Wel of geen hamers in de klas? Kleuters leren zelf de risico’s kennen.

“Bij mij mogen ze niet timmeren, veel te gevaarlijk” of“Niet te hoog klimmen op het klimrek, anders kan je lelijk vallen” zijn vast en zeker uitspraken die ons niet geheel onbekend zijn. Elke kleuteronderwijzer heeft zo zijn eigen kijk op wat hij of zij een gevaarlijke situatie vindt voor kleuters. Hoe sta je tegenover risicovolle situaties met kleuters? Eerder terughoudend? Of schrikt het u juist niet af?

De KHLeuven heeft recentelijk een wetenschappelijk onderbouwd, praktijk gericht onderzoek afgerond waarin ze nagegaan zijn hoe we kleuters kunnen leren om zelf risico’s in te schatten. Wanneer kleuters immers zelf goed risico’s kunnen inschatten, leidt dat tot een afname van het aantal ongevallen.

Tijdens het project blijkt dat kinderen zelf hun risicogrens gaan opzoeken. Terwijl de ene kleuter zelfstandig van een steile helling durft te glijden, vraagt een andere kleuter extra hulp aan de begeleider. Dit is net goed! Kleuters zijn betrokken bezig en zoeken voor zichzelf uit wat zij al dan niet gevaarlijk vinden.

Maar hoe begeleid je avontuurlijke activiteiten, zowel in de klas als op de speelplaats? Hoor ik jullie al denken. Kan zo’n timmerhoek nu wel of niet voor vierjarigen?

Eerlijk, ik ben een echte voorstander van zo’n timmerhoek, maar ben wel blij met de tips hoe we kleuters met de risico’s beter leren inschatten. Zo leer ik uit het project dat je door duidelijke afspraken en feedback, vb. hoe moet je een hamer moet hanteren, je ongevallen kan voorkomen.

Op de site van dit project, http://riscki.khleuven.be, vind je meer informatie over hoe je avontuurlijke activiteiten kunt aanbieden. Je vindt er talrijke ideeën rond soorten riskante spelen voor kleuters en hoe je deze kunt begeleiden. Daarnaast vind je meer informatie rond verzekeringen die jouw school kan afsluiten en kom je te weten wie aansprakelijk kan gesteld worden op school.

Is je standpunt tegenover risicovolle situaties enigszins veranderd? Misschien niet helemaal, maar misschien wel als je meer leest rond risicocompetentie van kleuters…

Leestip:

Bertrands E., Leyssen L., Smets L., Vanderspikken A. (2012-2013); Dat is kicken man! Kinderen leren omgaan met risico; Kleuters en ik (29) 3; 2-6.

2 gedachtes over “Wel of geen hamers in de klas? Kleuters leren zelf de risico’s kennen.

  1. Beste,

    Ik kan mij helemaal vinden in het standpunt dat hier is beschreven. Er zijn heel veel ouders die hun kinderen niet laten spelen omdat ze schrik hebben dat hun kinderen zich gaan pijn of dat er een ongeluk kan gebeuren. Door hun kinderen te weerhouden van deze spelen gaan ze later ook bang zijn. We kunnen beter de kleuter laten spelen en zelf zijn grenzen laten aftasten. Door dat de kleuter zelf zijn grenzen leert kennen, leren ze ook hunzelf beter kennen en worden ze zelf zekerder. Als ze dan nog de risico’s van bepaalde activiteiten leren kennen en zo aantal ongevallen laten verminderen, zie ik niet in waarom dat we onze kinderen niet zelf hun grenzen laten opzoeken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.