Later word ik lief, zoals mijn papa :-)

Voor ‘de stoerste’? Voor ‘de coolste’? Wat zal er dit jaar op de cadeautjes prijken die vaders glimmend van trots in ontvangst zullen nemen? Echt jaloers hoef ik er niet op te zijn. Als moeder mag ik me namelijk ook ieder jaar weer een dag officieel als ‘de liefste’ of ‘de mooiste’ laten bewieroken. En toch… misschien wringt bij mij daar toch het schoentje, overigens wel mijn (geheel zoals het cliché het wil) favoriete mode accessoire. 

Stiekem wil ik ook wel eens de stoerste zijn, of nog beter ‘een kampioen’. Dit lijkt echter noch voor mij, noch andere jonge moeders bij mij aan de schoolpoort gegeven. Blijkbaar hebben anno 2015 leerkrachten in het kleuteronderwijs – thans hoogopgeleide, sterke, professionele vrouwen en mannen – het er nog steeds moeilijk mee om los te komen van de klassieke genderkenmerken. Je weet wel, de kenmerken die een ‘echte’ papa en een ‘echte’ mama toebehoren. Nochtans lijkt het alsof deze typische keuze in adjectieven wel tegemoet komt aan waar vaders en moeders op zitten te wachten. Dat is dan weer een duidelijk teken van de diepgaande en blijvende invloed die de herhaling van deze kenmerken op ons verwachtingspatroon (ook ten opzichte van onszelf) heeft. In tegenstelling met dat verwachtingspatroon, is er geen enkele aanwijsbare reden om aan te nemen dat die kenmerken ‘van nature uit’ aan de een of de andere groep toebehoren.

Dat kinderen ongeacht hun huidskleur, religie, afkomst of geslacht gelijke kansen en behandeling moeten krijgen; dat die gelijke kansen hun de mogelijkheid geven om in alle vrijheid te kunnen ontdekken en experimenteren met hun persoonlijkheid; dat staat in het Vlaamse onderwijslandschap niet meer ter discussie. Wanneer we over ‘mama’s en papa’s spreken lijken we echter te vergeten dat ook hier kritisch moet worden omgegaan met taalgebruik, handelingen en keuzes om ons te behoeden voor stereotiep denken.

Onlangs werden weer duizenden dochters gestimuleerd, om zo ‘lief te willen worden als hun mama’, meestal hun meest invloedrijke rolmodel. Binnenkort zullen weer duizenden zoons onrechtstreeks de boodschap krijgen dat ze best stoer en cool worden zoals hun ‘kampioen papa’.

Toch zijn er enkele TIPS die je kunnen helpen om niet in die gendervalkuil te trappen:

  • Denk na over de adjectieven die je aan mama’s en papa’s toekent.
  • Voer een gesprek met de kinderen over bepaalde eigenschappen. Welke zouden ze bij hun mama plaatsen en welke bij hun papa? En waarom?
  • Let op de voorbeelden en afbeeldingen die je gebruikt wanneer je bepaalde adjectieven aanleert.
  • Vertrek voor de cadeautjes vanuit de interesses van de ouders als personen en niet als een groep. Niet iedere papa houdt van voetbal, niet iedere mama van koken (net zoals dat ook niet geldt voor iedere ‘man’ en iedere ‘vrouw’).
  • Vergeet niet dat er andere gezinssamenstellingen bestaan dan die van het klassieke gezin: sommige kinderen hebben twee mama’s of twee papa’s, een overleden ouder… (Ga sowieso steeds op zoek naar gendervriendelijke kinderboeken zoals bijvoorbeeld ‘Twee pappa’s voor Tango. Edith Schreiber-Wicke & Carola Holland, C. De Vries-Brouwers, 2006’.).

Verder lezen over gender & de kleuterklas?

Ouderparticipatie, ook voor vaders! Handleiding voor de kinderopvang met tips om vaderparticipatie
te stimuleren. VBJK (Expertisecentrum voor opvoeding en kinderopvang) 2007, je kan de brochure downloaden van hun site:
http://www.vbjk.be

Meer over genderbewust werken in de kleuterklas: www.genderindeklas.be , Genderklik in de kleuterklas

Genderloops. Tools, resources and strategies to deal with gender issues – For teacher in early childhood education and for trainers of teachers. EU Leonardo da Vinci research project: http://www.genderloops.eu.

Good morning boys and girls. Rebecca Bigler, 2005. Teaching Tolerance. http://www.teachingtolerance.be.

Een gedachte over “Later word ik lief, zoals mijn papa :-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.