Music Maestro!

“Maandag heb ik je naar huis gebracht” (De Mens), “It’s just another manic Monday” (The bangles), It’s Friday I’m in love (The cure), …

Over de dagen van de week wordt er wel al eens gezongen, maar hoeveel dagen van de week wordt er gezongen in de klas? Het antwoordt luidt volmondig: VEEL!

 • s’ochtends bij het onthaal: een goedemorgenlied, de dagen van de week, voor de weerman,…
 • een repertoire aan liedjes passend bij de verschillende thema’s
 • opruim-, organisatie- en overgangsliedjes, vaak zelf van tekst voorzien op basis van een bekend melodietje
 • soms gaat de radio al eens aan tijdens koek- en drankmoment, middagpauzes of vrij spel

Maar wanneer krijgen onze kleuters ook de kans om met muziek te experimenteren en effectief te spelen?

Uit onderzoek blijkt dat in de kleuterperiode het muzikale gehoor nog in volle ontwikkeling is. We moeten ten volle inzetten op de spontane muzikale ontwikkeling en de natuurlijke behoefte tot zingen aanmoedigen. Het versterkt niet alleen het muzikale zelfvertrouwen en talenten van de kleuters maar ook andere ontwikkelingsdomeinen worden gestimuleerd.

In de praktijk worden muzikale activiteiten sterk gestuurd aangeboden. Vaak gaat het niet verder dan een druk op de ‘play’-knop omdat leerkrachten niet beseffen hoe belangrijk de cognitieve waarde van spelen met muziek is. Oof omdat de leerkracht zichzelf niet als een expert beschouwd of het zelfvertrouwen in de eigen muzikale vaardigheden ergens verloren is.

Daarom … de muziekhoek! Waar experimenteren en ontdekken van eigen stem, geluiden en ontdekken van muziekinstrumenten centraal staat!

Een aantal mogelijke spelletjes:

 • Stemtelefoneren: Maak van PVC buizen een “telefoon” die van de mond van de kleuter naar zijn oor gaat. Laat de kinderen (mee)zingen met een zelfgekozen lied. De telefoon helpt hen hun eigen stem te horen en zelf te zoeken naar de juiste toon.
 • Instrumenten herkennen: achter een doek speelt de ene kleuter met instrument, andere kleuter zoekt zelfde op basis van de geluiden.
 • Componeren: op een xylofoon of draagbare keyboard worden gekleurde stickers aangebracht. Kleuters experimenteren met de tonen en “noteren” dan de volgorde van de kleurtjes die goed klinken.
 • Opname materiaal waarbij kleuters hun zelf gecomponeerde muziekstukken of stem kunnen opnemen, herbeluisteren en evalueren.
 • Ook ritmische bewegingen en dansen kunnen aanbod komen om het ritmegevoel van de kleuters verder te ontwikkelen.

Meer lezen en extra ideetjes:

 • Kemple, M.K., Batey, J.J., Hartle, L.C. (2004). Music Play, creating centers for musical play and exploration. Young Children. July, p30-37
 • Pinterest: music center

Een gedachte over “Music Maestro!

 1. Dit is een heel leuk bericht om te lezen. Ik ben studente kleuteronderwijs aan de UCLL en wij leren dat de muzische ontwikkeling in het algemeen zeer belangrijk is bij kleuters. In de opleiding wordt er heel veel aandacht besteedt aan deze muzische ontwikkeling. Zo hebben wij elke week zeker een les muziek waarin heel wat liedjes worden aangeleerd en gezongen, maar waar we ook keyboard en xylofoon leren spelen. Dit is dan ook heel leuk om toe te passen op stage.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.