Een prentenboek zonder prenten?

Kan je je voorstellen hoe jouw kleuters op dit prentenboek zouden reageren?

Grappig filmpje en… leerrijk.  De kleuters leren hier meer over de eigenschappen van geschreven taal, onder meer:

 • geschreven taal kan omgezet worden in gesproken taal
 • lezen gebeurt van links naar rechts
 • geschreven taal bevat woorden, die van elkaar gescheiden worden door witruimte

Het is niet omdat je veel voorleest dat jouw kleuters dit allemaal vanzelf ontdekken. Maar met een opmerking hier en daar, of een klein tussendoortje kan je jouw kleuters gemakkelijk verderbrengen in hun ontwikkeling (Justice & Lankford, 2002; Zucker et al., 2013) . Wil je weten hoe?

Praktijktip 1

Je stelt een nieuw boek voor dat je gaat voorlezen. Je toont de kaft en vraagt waarover het boek zou gaan. Vervolgens wijs je naar de titel en lees je de titel terwijl jouw vinger de woorden tonen. “Hier staat ‘Klein duimpje’. Je vermeldt ook de auteur van het boek en de illustrator terwijl je telkens toont waar die vermeld staan. Je slaat de eerste bladzijde open, wijst naar de eerste drie woorden en zegt: “Hier zijn de eerste drie woorden van het verhaal: ‘Er was eens’.” Vervolgens lees je het verhaal verder zoals je gewoon bent.

Praktijktip 2

Je leest een boek dat slechts enkele zinnen per prent bevat. Je vertelt:

 • Kijk, ik heb net deze woorden onderaan de bladzijde gelezen.  Ik ben hier begonnen. Er staat: “Muis ging toen een dutje doen.” [Jouw vinger toont de woorden.]
 • Op deze bladzijde staan er twee regels met woorden. Eerst lees ik de bovenste regel, hier. Dan lees ik de onderste regel.
 • Ook op deze bladzijde staan er twee regels. Waar moet ik beginnen lezen, denken jullie?
 • (Wat het antwoord van de kleuters ook is…)
 • Ik zal hier beginnen, helemaal bovenaan, en eerst deze regel lezen.

Waarom?

Het vraagt niet veel om hier vanaf de 2de kleuterklas af en toe aandacht voor te hebben, maar het is wel belangrijk!  Stel je voor dat je jouw eerste leesboekje krijgt, en dat je nog niet weet dat lezen gebeurt van links naar rechts, of dat je nog niet door hebt dat je de woorden gemakkelijk kan herkennen door de spaties voor en na elk woord. Kleuters met een zwak inzicht in de eigenschappen van geschreven taal staan een stapje achter (NELP, 2008).

Leestip voor meerwaardezoekers

Een gratis gids op het internet van 2 toponderzoekers voor leerkrachten en ondersteuners:

Justice, L.M. & Pence, K.L. (2005). Scaffolding with storybooks. A guide for enhancing young children’s language and literacy achievement. Newark: International Reading Association.

Wetenschappelijke referenties

5 gedachtes over “Een prentenboek zonder prenten?

 1. De tips zelf uitgetest bij mijn zoontjes. Ondertussen weet onze 3-jarige Remi ook al dat de letters het verhaal vertellen, en wijst hij aan wat ik moet lezen. Het vingertje gaat zelfs in de juiste leesrichting. En Emile die zegt: “Mama, je moet wel lezen wat er staat. Daar.”, als ik weer eens van de tekst uit het boek wil afwijken.

  Like

 2. Verbluffend boek over boeken voor kleuters. Vaak staat “meta” voor gortdroog en exclusief, hier voor speels en uitnodigend. Een ode aan het boek met een hilarisch bruggetje naar theater. Voor kinderen van alle leeftijden.

  Like

 3. Geweldig grappig filmpje! Intonatie is dan natuurlijk wel een noodzaak… Bestaat het boek ook in het Nederlands en zou je het ook al in de 1ste kk kunnen toepassen? Ik wil het zeker eens uitproberen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s