Wat is het verschil tussen de opvoeding in een welgesteld gezin en in een arm gezin?

Denk er eens over na.

Nee, eerst nadenken dan pas verder lezen.

Erover praten met collega’s, je ouders, je kinderen. Dat mag ook.

Hieronder vind je het verschil dat de sociologe Annette Lareau meer dan tien jaar terug vaststelde in de Verenigde Staten. Wees gerust, het zal ook ons hier en nu boeien. Waar je wieg staat, maakt een verschil.

wieg1 wolken wieg2

Lareau en haar team gingen ernstig te werk. Gedurende maanden, telkens uren aan een stuk, observeerden ze in totaal 88 families: welgestelde gezinnen, arbeidersgezinnen en arme families. Punt is dat Lareau de mensen niet vroeg naar hun opvoedingsvisie, maar er simpelweg naar keek. Hoewel iedereen het beste voor had met zijn kinderen was het verschil flagrant tussen twee groepen: de welgestelden aan de ene kant en de rest aan de andere. Het doet er met andere woorden niet toe of ouders arbeiders dan wel arm zijn, hun opvoedingspatroon is gelijkaardig.

Georganiseerde kweek

Eerst de wat rijkere ouders. Die bleken sterk betrokken bij de vele hobby’s van hun kinderen. Ze crosten overal mee naartoe, spraken zelf coaches en medespelers aan in de hoop elk mogelijk talent maximale ontwikkelingskansen te bieden. Die kregen de kinderen ook, want een telg uit de gegoede middenklasse leerde functioneren in uiteenlopende gestructureerde omgevingen. Teamwerk en omgaan met volwassenen, het werd met de paplepel meegegeven. Hun mening werd alom gekoesterd. Voor zichzelf opkomen of laten opkomen, was vanzelfsprekend. Ze kregen allemaal het gevoel dat hun iets toekwam.

Spontane groei: het gras groeit niet door er aan te trekken

grasDat geloof lieten de andere ouders uitschijnen. Zij zagen net zo goed dat ze verantwoordelijk waren voor de zorg voor hun kinderen, maar gaven hen tijd en ruimte uit zichzelf groot te worden. Geen volle agenda’s voor deze kids. Spelen was spelletjes bedenken met de broertjes, de zusjes en de buren, niet trainen of oefenen. De ouders moeiden zich niet met die “vrije tijd”. Ze leefden in een andere wereld, een met verantwoordelijkheden. Dat nam niet weg dat die ouders het best leuk vonden als hun kinderen een zekere aanleg hadden voor muziek, sport of wat dan ook.

Evenwaardig en toch een wereld van verschil

Hoewel Lareau op geen enkel moment de indruk wekte dat deze laatste opvoedingsstijl in moreel opzicht minderwaardig zou zijn, erkende ze dat hij op termijn minder kansen bood en belemmeringen opwierp. Zelfs al toonden de armere kinderen zich veel onafhankelijker, zaagden ze minder en wisten ze zichzelf te vermaken, toch misten ze een basis die de kinderen van meer gefortuneerde ouders vertrouwensvol voorbereidde op de wereld.

Hoe zou het bij ons zijn?

Leestips

Lareau, Annette (2003) Unequal childhoods: Class, Race and Family Life. Berkeley, Univ. of California Press.

Lareau heeft ondertussen een vervolg geschreven. Haar onderzoek duikt ook op in andere publicaties, bv. in het boek Uitblinkers van succesauteur Malcolm Gladwell. Ik kan het iedereen aanraden. Wat, afgezien van talent, verklaart dat iemand succesvol is? Een serie boeiende verhalen met een knappe rode draad. Een boek dat ongetwijfeld ook in jouw plaatselijke bib te vinden is.

Uitblinkers. (2008) Malcolm Gladwell. Contact. Antwerpen – Amsterdam.

Een filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=2xq_iCMgP2Q

7 gedachtes over “Wat is het verschil tussen de opvoeding in een welgesteld gezin en in een arm gezin?

