“Wie is er bang van de boze wolf?”

Ook al sta ik zelf niet meer in de kleuterklas, ik snuister graag nog eens op Pinterest rond voor leuke ideeën en activiteiten. Zo bleef ik onlangs hangen op een pin “fairy tale STEM” rond het verhaal van de 3 biggetjes – één van mijn favoriete sprookjes. Toen ik verder doorklikte op de foto ging het bericht echter niet over vocale vaardigheden, maar over activiteiten met de focus op STEM (science, technology, engineering en mathematics).

Ik had al eerder over STEM gehoord in de context van beroepskeuze, maar nu zag ik het in de kleuterklaspraktijk toegepast. Volgens Lindeman en Auderson (2015) moeten we ons vanaf de kleuterjaren al meer gaan concentreren op de “21st century skills”. Er is een verschuiving van vaardigheden nodig gezien de groeiende technologische ontwikkeling in onze steeds veranderende maatschappij. Ook scholen zouden hier meer op moeten inspelen door te focussen op vaardigheden als creativiteit, kritisch denken, samenwerken en communicatie met een toepassing op de verschillende gebieden wetenschap, technologie, ontwerp/techniek en wiskunde.

Enter STEM

In het verhaal van de 3 biggetjes zou ik in eerste instantie in de bouwhoek (met de nodige doelstellingen rond ruimtelijk inzicht) de mogelijkheid aanbieden om huizen voor de biggetjes te bouwen. Als het huis klaar is, krijgen de kleuters de nodige bevestiging en waardering. Bij STEM-activiteiten komt de kat nog op het koord of, in ons geval, de wolf uit het bos…

In de bouwhoek wordt een ventilator – ‘de grote wolf’ – geplaatst (Technologie). Kleuters bouwen nu een huis voor de biggetjes (Engeneering/Mathematics) en testen aan de hand van de ventilator of het huis tegen ‘de grote wolf’ bestendig is. Zo komen ze in contact met zwaartekracht en luchtdruk (Science). Zo worden kleuters ook onmiddellijk gemotiveerd om hun creaties te verbeteren en uit te breiden. Bied je hierbij verschillende soorten blokken aan, niet alleen de houten, maar ook de magnetische blokken, klikblokken of duplo’s dan leggen ze ook de link met de technische werking van de blokken.

Met ‘trial and error’ komen de kleuters wel tot de juiste oplossingen, wetende dat met de fouten die ze maken een stap gezet wordt in het leerproces. Het is onze taak om de kleuters te confronteren met betekenisvolle uitdagingen binnen de STEM-domeinen om zo aan de ‘nieuwe’ vaardigheden tegemoet te komen want met STEM-vaardigheden heeft de grote wolf geen kans…

Meer lezen over STEM:

Op zoek naar STEM-activiteiten:

  • Pinterest: STEM activities for kids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.