Tips voor de bouwhoek

Wil je nog meer uit je bouwhoek halen? Uit onderzoek blijken deze aanbevelingen:

  • bied geregeld begeleid spel aan in de bouwhoek;
  • stimuleer de kleuters tot een gemeenschappelijk bouwdoel.

Katlyn en Shana zie je zelden in de bouwhoek. Toch stapt juf Suzanne naar hen toe: “Hebben jullie geen zin om eens iets te bouwen?” En, ja hoor, ze zien het wel zitten om met de juf een kasteel te bouwen. “Hoe gaat jullie kasteel eruit zien?”  Door de subtiele begeleiding komen Katlyn en Shana tot een gemeenschappelijk bouwdoel: ze gaan een kasteel bouwen met een toren voor de prins en een toren voor de prinses. Ze vinden dat de torens even hoog moeten zijn. “Geef je mij eens een dak?” vraagt Shana. “Dit lange blok hier wordt de ophaalbrug” geeft Kathlyn aan.

Door het zetje van juf Suzanne komen Katlyn en Shana tot een ontwikkelingsrijke bouwactiviteit waarbij taal, wiskundig denken en sociale vaardigheden worden gestimuleerd. 

Bied ook begeleid spel aan in de bouwhoek

In vele klassen wordt er vaak vrij gespeeld in de bouwhoek. Als je kinderen vrij laat spelen in de bouwhoek, tref je er meestal hetzelfde groepje kinderen – in veel gevallen jongens – aan. Uit onderzoek blijkt het belang van ook geregeld begeleide activiteiten in de bouwhoek aan te bieden om zowel jongens als meisjes te betrekken (Ramani, 2014). Zo bied je alle kinderen in de klas de ontwikkelingskansen die eigen zijn aan de bouwhoek: oriënteren in de ruimte, inzicht in vormen en getallen, taalontwikkeling, sociale ontwikkeling en probleemoplossend denken. Begeleid spel daagt de kleuters uit op de grens van hun bouw-kunnen. Een studie van Casey et al. (2008) toont aan dat een groep kleuters die vanuit een verhaal werden aangestuurd tot complexere constructies kwamen, dan kleuters die vrij speelden in de bouwhoek. (vb: bouw voor de prins een kasteel met een toren en een kooi voor de draak)

Stimuleer een gemeenschappelijk bouwdoel (vb: per twee)

Een gemeenschappelijk bouwdoel lokt spontaan taal en interactie uit. De kleuters móeten wel communiceren om hun doel te bereiken. Ze overleggen om te komen tot gemeenschappelijke betekenisgeving (Het gele blokje is de schat.), ze gebruiken heel wat logisch-mathematische begrippen (Hier moeten twee blokken komen. De kooi van de draak ligt achter de muur.) en ze stemmen hun handelingen op elkaar af (Kan je mij eens een dak geven? “Houd je het hier even vast?).

Wat zijn jouw ervaringen met begeleid spel in de bouwhoek? Heb je nog een leuk idee om kleuters te     stimuleren tot een gemeenschappelijk bouwdoel? Welke verhalen kan je gebruiken als vertrekpunt om samen iets te bouwen?  We horen het graag!

Wetenschappelijke bronnen:

  • Ramani G. B. (2014). Preschool children’s joint block building during a guided play activity. Journal of applied developmental psychology 35(4), 326-336.
  • Casey, B. M., Andrews, N., Schindler, H.K., Kersh, J. E., Samper, A. & Copley, J. (2008). The development of spatial skills through interventions involving block building activities. Cognition and instruction, 26, 269-309.

Een gedachte over “Tips voor de bouwhoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.