Ik beweeg, dus ik leer!

Het is een probleem dat zich overal in de maatschappij manifesteert. We slagen er maar niet om voldoende in beweging te zijn, terwijl onderzoek nochtans aantoont dat dit verschillende (gezondheids)voordelen met zich meebrengt. Voor kleuters is dit niet anders! Ik krijg de indruk dat er steeds minder ruimte is voor spel en bewegen in de klas omdat we steeds meer van kinderen gaan verwachten (vb. werkblaadjes maken, leren stilzitten ter voorbereiding van het 1e leerjaar,…). Dit is een spijtige evolutie! Bewegen voor kleuters is niet alleen nodig uit gezondheidsredenen, maar ook omdat het belangrijk is voor het leren en hun ontwikkeling

Als kind speelde ik zelf met mijn vrienden vaak in de tuin op straat,.. We spraken samen met de kinderen van de buurt af op een grasveldje om te voetballen. Kansen genoeg om ons voluit uit te leven! Toen was er nog geen sprake van een ipad, computers of gamescomputers, terwijl dit nu bijna onmisbaar is in onze maatschappij. Ook in het kleuteronderwijs is er steeds minder ruimte voor spel in de klas daar de verwachtingen van het jonge kind steeds toenemen. En dit vind ik, zeker als bewegingsleerkracht, erg jammer.

Onderzoek toont echter aan dat motoriek een belangrijke rol speelt in de algemene ontwikkeling van het kind. Een kind dat veel kansen krijgt om te spelen zal zich beter ontwikkelen op sociaal en cognitief vlak. Binnen bewegingsactiviteiten zijn er veel situaties waarbij kleuters met elkaar in interactie gaan, vb. ze overleggen hoe ze een bepaald spel gaan spelen. Een andere studie toont aan dat motoriek en leren rechtstreeks met elkaar in verband staan. Nederlandse onderzoekers hebben afgeleid dat een gebrekkige motoriek aan de grondslag kan liggen voor moeilijkheden met lezen, schrijven, rekenen en spellen.

Kleuters hebben nood aan dagelijkse, gevarieerde bewegingsactiviteiten zodat ze voldoende oefenkansen krijgen om hun motoriek te verbeteren. Dit mag niet enkel beperkt worden tot de lessen bewegingsopvoeding! Daarom ben ik nieuwsgierig naar jullie ideeën om tegemoet te komen aan de enorme bewegingsdrang van kleuters. Biedt u de kleuters voldoende oefenkansen om hun motoriek te verbeteren?

Want eerlijk? Ik hoop dat mijn eigen kinderen later in een bewegingsrijke kleuterklas terecht komen…

Referentie:

Van de Velde K. (2010), Motoriek als fundament; Het Jonge Kind (38) 1; 8-11

5 gedachtes over “Ik beweeg, dus ik leer!

 1. Ik kan u artikel zeer beamen. Ik volg u standpunt. Kijk maar eens rond in je omgeving! Overal zie je ouders die hun kinderen de IPad geven, ze op de computer hun zin laten doen of de gamecomputer standaard in hun handtas hebben. “Ze worden er rustig van”, hoor je ze dan vaak zeggen. Het is jammer van de gemiste leerkansen dan die de kinderen kunnen opdoen in de natuur. In onze opleiding wordt dan ook da nadruk gelegd op het voldoende bewegen met kinderen. Helaas is dat in de praktijk ook niet altijd mogelijk omwille van plaatsgebrek of andere verplichtingen. Je kan van simpele kleine momentjes iets leuk maken met beweging te integreren. Dan denk ik maar het in een rij stappen naar de toiletjes. Waarom doen ze dit niet al huppelend? Of met kikkersprongen? Of misschien met armbewegingen? Die kleine momenten moeten we in het onderwijs nu eenmaal benutten om aan alle ontwikkelingsdoelen te werken.

  Like

 2. Beste

  Ik ben het volledig eens met u. Kleuters bewegen veel te weinig en komen te weinig buiten. Nochtans hebben vele scholen een grote speelplaats en een grote turnzaal maar gebruiken ze deze te weinig.
  De twee uur turnles dat een kleuter per week heeft is te weinig. Ze moeten meer bewegen zowel buiten als in de klas zelf. Ook de kleuterklassen staan meestal propvol met tafels, stoelen, bakken,…. . Dat verhinderd dat er ook minder kan bewogen worden in de klas.
  Op de meeste kleuterscholen duren de speeltijden 10 à 15 minuten, dit is veel te kort en te weinig. Daarom stel ik voor dat de speeltijden langer worden gemaakt of dat er meerdere kortere speeltijden worden voorzien doorheen de dag. Mijn argument is gebaseerd op het onderzoek van fysieke activiteitsniveau ( Labarque, Smits, Cardon, 2010) . Vanuit dit onderzoek komt naar voor dat kleuters veel te weinig intensief bewegen. Door meerdere kortere speeltijden aan te bieden gaan kleuters meer intensief bewegen en dat is net het gene waar een kleuter nood aan heeft om ten volle te ontwikkelen.

  Groeten
  Jolien Vrints

  Like

 3. Beste
  Ik ben het volledig eens met uw artikel. Kleuters bewegen inderdaad te weinig. Dit is jammer omdat de motorische ontwikkeling samenhangt met de andere ontwikkelingsdomeinen. Dit heb ik geleerd uit de cursus motorische ontwikkeling vanuit mijn opleiding als kleuterjuf. Buitenspelen is goed voor de gezondheid van de kinderen en door buiten te spelen kunnen ze ook voldoen aan hun bewegingsdrang. Dit is nodig omdat de inrichting van de kleuterklassen hiervoor niet altijd ideaal zijn. Dit merk ik ook als ik op stage ga. De speeltijden op school zouden ook beter iets korter duren, maar meerdere keren doorheen de dag terugkomen. Dit bleek uit het onderzoek van Labarque, Smits, Cardron uit 2010. In dit onderzoek was ook bewezen dat het activiteitsniveau van de kleuters het hoogst is in het begin van de speeltijd. De kleuters komen ook veel te snel in contact met de technische nieuwigheden die de maatschappij met zich meebrengt. Daarbij moet je als ouder zelf de grens trekken.

  Groeten
  Kirsty

  Like

 4. Dit artikel gaat over dat kleuters te weinig bewegen op school en buiten de school.
  Onderzoek toont aan dat bewegen een goed effect heeft op onze gezondheid en dit is natuurlijk ook zo voor onze kleuters. De dag van vandaag bewegen de kleuters te weinig dit komt door allerlei technologische snufjes, die er vroeger niet waren.

  Mijn mening hierover is dat men meer beweging tussen de lessen door moet aanbieden aan de kleuters. Dit niet enkel voor de fysieke toestand van de kleuters maar ook voor de motorische competenties van de kleuters te verbeteren. Want deze motorische competenties hebben de kleuters later ook nodig wanneer ze moeten leren lezen, schrijven, rekenen en spellen.

  Ik denk dat het belangrijk is om na te denken over de verschillende maatregelen die men kan treffen om kleuters meer te doen bewegen tijdens of tussen de lessen door. Want zoals uit onderzoek blijkt is dit zeer positief voor de gezondheidstoestand en de motorische vaardigheden van de kleuters.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.