Donderdag is koekendag !

En ja, mijn kinderen worden verwaarloosd, mishandeld, onrecht aangedaan, … Ze krijgen maar één koek per week mee naar school. Voelen ze zich onheus behandeld? Het zal wel zijn. Zijn ze het na jaren basisonderwijs gewoon? Zeker!  Maar donderdag blijft toch een beetje speciaal. “Het is koekendag, paps!” De jeugd van tegenwoordig … zij zijn gelukkig met een koekje.

Na het bekijken van de Koppenreportage over het ongezonde eetpatroon van onze hedendaagse jeugd (vooral suiker), werd het me duidelijk dat deze voedingsgewoonte nog niet zo slecht was.  Mijn kinderen voelen zich al lang geen uitzondering meer in de klas.  Gelukkig maar.  Meer en meer gaan ouders bewust om met de voeding van hun kinderen.  Dit was ook wel nodig.

Waaruit bestaat het tussendoortje van mijn kinderen? Wel, alles kan, als het maar gezond is. Bij de eerste geschilde wortels die ik in hun doosje stopte, dacht ik nog aan konijnenvoer, maar na honderden doosjes noten, rozijnen, kerstomaten, dadels, komkommer, stukjes bloemkool, alle soorten seizoensfruit (de aardbeien zijn nu top!), … is dit de gewoonste zaak van de wereld.

Ik heb natuurlijk makkelijk praten. Niet alle kinderen groeien op in een tweeoudergezin waarvan beide ouders dan ook nog eens werken.  Als ik in het grootwarenhuis rondloop, stel ik vast  dat 1 pak van 10 suikerwafels net wat meer kost dan 1 euro.  Eén bakje lekkere kerstomaten kost wel degelijk meer.  Het voeren van een gezondheidsbeleid voor basisscholen hieromtrent kan dan ook niet steeds op veel bijval rekenen.  Het is dan ook een hele klus om ouders te activeren als leerkrachten vaststellen dat ‘mama’ bij het afhalen van de kinderen – letterlijk –  een zoethoudertje meebrengt om ze ‘in alle rust’ naar huis mee te nemen. “Ja juf, ze zit in haar zure beertjesfase!” is dan de uitleg om dagelijks kleuters onderweg naar huis tevreden te houden.  Dit is misschien anekdotisch, maar ik vrees wel tekenend voor de soms ongezonde voedingspatronen.

Ik kom in veel kleuterklassen. In sommige klassen wordt er echt wel teveel ‘ongezonde catering’ georganiseerd. Eén en soms twee keer koeken eten per dag, is dit niet teveel van het goede, wetende dat kleuters nog op tal van andere momenten ongezonde snacks genieten?  Maken we ze niet suikerverslaafd?

Samen eten blijft wel belangrijk als het een sfeervol moment wordt. Dit mag met een streepje muziek … alle genres uiteraard. Ik denk hierbij aan jazz, hiphop, natuurgeluiden, klassiek, poppy deuntjes, instrumentale nummers, …  Dan smaken die snelle hapjes nog zo lekker.  Laatst zag ik zelfs in een tweede kleuterklas kaarsen opgesteld staan bij het eten van het tussendoortje.  Elke tafel met een kaarsje.  Geef toe, dat is pas sfeer.

Mag suiker eten dan niet? Van mij mag alles, maar een beetje bewust zijn met wat je in de brooddoos stopt als ouder, kan zeker geen kwaad én ook een schoolbeleid hierover kan een duwtje in de goede richting geven. Eén dag in de week eens koeken in plaats van één dag in de week een stuk fruit, het is eens iets anders.  Dus… donderdag is koekendag !

En er is ook positief nieuws : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2284651

Meer info over gezonde voeding op school

http://www.gezondopschool.be/gebruik-de-gezondheidsmatrix-als-beleidsinstrument

http://www.vigez.be

http://www.gezondeschool.be

Filip Van Keer

3 gedachtes over “Donderdag is koekendag !

 1. Helemaal eens met dit bericht! Ik merk zelf ook als mama dat het niet evident is om deze gezonde gewoontes zelf na te streven als het schoolbeleid op dat vlak nog niet mee is, daar heeft de school toch wel een verantwoordelijkheid vind ik. Als iedereen verplicht wordt om gezonde tussendoortjes mee te brengen, is dit de normaalste zaak van de wereld, en dan wordt de ‘koekjesdag’ inderdaad een bijzonder feest.

  Like

 2. Ik vind het belangrijk dat kleuters gezond en gevarieerd eten zowel thuis als op school, want er is onder andere uit onderzoek van de Universiteit Gent gebleken dat kleuters in Vlaanderen een ongezond voedingspatroon hebben. Dit komt doordat zij te weinig volkorenbrood, vis, groenten en fruit eten en te veel snoep. Ook drinken zij veel te weinig water of melk en te veel frisdrank.
  Het is belangrijk dat kleuters gezond eten, aangezien hun huidige eetgewoonten hun voedingspatroon op latere leeftijd bepalen. Ook is de juiste voeding zeer belangrijk voor de gezondheid. De beste preventie tegen ziekten, die veroorzaakt worden door voeding, is namelijk van jongs af aan gezond eten.

  Like

  • Er gaat bijna geen maand voorbij of er verschijnen artikels over de nood aan een gezond leef- en bewegingspatroon, zeker bij jonge kinderen. Van jongs af aan gezond leren eten en bewegen is een must om de kansen op een ‘gezond’ leven ter verhogen.
   Alvast bedankt voor uw reactie.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s