Getallen splitsen in de kleuterklas? De splitsbroek en andere werkvormen.

In een vorig blogbericht kon je al lezen dat getalbegrip oefenen ook het werkgeheugen traint. Maar hoe kan je getalbegrip oefenen?

Getalbegrip is meer dan het kunnen koppelen van een getal aan een hoeveelheid!

Het is ook structuren en patronen herkennen. Kinderen gaan beseffen dat getallen op allerlei manieren aan elkaar te relateren zijn: het getal 7 is meer dan 4, het is 2 minder dan 9, het is opgebouwd uit 3 en 4, maar ook uit 5 en 2 (Van de Walle, 2004). Het splitsen van getallen is een activiteit, waardoor de kinderen leren de structuur van de getallen te doorgronden en die hen helpt in het construeren van getallen.brug over 10

Het vlot kunnen splitsen van getallen is ook nodig als voorbereiding op leren rekenen.
Denk maar aan de brug over 10 die aangeleerd wordt in het eerste leerjaar. Hierbij moet een kind alle splitsingen onder de knie hebben. Als in de rechtse oefening 8 gesplitst wordt, moet je ook de splitsing van 10 in 7 en .. in je hoofd hebben.

In de kleuterklas kan je dit op een speelse manier oefenen.

De splitsbroek

splitsbroek

In deze splitsbroek (gesteven met bloem en water, de werkwijze vind je op mijn pinterestpagina ) gooien de kleuters kralen. Ze starten steeds met een vast aantal. Bvb. 5. Aanvankelijk kan het enkel gaan om het gooien van de kralen. 5-jarigen kan je laten noteren hoeveel kralen in de blauwe doos en hoeveel er in de grijze doos terechtkomen.

Na enkele weken varieer je het aantal kralen dat gesplitst wordt.

De splitsmolen

Ook bij deze splitsmolen werken de kleuters een tijdje met eenzelfde aantal knikkers.

splitsmolen

Bij de 4-jarigen: een kleuter laat 5 knikkers naar beneden rollen. De kleuter links heeft 3 punten en duidt dit aan door 3 deuvels in de gaatjes te stoppen. De rechtse kleuter heeft 2 punten. De kleuters laten om beurt de knikkers rollen. Wie het eerst 10 punten heeft, wint.

Bij de 5-jarigen kan je het spel na verloop van tijd moeilijker maken door een vakje af te dekken. De linkse kleuter laat de knikkers rollen maar zijn vakje is afgedekt. Hij ziet bij de andere kleuter 2 knikkers liggen en komt dan tot het besluit dat in zijn vakje 3 knikkers moeten liggen. Hij neemt een kaartje met 3 stippen op en dan pas wordt zijn vakje bloot gemaakt. Is zijn gekozen kaartje correct dan pas krijgt hij 3 punten. Vervolgens is het aan de andere kleuter.

De splitsdoos

splitsdoos

Ook met deze splitsdoos kan je een aantal splitsen.

Je kan dit gebruiken bij een gezelschapsspel waarbij de kleuters schatten (of schelpjes) verzamelen. Wie op een vakje komt met een schelp mag er eentje in zijn emmertje leggen. Volgens deze foto mogen de kleuters kiezen: 2 of 4 stapjes vooruit op het spelbord. Kleuters die al strategisch kunnen denken kijken eerst wat hen het best uitkomt. Kleuters die dat nog niet doen, kiezen meestal het grootste aantal.

Tussendoortjes

Heb je in de kring even wat tijd over? Doe dan eens een wiskundig tussendoortje.

Bij de 3-jarigen toon jij een aantal vingers (tot 5) en de kleuters imiteren.

Bij de 4-jarigen toon jij even een aantal vingers, je doet je vingers weer weg en dan pas mogen de kleuters hetzelfde aantal vingers tonen. (vingerflitsen).

Bij de 5-jarigen toon je een aantal vingers verdeeld over 2 handen. Je stopt je handen achter je rug en de kleuters tonen evenveel vingers. De meeste kleuters zullen dezelfde splitsing tonen. Daag ze uit: “Wie kan hetzelfde aantal op een andere manier tonen?”

vingers

Of een variatie op het klassieke kimspel: je neemt voorwerpen weg en laat tellen hoeveel er nog zijn. Hoeveel heb je er dan weggenomen?

Bronnen:

Making sense of numbers Ilona Friso-van den Bos 2014 (http://dspace.library.uu.nl/handle/1874/297856 )

http://www.fisme.science.uu.nl/wiki/index.php/Getalbegrip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.