze moeten de kans krijgen om de wereld buiten te leren kennen. Iets ondervinden en er volop mee experimenteren, kan soms vuile kleren te weeg brengen. Daarom niet onbelangrijk om reserve kleren te vragen of in de kast te hebben liggen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s