‘Driemaal daags voorlezen uit prentenboeken’

Seppe en Julie spelen ‘gewoon’ in de poppenhoek. “Ik was de moeder en jij was de vader”, klinkt het enthousiast. “En jij eet boterhammen en ik niet.” Wordt er gecommuniceerd? Zeker weten! Seppe en Julie maken gebruik van sociale én non-verbale communicatie. Leren kinderen op deze manier ook taal van elkaar? Volgens Anne Vermeer (onderzoeker aan de Tilburg University) absoluut niet, of toch verre van voldoende. Hij is van mening dat kleuters door onderlinge communicatie geen taalachterstand kunnen inhalen. Daarvoor is er namelijk input van de leerkracht nodig. Vooral voor meertalige kinderen is deze input enorm belangrijk voor het verwerven van de schooltaal. Hij beseft dat dit veel van een leerkracht vereist: zo is in Nederland het opleidingsniveau van leerkrachten lager geworden, terwijl ze steeds meer moeten kennen en kunnen.

In “De kracht van meer taal”, een uitgave van Forum, verduidelijkt Vermeer wat leerkrachten volgens hem kunnen doen. We hebben de neiging om vaak non-verbaal te handelen en met verwijswoorden te spreken. “Hang hem weg”, in plaats van te zeggen “Heb jij je jas uitgedaan? Hang je jas dan aan de kapstok.” Ook tijdens het gekende kringgesprek is er te weinig rijke taalinput voor de kleuters die niet aan het woord zijn. Hij noemt het een zinloze bezigheid en raadt aan om in plaats daarvan meer voor te lezen. Niet zomaar een paar keer per week, maar meermaals per dag! Leerkrachten moeten tijdens het voorlezen volgens Vermeer vooral aanwijzen waar het verhaal over gaat. Schrijftaal biedt namelijk veel talige input. En dat mag met regelmaat hetzelfde prentenboek zijn, aangezien kinderen niets liever willen dan herhaling.

Wil je meer tips van Anne Vermeer lezen of ben je op zoek naar inzichten rond meertaligheid in de klas? Kijk dan naar deze publicatie.

Bron:
Arslan, Z., Massink, L. & Hermans, A. (2012). Scholen moeten hun eigen rol bij taalontwikkeling van kinderen niet onderschatten. De kracht van meer taal: 25-27.

6 gedachtes over “‘Driemaal daags voorlezen uit prentenboeken’

 1. Een interessante stelling, maar misschien wel wat fors? Ik herinner me dat (oudere) kleuters wel taal van elkaar kunnen leren in heterogene groepen, maar dat begeleide taalactiviteiten ook erg belangrijk blijken: de Haan, A.K.E., Leseman, P.P.M. & Elbers, E.P.J.M. (2011). Pilot gemengde groepen. Utrecht: Universiteit Utrecht, Onderzoeksrapportage.

  Like

 2. Ik ben ervan overtuigd dat kleuters zeker en vast taal bijleren bij het horen van verhalen. Wel denk ik dat het voor de kleuters wat veel is om bijvoorbeeld drie verhalen per dag te horen te krijgen. Zo blijft er ook nog weinig tijd over om te spelen en te experimenteren. Kleuters hebben echter niet alleen nood aan taaloefeningen, maar ook aan activiteiten die te maken hebben met wiskunde, motoriek, beeld, godsdienst… Dan zullen naar mijn mening deze dingen op de achtergrond geplaatst worden terwijl ik er zeker van ben dat kleuters ook taal bijleren door met elkaar te spreken in rollenspelen… en hierbij komen dan eveneens ook andere ontwikkelingsaspecten aan bod.

  Like

 3. Kinderen zullen ongetwijfeld bijleren door naar elkaar te luisteren, (vb tijdens een rollenspel). Ik ben er echter wel van overtuigd dat het dagelijks voorlezen van verhalen de taalontwikkeling van kinderen sneller verbetert (grotere woordvariatie, betere samenhang, logischere opbouw, …). Kinderen waarbij veel verhalen worden verteld, zullen dus sneller en beter hun taal ontwikkelen en beheersen ten opzichte van kinderen waarbij weinig of geen verhalen worden voorgelezen (minder rijke woordenschat, …). Het voorlezen van meerdere boeken per dag vind ik persoonlijk wel wat veel. Als je per dag al eens 1 boek voorleest en af en toe herhaalt, zal dit de taalontwikkeling alleen maar ten goede komen.

  Like

 4. Ik ben een echte voorstander van prentenboeken. Met voorlezen bereikt men namelijk een hele klasgroep op hetzelfde moment en kan men zo de taalontwikkeling van ieder kind stimuleren. In prentenboeken komt ook vaak nieuwe woordenschat aan bod of woordenschat die in alledaagse gesprekken vaak niet aan bod komt. Of het haalbaar is om de kleuters drie keer per dag op school een prentenboek voor te schotelen weet ik niet, maar ik vind het zeker de moeite waard om zoveel mogelijk voor te lezen. Omdat er op school nog aan andere aspecten van de ontwikkeling gewerkt wordt, kan men misschien waar nodig ouders meer stimuleren om thuis voor te lezen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s