 1. Ik ben van mening dat het waar is. Het maakt zeker uit waar dat je geboren bent. Als je als kind gesteund wordt in je hobby en wordt aangemoedigd zal je je ook beter in je vel voelen. Ik zeg niet dat de kinderen uit armere gezinnen zich niet goed in hun vel voelen maar later zullen ze wel nadeel bevinden aan de vrijheid die ze kregen. Zoals gezegd wordt er bij de rijke gezinnen ook naar de talenten gekeken en worden deze ook uitgesproken zodat ze evolueren. Bij de armere gezinnen iets minder, ze mogen gewoon doen waar ze zin in hebben en als dat steeds hetzelfde is worden hun ontwikkelingskansen niet verhoogd. Als je een hobby doet zoals bijvoorbeeld dansen dan doe je ook wel elke keer hetzelfde maar het niveau wordt wel verhoogd. Ook leren ze omgaan met de verschillende omgevingssituaties, thuis, in een groep, bij vreemde mensen. Kinderen uit een arm gezin zitten ook meestal thuis bij de broers en zussen. Hierdoor kennen zij maar weinig verschillende omgevingssituaties en dit zal later ook wel meespelen op school of bij de omgang met vrienden. Ook op hun werk zal je waarschijnlijk wel een verschil zien. Kinderen met hobby’s zoals voetbal leren in een team samen te werken. Kinderen die niet echt een hobby hebben leren dit maar oppervlakkig. Dus voor mij is het artikel zeker juist met cruciale feiten.

  Like

 2. Ik ben van mening dat het artikel een grote waarheid bevat. Kinderen moeten hoegenaamd vrij zijn in de keuze van hun hobby. Door ze een hobby op te leggen, leren ze weinig tot niets bij. Je moet ze dus eerst vrijlaten in hun keuze, ze moeten met verscheidene zaken kunnen experimenteren. Dit is ook het geval bij de minder bedeelde families. Maar vanaf dat ze iets gevonden hebben dat ze graag doen en waarin ze zich willen verbeteren, moeten ze zich daarin kunnen verdiepen en moeten ze zich kunnen verbeteren, dat leidt tot een goede ontwikkeling. Dit zijn dus de kansen die de rijke gezinnen bieden. Het maakt dus wel duidelijk een verschil waar je geboren bent.

  Like

 3. Ik ben van mening dat er waarheid in het artikel zit. Kinderen zijn ontdekkers en door een hobby te kiezen waar ze echt voor gaan leren ze veel en gaan ze stap voor stap naar het volgende niveau. Ik vind dat als je aangemoedigd word in wat je doet zal dat veel meer deugd doen als je iets bereikt en zal je sneller in het volgende niveau raken. Bij families die het niet zo breed hebben is dit ook zo. Vanaf dat ze iets hebben gevonden dat ze graag doen en hierin aangemoedigd worden zullen ze sneller ermee doorgaan. De ontwikkeling verbeteren. Er zijn dus voor mij is het artikel goed onderbouwd met feiten.

  Like

 4. Dit artikel bevat zeker enkele waarheden over de opvoeding in verschillende gezinnen. Toch ben ik het niet volledig eens met wat er benadrukt wordt. Hoewel talenten ontplooien ook belangrijk is gaat de opvoeding veel verder dan enkel dit. Ook heeft iedere gezin een andere manier van opvoeden. In het algemeen zullen er veel overeenkomsten zijn per categorie maar ook zeker veel verschillen. De welgestelde mensen gaan hun kinderen inderdaad meer kansen kunnen bieden om hun talenten te ontplooien. Ze staan natuurlijk ook financieel sterk waardoor dit mogelijk is. Bij de arbeiders en arme gezinnen maken de kinderen zelf meer keuzes waardoor ze al sneller zelfstandig worden en verantwoordelijkheid gaan dragen. Pedagoog Anke Donicie heeft ook een studie gedaan rond dit thema en komt bij het resultaat dat elke opvoeding zijn voor- en nadelen heeft en er dus geen sprake is van een ‘betere’ opvoeding in een bepaalde categorie. Mijn mening sluit eerder aan bij haar studie dan bij de studie van de sociologe beschreven in het artikel.

  Like

 5. Er zit een zekere waarheid in het artikel er is een kloof tussen beiden.
  Veel ouders leggen hun kinderen bepaalde hobby’s op terwijl een kind toch vrij zou moeten kiezen.
  Als een kind zelf zijn of haar hobby kan kiezen zal hij of zij zich ook beter voelen.
  Het kind zal zijn prestaties dan willen verbeteren en zo beter ontwikkelen.
  Door al vroeg je kind zelf keuzes te laten maken zal het hier later weinig problemen mee ondervinden.
  Kinderen uit welgestelde gezinnen kunnen misschien wel makkelijker ontplooien door de goede financiële situatie. Maar voor kinderen die het iets minder goed hebben is het beoefenen van een hobby die ze graag doen en waarin ze in uitblinken geen probleem.
  Als de ouders maar geloven in de talenten van hun kind en achter hen staan dat is het belangrijkste voor je kind.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.