Sobere computerspelletjes zijn beter voor zwakke rekenaars

Ik was vorige week in Panama, neen geen zonnige vakantieplek, maar een rekenwiskundecongres dat ook voor de allerjongste rekenaars heel wat te bieden had.

http://www.fi.uu.nl/panama/ (en klik op conferentiearchief)

Computerspelletjes zijn motiverend voor kleuters

De onderzoekers Evelyn Kroesbergen en Femke Kirschner vertelden dat kleuters extra gemotiveerd zijn om spelletjes te doen rond getalbegrip als het op een computer gebeurt. Ze vinden het soms leuker dan een gelijkaardige activiteit in het echt. Om het getalbegrip te verhogen, loont het dus om in de computerhoek enkele rekenspelletjes aan te bieden.

Aan de universiteit van Utrecht zijn ze een nieuw spel aan het ontwikkelen en aan het uittesten in de kleuterklas.  Ze hebben het spelletje alvast heel leuk gemaakt. Er zitten vooral dieren maar ook een slechterik in het spel Teljezoo! Kinderen kunnen punten scoren telkens als ze een juiste koppeling leggen tussen een cijfer en een hoeveelheid (bijvoorbeeld 3 en ***) maar de slechterik kan hun punten afpakken. Het vlot kunnen leggen van deze koppeling is één van de belangrijkste voorspellers van latere rekenprestaties.

Zwakke rekenaars leren meer bij sobere computerspelletjes

Maar hoe leuk al die extra spelelementen ook lijken, het was een hinderpaal voor de kleuters met een zwak getalbegrip. De onderzoekers verklaren dit door te verwijzen naar het werkgeheugen van deze kleuters. Als er op het scherm iets extra gebeurt dat niet met de opdracht te maken heeft, vraagt dit een investering van het werkgeheugen. Er blijft minder over voor de eigenlijk opdracht. Dus de zwakke rekenaars leren hierdoor minder bij.

Hieronder zie je een voorbeeld van een sober computerspel dat ik zelf gemaakt heb in J-clic. Zulke spelletjes zijn in het bijzonder voor zwakke rekenaars erg leerrijk.

jclic-blog

 

Het werkgeheugen trainen door… rekentaken

In een andere lezing “Onderzoek naar number sense van kleuterklas tot schoolkind, en relaties met rekenvaardigheid en werkgeheugen” ging het ook weer over dat werkgeheugen dat erg belangrijk blijkt bij de ontwikkeling van getalbegrip. Kleuters die moeite hebben om kort informatie op te slaan (voor korte termijn) hebben een tragere ontwikkeling van het getalbegrip, zo vertelde onderzoekster Friso-van den Bos. Het goede nieuws is dat je dat werkgeheugen van kleuters wel kunt trainen. Dat doe je best met rekenactiviteiten. Uit hun onderzoek bleek namelijk dat oefeningen op getalbegrip ook het werkgeheugen trainen maar dat het werkgeheugen trainen op een andere manier niet noodzakelijk het getalbegrip verbetert.

 

4 gedachtes over “Sobere computerspelletjes zijn beter voor zwakke rekenaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s